Sistemul MIA Plăți Instant, lansat acum zece zile, utilizat deja de peste 50 de mii de persoane
Sistemul MIA Plăți Instant este utilizat, la zece zile de la lansarea acestuia de către Banca Națională a Moldovei (BNM), deja de peste 50 de mii de oameni.
Noua modalitate de transfer al banilor prin intermediul aplicațiilor mobile ale băncilor comerciale și al prestatorilor de servicii financiare din Republica Moldova le permite utilizatorilor să transfere bani în câteva secunde, în baza numărului de telefon.
Transferurile sunt permise între toate conturile bancare și nebancare din R. Moldova. Ele pot fi efectuate non-stop, iar limita maximă per transfer este de 5 mii de lei.
CITIȚI și PREMIERĂ // Sistemul de Plăți Instant MIA, lansat în R. Moldova. Guvernatoarea BNM, Anca Dragu: „MIA înseamnă că putem face plăți, transferuri între persoane fizice, între companii în timp-record, în câteva secunde, la costuri zero și în siguranță”
Unul dintre principalele avantaje ale sistemului este lipsa comisioanelor. Acestea încep să fie percepute doar când suma transferurilor, cumulate pentru o lună, depășește cifra de 10 000 de lei. Comisionul aplicat în acest caz nu poate depăși suma de 5 lei pentru un transfer, indiferent de banca sau aplicația din care este efectuat.
În prezent, MIA Plăți Instant permite două metode de transfer: Transfer Instant (P2P) și Solicitare de Transfer (RTP request to pay).
Ambele operațiuni se efectuează cu indicarea numărului de telefon al destinatarului plății. Pentru succesul oricărei operațiuni, este important ca destinatarul să activeze MIA Plăți Instant în aplicația mobilă preferată, fie bancară, fie nebancară (Paynet, BPay, QiWi).
Solicitările de transfer permit flexibilitatea de a accepta sau refuza transferul timp de 24 de ore.
VIDEO // România ADERĂ astăzi la programul Visa Waiver. Când vom putea călători propriu-zis fără viză în SUA. Care sunt documentele, costurile și pașii care trebuie urmați
R. Moldova a cumpărat energie electrică în valoare de peste 15 MILIOANE de euro de la începutul anului 2025. Peste 57% din energia consumată provine din România
Clasificare tarifară eronată a mărfurilor importate: Vameșii au găsit încă 87,366 de milioane de lei în 2024, în urma unor controale suplimentare