17:20:34 17.01.2025
Stiri

Situație fără PRECEDENT în Guvernul Recean. Ministerul Energiei se DISOCIAZĂ de opinia ministrului, care optează pentru majorarea TVA-ului la energia electrică și gaze: „Pentru mine, 60-70 de lei suplimentar nu reprezintă o povară inimaginabilă”

Actualitate 30.06.2023 11:05 Vizualizări3383 Autor: Ziarul National
Situație fără PRECEDENT în Guvernul Recean. Ministerul Energiei se DISOCIAZĂ de opinia ministrului, care optează pentru majorarea TVA-ului la energia electrică și gaze: „Pentru mine, 60-70 de lei suplimentar nu reprezintă o povară inimaginabilă”

Ministerul Energiei se disociază de opinia lui Victor Parlicov, ministrul Energiei, care optează pentru oportunitatea aplicării TVA-ului în regim general, de 20%, pentru resursele energetice fosile, lucru ce va provoca și majorarea tarifelor la energia electrică și la gazele naturale pentru consumatori. În opinia lui Parlicov, cetățenii R. Moldova primesc subvenții la energia electrică și gazele naturale, iar eliminarea acestor beneficii nu ar „reprezenta o povară inimaginabilă” pentru mulți dintre cetățeni.

Chiar dacă Ministerul Energiei s-a disociat de opinia sa personală, Parlicov insistă că aplicarea TVA-ului de 20% pentru energia electrică și pentru gaze reprezintă o decizie bună, care asigură un grad de echitate în societate.

„Eu înțeleg că declarația mea de ieri a provocat multe interpretări. Vă spun ce este corect și ce este fals. Corect este că introducerea TVA-ului are anumite avantaje. Vă spun de ce ar fi necesară o asemenea decizie. Dar procesele decizionale au o anumită logică. Asemenea decizii nu se iau în cadrul unor discuții la o conferință. Nu încercăm acum să facem asta, nu există așa ceva în agenda de lucru. Noi nu modificăm acum TVA-ul pentru gazele naturale și energia electrică”, s-a justificat astăzi Parlicov, în cadrul unei conferințe de presă.

Totuși, ministrul Energiei consideră că propunerea sa este mai mult decât rațională și justificată, în pofida faptului că va provoca majorarea tarifului la energia electrică și la gazele naturale.

„Eu pot să vă explic raționamentul pentru asemenea decizie… În realitate, asta este o subvenție fiscală (la energia electrică se aplica TVA 0, iar la gaze - 8%). Asta înseamnă că statul permite consumatorilor să nu plătească o anumită taxă, care este standard pentru toate produsele. Toți cei care consumă astăzi energie electrică nu cunosc că, de fapt, beneficiază de o scutire fiscală. La fel și consumatorii de gaze. 8% este TVA-ul la gaze, față de 20%, care e rata standard. Lumea nu cunoaște că beneficiază acum de o subvenție fiscală. Astfel, eu nu am vorbit de o taxare suplimentară. În UE se taxează suplimentar consumul de energie fosilă. Acolo se introduc, pe lângă TVA, taxe suplimentare pentru energia fosilă. Asta este raționamentul de ce la ei eficiența energetică este mult mai bună de cât la noi. În primul rând, este un avantaj în ceea ce privește echitatea. Atunci când menții aceste subvenții… Principalul beneficiar al subvențiilor nu este consumatorul sărac. De obicei, consumatorul sărac are un consum mic. Menținerea subvenției fiscale avantajează o bună parte consumatorii înstăriți”, a explicat Parlicov.

Membrul Cabinetului de miniștri, cărora recent le-au fost majorate salariile până la 52 000 de lei pe lună, susține că aplicarea TVA-ului de 20% pentru gaze și energia electrică nu ar reprezenta „o povară inimaginabilă” pentru mulți consumatori.

„În cazul meu, care nu mă consider foarte înstărit, trăiesc într-un apartament de 70 de metri pătrați… Dacă în factura mea s-ar introduce TVA-ul de 20% la energia electrică, atunci asta ar însemna suplimentar vreo 60 - 70 de lei. Pentru mine, 60 - 70 de lei suplimentar nu reprezintă o povară inimaginabilă. Deci, asta nu ar fi o povară. Dar banii aceștia pot fi introduși în buget și utilizați pentru a subvenționa pe cei care au nevoie. Colectăm banii de la cei care au,pentru a compensa cheltuielile celor care nu au de unde”, a precizat Parlicov.

Totodată, o eventuală ajustarea a TVA-ului va crește și motivația pentru investițiile în sporirea eficienței energetice, crede ministrul.

„Raționamentul de eliminare a subvenției fiscale duce la creșterea bugetului și la acordarea compensațiilor pentru cei vulnerabili, creșterea bugetului pentru a investi în eficiența energetică. Dar nu există astăzi o inițiativă care să vizeze retragerea acestei subvenții fiscale. Dacă această decizie va fi luată, atunci ea va fi consultată public, într-un mod transparent. Așa că lumea s-a panicat prea devreme, nu este o decizie în acest sens”, a conchis Parlicov.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md