Sisteme de irigare noi pe banii americanilor
Lucrările de reabilitare a sistemelor de irigare din orașul Criuleni și satul Lopatna din raionul Orhei sunt în toi. Zeci de muncitori, între care peste 60 sunt din România, muncesc zilnic pentru a reuși ca, până în decembrie 2015, să dea în exploatare noile sisteme de irigare. De acestea vor beneficia circa 500 de fermieri din aceste două localități.
„Aceste sisteme ne vor oferi posibilitatea să schimbăm agricultura din țară și să obținem o producție mult mai mare. Este păcat că Nistrul este alături, iar la câțiva metri de el era secetă. Acum va fi cu totul altfel. Legumele și fructele pe care le vom cultiva pe aceste terenuri vor fi destinate mai mult spre export, asta pentru că piața locală este prea mică. Datorită sistemului de irigare, planificăm să avem o recoltă bogată”, ne-a spus președintele Asociației Utilizatorilor de Ape de Irigație, Mihail Cojocaru.
Rețelele de irigare din cele două localități au o vechime de peste 20 de ani, iar de atunci nu au mai fost reparate. Vor crește și suprafețele irigate. Dacă până acum erau irigate doar 120 de hectare, după ce va fi instalat sistemul nou, vor fi irigate peste 750 de hectare, iar taxa pentru un metru cub de apă se va micșora de la nouă lei până la trei lei.
„Și costurile de întreținere a pompelor pentru apă vor fi cu mult mai ieftine decât cele care au existat până acum. Sunt pompe moderne, care au consum mult mai redus decât cele existente până acum. Cele vechi au fost demontate și returnate Agenției Apele Moldovei”, susține managerul proiectului, Nicolae Mardare.
Cele circa opt milioane de dolari, necesare pentru aceste lucrări, au fost alocate de Programul Compact, sustinut de Guvernul SUA.
Cele două sisteme de irigare sunt construite de un consorţiu de companii din România.
În total, prin proiectul „Tranziţia la o agricultură performantă”, finanţat de Fondul Provocările Mileniului se preconizează reabilitarea a 11 sisteme de irigare.
Reabilitarea sistemelor centralizate de irigare este unul dintre obiectivele Programului Compact, semnat la începutul anului 2010 între Guvernul Republicii Moldova și Corporația Provocările Mileniului, în numele Guvernul SUA. Programul are o valoare totală de 262 de milioane de dolari.
Jim Carrey a desenat o caricatură a Melaniei Trump care a pus Twitter-ul pe jar
Cât valorează inelul de logodnă personalizat primit de Maria Sharapova
Cum le-a schimbat trecerea timpului pe cele mai frumoase actrițe de la Hollywood. Imagini vechi de peste 20 de ani