Soarta dosarelor legate de violențele din 7 aprilie, după șapte ani: Încă 27 de polițiști, achitați în 2015
La șapte ani de la violențele din aprilie 2009, oamenii legii înregistrează progrese modeste în ceea ce privește instrumentarea cauzelor penale pe numele persoanelor care au participat activ la dezordinile în masă, însoțite de devastarea sediilor principalelor instituții ale statului.
Potrivit datelor Procuraturii Generale (PG), în total au fost inițiate 102 dosare penale. La fel ca și datele din anul trecut, 31 dintre acestea au ajuns în instanța de judecată pe numele a 43 de persoane. Urmărirea penală a fost suspendată în trei cauze penale în privinţa a șase persoane care se eschivează de la organul de urmărire penală, patru dintre care sunt minori.
Urmărirea penală a fost încetată în 68 de cauze penale în privinţa a 178 de persoane, pe motiv de împăcare a învinuiţilor cu reprezentanţii statului.
Pentru comiterea infracţiunilor de dezordini în masă şi jafuri, instanţele de judecată au pronunţat 19 sentinţe în privinţa a 28 de persoane.
Procurorii au cercetat şi infracţiunile săvârşite de reprezentanţii autorităţilor publice contra protestatarilor şi altor persoane, catalogate ca exces de putere, tortură etc., comise după evenimentele din aprilie 2009.
Astfel, au fost înregistrate şi examinate, în special de Procuratura militară Chişinău şi Procuratura municipiului Chişinău, 108 sesizări cu privire la infracţiuni. În 31 de cazuri procurorii s-au autosesizat.
Au fost pornite 71 de cauze penale (42 pentru tortură, 19 - pentru exces de putere sau depăşirea atribuţiilor de serviciu, 10 – alte categorii de infracţiuni).
În judecată au fost expediate 28 de dosare în privinţa a 47 de colaboratori de poliţie. În restul cazurilor, urmărirea penală fie a fost încetată din lipsa elementelor constitutive ale infracţiunilor, fie a fost suspendată pe motiv că nu a fost posibil de stabilit identitatea persoanelor care au acţionat ilegal, fiind cu cagule pe cap.
Instanţele de fond au pronunţat sentinţe în 27 de cauze, cu trei cauze mai mult decât în anul trecut, în privinţa a 46 de poliţişti, cu cinci mai mult decât în 2015. Opt sentințe de condamnare în privinţa a 16 poliţişti; o sentinţă în privinţa unei persoane cu executare, iar celelalte șapte - în privinţa a 15 persoane cu aplicarea suspendării executării pedepsei. De asemenea, două sentinţe de încetare în privinţa a trei poliţişti (o sentinţă în privinţa a două persoane pe motivul intervenirii termenului de prescripţie, iar printr-o altă sentinţă emisă în privinţa unei alte persoane, care a fost declarată vinovată, s-a dispus eliberarea de răspundere penală cu tragerea la răspundre contravenţională. Totodată, în anul trecut, au fost emise 17 sentinţe de achitare în privinţa a 27 de poliţişti.
Instanțele de recurs au adoptat 31 de decizii, inclusiv: 14 decizii în privinţa a 26 de persoane privind admiterea recursurilor ordinare şi restituirea cauzelor în instanţa de apel pentru rejudecare; trei decizii în privinţa a șapte persoane privind admiterea recursurilor, casarea hotărârilor şi adoptarea unor noi hotărâri; 14 decizii în privinţa a 19 persoane de respingere a recursurilor cu menţinerea hotărârilor Curţii de Apel.
Au devenit irevocabile 17 sentinţe în privinţa a 27 de persoane, dintre care: opt sentințe de achitare în privința a 14 persoane; două sentințe de încetare în privința a două persoane (o sentinţă pe motivul decesului făptuitorului, iar alta prin tragerea la răspundere contravenţională); șapte sentințe de condamnare în privința a 11 persoane (în baza unei sentinţe – o persoană a fost condamnată la amendă, iar în celelalte cazuri - suspendarea condiţionată a executării pedepsei).
Pe rol în instanţele de fond se află două cauze penale, față de 14 cauze câte se aflau pe rol anul trecut, în privinţa a trei persoane (25 erau în anul 2015).
Instanțele de Apel au pronunțat patru decizii, cu una mai mult decât anul trecut, în privinţa a șapte persoane, iat în instanţa de recurs se află pe rol cinci cauze penale în privinţa a zece persoane.
Deşi majoritatea cauzelor penale vizând acţiunile ilegale comise de poliţişti au fost expediate de procurori în instanţele de judecată încă în anii 2009 şi 2010, până în prezent, la examinarea a 13 dosare în privinţa a 24 de poliţişti se admit tergiversări.
Drept exemplu servește cazul fostului șef al poliției din municipiului Chișinău, Iacob Gumeniţă. Dosarul acestuia a fost expediat instanţei de judecată pe 21 mai 2010 pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu de către colaboratorii de poliţie în noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009. Cauza penală se află pe rol în Judecătoria Buiucani, unde au avut loc mai multe şedinţe, fără a fi pronunţat verdictul.
Dosarul fostului şef al Direcţiei Ordine Publică din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Petru Corduneanu, și a polițistului Dumitru Russu a fost expediat instanţei de judecată pe 26 februarie 2010 pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu. După ce Judecătoria Buiucani i-a achitat pe ambii (6 august 2014), pe motiv că fapta nu a fost săvârşită de inculpaţi, pe 20 august 2014 procurorii au declarat apel, iar cauza se află pe rolul Curţii de Apel Chişinău.
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”