Slusari întrezărește „interesul personal al lui Diacov” în respingerea moțiunii depuse împotriva ministrului Ciocoi. Greceanîi: „Nu e clar ce vrem de la ministrul de Externe”
Deși Biroul permanent al Parlamentului nu a admis, încă ieri, în procedură legislativă moțiunea de cenzură depusă împotriva ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Aureliu Ciocoiu, inclusiv cu voturile democraților Dumitru Diacov și Monica Babuc, vicepreședintele Legislativului, Alexandru Slusari, a cerut ca aceasta să fie, totuși, dezbătută, în ședința de astăzi.
Slusari și-a argumentat propunerea prin faptul că Direcția juridică a Parlamentului a declarat conformă moțiunea Blocului „ACUM” și, fără vreun agrument plauzibil, aceasta a fost respinsă la Biroul permanent.
„Știm că sunt înțelegeri, există interesul personal al lui Dumitru Diacov... Solicităm să puneți la vot includerea pe agenda Parlamentului”, a spus Slusari.
CITIȚI și Fracțiunea PD este de partea ministrului Ciocoi, fostul consilier al lui Dodon: Democrații NU vor vota pentru demiterea lui Aureliu Ciocoi
Președinta Parlamentului, socialista Zinaida Greceanîi, a declarat că moțiunea nu ar conține „dispozitivul” și, de aceea, „nu este clar ce vrem noi de la ministrul de Externe”.
Amintim că deputații din opoziție au depus săptămâna trecută în Parlament o moțiune simplă împotriva acțiunilor Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), conducerea căruia este învinuită că ar mima integrarea europeană și, prin declarata „politică externă echilibrată”, ar promova, de fapt, interese străine celui național. Potrivit textului moțiunii, politica externă a R. Moldova înregistrează „un regres evident”, „a deraiat de pe calea integrării europene”, sfidând ceea ce „s-a obținut cu greu” în ultimii ani.
Mai mult, diplomația moldovenească ar fi subordonată unor interese ideologice, iar acesastă cale este una „falimentară” pentru politica noastră externă, iar ministrul Aureliu Ciocoi „și-a permis” să facă „declarații condamnabile” despre politica internă, atunci când s-a referit la Transnistria.
Tot la începutul ședinței de astăzi a Parlamentului, opoziția a solicitat punerea la vot a proiectului Declarației privind condamnarea dosarelor politice, dar și acesta a fost respins.
Socialistul Vlad Batrîncea, care a semnat anterior Declarația în calitate de membru al Delegației R. Moldova la APCE, a cerut „o pauză” în ceea ce privește această chestiune, mulțumindu-i procurorului general Alexandr Stoianoglo pentru faptul că a dispus reevaluarea tuturor dosarelor pretins politice, inițiate pe timpul guvernării regimului Plahotniuc.
Președintele Parlamentului de la Chișinău, apel la adresa românilor din R. Moldova în privința candidatului pe care să-l aleagă în turul doi: „Trebuie să protejăm România și R. Moldova de extremiști și politicieni cu simpatii neo-fasciste”
Au fost constituite grupurile de lucru care vor decide subiectele pentru examenele și evaluările naționale din acest an de studii, inclusiv la BAC
Nicolae Ciucă a DEMISIONAT din fruntea PNL: „Noua conducere a PNL nu va fi singură, deoarece are alături o oștire minunată formată din primari, președinți de consilii județene, consilieri locali și județeni”