SIS-ul ar putea avea MÂNĂ LIBERĂ să investigheze organizaţiile EXTREMISTE prin ocolirea legislaţiei


Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) va putea efectua acţiuni de investigaţie speciale prin ocolirea unor prevederi legale, în cazul în care există informaţii cu privire la spionaj, trădare de patrie, terorism sau acţiuni cu scopul de a răsturna, prin violenţă, autorităţile.
Acest lucru va fi valabil dacă un proiect de lege privind contracararea activităţii grupărilor extremiste pe teritoriul R. Moldova va fi aprobat de Parlament, după ce Guvernul l-a avizat pozitiv în şedinţa de ieri.
Prin acelaşi proiect, în Codul Penal sunt introduse şi noţiunile de „organizaţii extremiste” şi „material cu caracter extremist”.
Astfel, potrivit proiectului de lege, SIS-ul va putea întreprinde acţiuni de investigaţie speciale prin instituirea „mandatului de securitate”. Mandatul respectiv va fi eliberat de un judecător desemnat de la Curtea de Apel care are acces la secretul de stat şi cu participarea unui procuror din cadrul Procuraturii Generale.
Ministrul Justiţiei, Oleg Efrim, a declarat în şedinţa Guvernului că, în prezent, pentru a întreprinde anumite acţiuni speciale de investigaţii, este necesară intentarea mai întâi a unui dosar penal. „Acest lucru face imposibilă activitatea SIS-ului. Or, atunci când intentezi un dosar penal şi aplici aceste măsuri speciale, eşti obligat să informezi cetăţeanul şi, respectiv, toate acţiunile speciale sunt contracarate. Acum, SIS va putea face aceste investigaţii prin mandat de securitate, iar perioada maximă în care pot fi realizate acţiunile este de cel mult doi ani”, a spus Efrim.
Potrivit ministrului, totuşi, la încheierea acţiunilor, SIS-ul va fi obligat să anunţe persoana vizată despre măsurile speciale efectuate.








































































