Slusari: „Actuala guvernare, adevăratul ORGANIZATOR al protestului agricultorilor. Văd că se numără averile fermierilor... Dar să începem de la Dodon, să vedem salariul lui raportat averi, kulioașe, scheme”
Vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari, este nemulțumit de lipsa de viteză a grupului de lucru creat în Legislativ pentru găsirea soluțiilor la problemele agricultorilor. Membrii grupului de lucru, în frunte cu democratul Nicolae Ciubuc, urmează să se întâlnească astăzi cu premierul Ion Chicu.
„După această întâlnire va fi clar dacă se urmărește tărăgănarea procesului și amânarea deciziilor pentru luna septembrie”, a spus astăzi Slusari, în cadrul unui briefing de presă.
Slusari s-a declarat măgulit de faptul că premierul Ion Chicu i-a atribuit organizarea protestului fermierilor, care sunt împiedicați de către autorități cu ajutorul mascaților să ajungă în Chișinău.
„Eu și colegii mei de la Platforma „DA” am fost acuzați că suntem organizatorii, că stăm în spatele fermierilor. Sunt flatat de aceadtă afirmație, mai ales că la aceste proteste participă mii de fermieri. Dacă e să analizăm cu atenție, acolo sunt mii de membri ai diferitor partide. Eu un pic știu coloristica agricultorilor după partide. Vreau să vă spun că am văzut mai mulți membri ai PD la aceste proteste. Dar seceta nu a ales după culoare politică. A lovit în toți agricultorii. Dar dacă e să vorbim serios, organizatorul acestor proteste este actuala guvernare, mai bine zis neglijența crasă, atitudinea arogantă față de aceste probleme despre care se vorbește din aprilie. Atunci trebuiau găsite soluții. Astăzi nu aveau să fie aceste proteste”, a precizat Slusari.
Potrivit sursei citate, în spatele protestatarilor stau zeci de mii de angajați, cotași, oameni de la sate: „Toți acești oameni conștientizează că, dacă în 2-3 luni fermierii intră în insolvență, atunci o să înceapă exodul masiv din zonele rurale. În acest caz, viitorul satelor noastre este mai mult decât sumbru. Înțeleg că acest lucru convine unor holdinguri mai mari, care se gândesc cum să cumpere terenuri la preț de nimic. Înțeleg că liderii acestor holdinguri și-au găsit locuri bune în anturajul lui Dodon, dar asta nu reprezintă o perspectivă pentru R. Moldova și satele noastre”.
De asemenea, vicepreședintele Parlamentului a vorbit și despre atacurile asupra agricultorilor. „Am văzut multiple atacuri mârșave din partea unor politicieni, unor deputați la adresa fermierilor. Că aceștia vor să li se dea bani de la copii, profesori, medici, că ei sunt bogătași... Este o linie politică absolut greșită. Este o linie de dezbinare a societății, de contrapunere a unei pături sociale împotriva alteia. Am mai avut un premier care a încercat să declare război agricultorilor. Știm cu ce s-a terminat totul. Niciun politician nu a câștigat războiul în fața propriului popor. În loc să caute soluții, a fost începută această campanie mârșavă împotriva țăranilor, fermierilor. Ei spun să numărăm averile fermierilor. De acord, să numărăm. Dar să începem număratul de la Igor Dodon, de la primele persoane în stat. ANI de jumătate de an verifică averile lui Dodon. Să vedem salariul său raportat la averilele sale, la kulioașe, la scheme. Să fie oprită această isterie. Nu se cer bani de la profesori, medici. Sunt minciuni. Cerem 500 de milioane de lei compensații pentru prima grupă de culturi agricole, nu câteva miliarde, așa cum se zvonește. 300 de milioane de lei au fost identificate de Guvern, iar celelalte 200 de milioane să se realocăm de programul de susținere a economiei. Banii noștri sunt alocați pentru companiile care nu au suferit de pe urma pandemiei. E vorba de 410 milioane, care se aloca și celor care au avut de suferit de pe urma pandemiei”, a adăugat deputatul.
Slusari nu este nemulțumit nici de viteza grupului de lucru, format din reprezentanții a patru fracțiuni parlamentare, pentru identificarea soluțiilor la problemele agricultorilor.
„Noi ne-am pus scopul ca într-o zi, două să găsim soluții, să le discutăm cu Guvernul și să începem a le implementa. Noi insistăm să convocăm ședința Parlamentului săptămâna viitoare. Grupul de lucru și-a definitivat poziția pe mai multe subiecte, chiar dacă am avut puncte de vedere diferite. Am găsit un numitor comun. Acesta urmează să fie discutat cu Guvernul. Săptămâna viitoare trebuie să convocăm ședința Parlamentului și stingem focul, să îi liniștim pe agricultori. Noi trebuie să fim rapizi, să venim cu soluții. Dacă se urmărește tărăgănarea procesului, tragerea de timp, amânarea deciziilor pentru septembrie, atunci Platforma „DA” nu va participa la așa ceva. La 15.00 mergem la prim-ministru, la insistența noastră, a grupului de lucru. Dacă dialogul e pornit pentru a pune o bifă, pentru ca Igor Dodon să iasă și să spună că patru partide neoligarhice s-au adunat... Spune ăsta, care a umblat cu kulioșele de la oligarh... Dacă e pentru PR-ul lui, atunci curând terminăm acest lucru. În jocurile politice ale lui Dodon nu participăm. Sau rezolvăm ceea ce putem rezolva. Întâlnirea cu premierul e decisivă. Vom vedea dacă există dorința să rezolvăm repede problemele agricultorilor”, a conchis Slusari.
VIDEO // Cine a CÂȘTIGAT alegerile parlamentare anticipate. PAS ar fi acumulat 55,1%, iar BeCS - 24%. În viitorul Parlament va fi și Partidul „ȘOR”. Prezentarea rezultatelor prealabile a sondajului AFTER POLL 2021
Cavcaliuc poate fi CERCETAT PENAL în perioada electorală, în pofida faptului că e candidat la funcția de deputat. Cum comentează PACE decizia CSJ
Nicolae Negru // Primul pas, Maia Sandu cu Volodymyr Zelenski