Situaţie nemaiîntâlnită: Regiunea în care se produc cele mai SCUMPE VINURI din lume, păzită zi şi noapte de jandarmi. Cine fură strugurii
Un fenomen relativ nou afectează recoltele de struguri din Burgundia - furtul. Poliţia franceză s-a mobilizat şi patrulează, pe biciclete şi motociclete, pentru a proteja viile atacate un număr tot mai mare de hoţi, scriu cei de la thelocal.fr, transmite businessmagazin.ro.
„Daunele sunt enorme”, a spus Vincent Gros, care deţine podgoria Gros Frère et Soeur din regiunea Cote d’Or.
Frère a fost nevoit să instaleze camere de securitate în zonele mai îndepărtate din cauza furturilor în curs de desfăşurare. Dar, după ce poliţia a început să patruleze în regiune, spune că se simte mai liniştit.
Marea întrebare este, evident, cine sunt hoţii? Principalii suspecţi sunt, surprinzător, alţi fermieri ale căror recolte au fost deteriorate de vremea rea. Combinaţia din acest an de îngheţ, grindină şi soare a avut efecte devastatoare pentru multe podgorii.
„Când recolta este mică, este tentant să mergi şi să furi struguri. Tot ce ai nevoie este o foarfecă de vie şi o găleată. Dacă vin, de exemplu, 40 de hoţi, treaba poate merge foarte repede", spune Frère .
Uneori, pierderea este accidentală. Sună puţin probabil, dar se pare că unii antreprenori au ales greşit porţiunea de teren pe care să recolteze.
Poliţia patrulează cu precădere noaptea. „Atunci când vedem în miezul nopţii oameni care nu au nicio treabă în podgorii, îi oprim, deoarece sunt posibili suspecţi”, a spus un ofiţer de patrulare care s-a identificat doar ca Philippe. „Furturile se întâmplă în cea mai mare parte noaptea sau în primele ore ale dimineţii. Uneori, hoţii sunt mulţi şi folosesc maşini de recoltat", adaugă el.
Potrivit departamentului de poliţie Cote d'Or, furtul strugurilor este pedepsit cu până la trei ani de închisoare şi o amendă de 45.000 de euro.
„Furtul de struguri nu este doar o infracţiune, ci afectează în mod direct economia regiunii şi sectorul vinicol care este deja puternic afectat de pericolele climatice", a subliniat departamentul local de poliţie pe pagina sa de Facebook.
Importante companii din domeniile energiei regenerabile, IT, agrobusiness sau infrastructură logistică, invitate să investească în R. Moldova
„Trenul Unirii”, cu vagoanele „Mihail Kogălniceanu”, „Vasile Alecsandri”, „Moş Ion Roată” și „Alexandru Ioan Cuza”, a pornit din București și va ajunge după-amiază la Iași
Criza umanitară din Transnistria, provocată de „Gazprom”, abordată la Davos: „Pe fundalul amenințărilor hibride și al interferențelor străine, R. Moldova își urmează ferm obiectivul de modernizare după modelul european”