Fermierii de la Criuleni: „Acum vom putea REZISTA!”
Aproape 900 de fermieri din raionul Criuleni vor putea să obţină o roadă mai bună şi, respectiv, venituri mai mari. Astăzi, a fost lansat primul sistem de irigare, reabilitat din fondurile Programului Compact al Guvernului SUA.
Accesul la apă va fi asigurat pentru 778 de hectare de teren agricol. Fermierii s-au arătat bucuroși că, în sfârșit, vor scăpa de efectele secetei. „Compoziția fructului, în 80 la sută, este formată din apă. Iată de ce, pentru o agricultură competitivă, este atât de important un sistem de irigare. Acum vom putea să rezistăm la secetă. Dacă am fi avut acest sistem acum câțiva ani când a fost secetă, nu am fi avut așa pierderi”, a spus Mihai Cojocaru, un agricultor din Criuleni care crește livezi de cireșe și caise superintensive.
Programul Compact a alocat 4,7 milioane de dolari pentru reabilitarea acestui sistem de irigare. Aproape jumătate dintre cele circa 900 de persoane, care dețin terenuri agricole, sunt membri ai Asociației Utilizatorilor de Apă pentru Irigare Criuleni.
Construit în urmă cu 35 de ani, sistemul de irigare de la Criuleni nu a fost reabilitat niciodată şi funcționa parțial. Pompele deteriorate au fost înlocuite cu altele noi, iar clădirile pentru staţiile de pompare au fost renovate şi dotate cu echipament automatizat de operare. În locul conductelor vechi, din azbest, au fost instalate țevi de densitate înaltă, ce corespund cerinţelor de mediu ale Uniunii Europene şi au termenul de exploatare de peste 50 de ani.
„Acum suntem mai rezistenți la capriciile naturii. Reabilitarea acestui sistem de irigare este un sprijin dezinteresat al poporului american, în vederea modernizării agriculturii moldovenești. SUA susțin producătorul autohton, care va deveni și mai competitiv pe piețele internaționale”, a spus premierul Iurie Leancă, prezent la ceremonia de lansare.
„Gustul fructelor și al legumelor moldovenești face diferența. Acest proiect este un tribut pentru agricultura din Moldova. Suntem alături de voi în parcursul european pe care l-ați ales, inclusiv prin acordarea sprijinului în dezvoltarea agriculturii”, a subliniat, la rândul său, Excelența Sa, William H. Moser, Ambasadorul SUA la Chișinău.
Oficialii au testat la fața locului cum funcționează sistemul de irigare modernizat. Șeful Executivului a apăsat pe butonul de pornire, după care din hidrante a început să curgă apa, iar ambasadorul american a oprit pompa, dând un simplu clik la un laptop.
Tot astăzi, Iurie Leancă și William H. Moser au plantat câte un arțar în curtea stației de pompare.
În cadrul Programului Compact sunt semnate contracte pentru reabilitarea a zece sisteme de irigare în valoare totală de circa 80 de milioane de dolari. În luna noiembrie urmează să fie dat în folosință și sistemul de irigare de la Lopatna.
Rămân în proces de reabilitare alte patru sisteme pe Nistru: Jora de Jos, Puhăceni, Roșcani și Coșnița, dar și alte patru sisteme de irigare pe râul Prut: Blindești, Grozești, Leova și Chircani-Zârnești. Aceste sisteme vor fi date în exploatare în prima jumătate a anului 2015.
Jim Carrey a desenat o caricatură a Melaniei Trump care a pus Twitter-ul pe jar
Cât valorează inelul de logodnă personalizat primit de Maria Sharapova
Cum le-a schimbat trecerea timpului pe cele mai frumoase actrițe de la Hollywood. Imagini vechi de peste 20 de ani