Sistemul de transplant în R. Moldova va fi îmbunătățit
Sistemul de transplant în R. Moldova va fi dezvoltat și îmbunătățit în următorii ani datorită implementării unui nou proiect „Consolidarea Agenției de Transplant din Republica Moldova și Asistență în armonizarea legislativă în materie de Calitate și de Siguranță a Substanțelor de Origine Umană”, lansat astăzi.
Acest proiect prevede ocrotirea și organizarea prestării serviciului de transplant de calitate prin îmbunătățirea cadrului legislativ și instituțional care va impulsiona transplantul și prelevarea de organe în conformitate cu standardele europene.
„În cadrul acestui proiect se va investi în îmbunătățirea cadrului legal, pregătirea infrastructurii și instruirea personalului medical din acest domeniu. În urma acestui proiect nu va spori numărul de transplanturi, dar va fi pregătit terenul legal pentru a trece la transplantul de organe pe calea cea care există în toată lumea, conformă standardelor internaționale. Investiția aceasta este necesară pentu a perfecționa și pregăti câmpul, ca mai apoi să putem desfășura corect și calitativ serviciile de transplant în R. Moldova”, a declarat ministrul Sănătății, Andrei Usatâi, astăzi în cadrul unei conferințe de presă.
Uniunea Europeană va oferi 1,2 milioane de euro pentru ca acest proiect să fie implementat cu succes în R. Moldova. „Ne propunem ca atât donatorii, cât și beneficiarii să se simtă în siguranță și să fie protejați, iar cadrul legal să fie îmbunătățit și să nu existe trafic de organe, deoarece din cauza transplantului ilegal suferă pătura săracă și ei sunt cei mai expuși riscului. Totodată, ne dorim ca activitatea sistemului de transplant să avanseze în R. Moldova, iar calitatea serviciilor să ajungă la standardele internaționale”, a declarat șeful Delegaţia Uniunii Europene în R. Moldova, Pirkka Tapiola.
Republica Moldova va miza pe ajutorul Spaniei și al Franței în acordarea instruirii și schimbului de experiență pentru lucrătorii medicali. „Franța se cunoaște demult cu R. Moldova în ce privește transplantul de organe. Prima colaborare am avut-o în 2006. Respectiv, nu va veni Franța și Spania să învețe R. Moldova despre transplant, dar vom conlucra și ne vom completa unii pe alții. Așa că timp de doi ani ne vom împărtăși experiențele prin diverse instruiri și stagii”, a menționat Ambasadorul Franței în R. Moldova, Gerard Guillonneau.
Numărul de transplanturi este strâns legat de posibilitățiile statului. În R. Moldova, un transplant de ficat costă 1,2 milioane de lei, iar cel de rinichi ajunge la 450 de mii de lei. Actualmente, în republică sunt aproximativ 700-800 de pacienți care necesită transplant de organe. Dintre aceștia, 470 se află la tratament prin dializă, 200 necesitând transplant renal, 300 suferă de insuficiență hepatică, iar 200 - de insuficiență cardiacă.
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”