SIS prezintă informații despre mișcările de trupe RUSEȘTI în Transnistria: „Unele elemente care atrag suspiciunea se află în câmpul de observare al structurilor de contraspionaj”
Directorul Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Alexandr Esaulenco, susține că Rusia și-a mărit efectivele de militari ruși care păzesc depozitul de muniții de la Cobasna și care se află ilegal (fără mandat) pe teritoriul R. Moldova.
„În primul rând, vorbim despre regiunea noastră separatistă: vorbim despre Transnistria; vorbim de formațiuni militare ilegale – un grup operativ al trupelor ruse (GOTR); vorbim despre compoziția militară din jurul satul Cobasna. Din câte cunoaștem, protecția acestor depozite este acum întărită și înțelegem că acest factor este unul dintre elemenele-cheie în ceea ce privește utilizarea elementelor destabilizatoare în țara noastră”, a declarat Esaulenco într-un interviu pentru publicația ucraineană Glavcom, transmite g4media.ro.
Rusia menține în regiunea separatistă transnistreană circa 1.500 – 2.000 de soldați împărți în trupe de menținerea a păcii cu mandat legal și Grupul Operativ al Trupelor Ruse (GOTR) care nu au mandat pentru a fi prezente în R. Moldova și care au misiunea de a păzi depozitele de muniții sovietice de la Cobasna de lânga granița cu Ucraina.
În depozitul de la Cobasna erau depozitate în trecut circa 20.000 de tone de muniții. În prezent, cantitatea de muniții rămasă acolo nu se cunoaște exact,deoarece de circa 20 de ani, nimeni din rândul oficialilor OSCE sau moldoveni nu au mai fost lăsați să viziteze acest obietic militar.
În cadrul aceluiași interviu pentru Glavcom, directorul SIS a mai menționat că între serviciile de securitate din Ucraina și Moldova se face un schimb activ de informații, iar acesta va spori în contextul riscurilor înregistrate în regiune.
Întrebat dacă Republica Moldova a devenit un teren de tranzit pentru serviciile speciale rusești, Esaulenco a subliniat că „unele elemente care atrag suspiciunea se află în câmpul de observare al structurilor de contraspionaj”.
„Avem un schimb bun de informații cu procuratura și alți colegi. Au loc acțiuni de urmărire pentru documentarea acestor elemente”, a informat el.
Recent, presa ucraineană a relatat că serviciile speciale ruse ar pregăti „provocări” împotriva militarilor ruşi dislocaţi în regiunea separatistă Transnistria, din estul Republicii Moldova, cu scopul de a acuza apoi Ucraina de provocări.
„Conform Serviciului de informaţii militare, la 13 ianuarie, Brigada a III-a autonomă motorizată din cadrul forţelor armate din regiunea transnistreană a fost reunită în cadrul unei şedinţe de lucru, în cursul căreia personalul a fost informat că se aşteaptă provocări din partea Ucrainei în zona localităţii Cobasna, unde se află depozitele de muniţie de artilerie ale Grupului Operativ de Trupe Ruse (GOTR)”, se menţionează în comunicatul oficial al Direcţiei principale de informaţii a Ministerului ucrainean al Apărării, citat de agenţia de presă ucraineană Unian.
Acuzațiile Ucrainei vin în paralele cu declarațiile lui Jack Sullivan, consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui american, Joe Biden, citând serviciile de informaţii ale SUA, care a spus la rândul său că Rusia ar putea fabrica premisele pentru o invazie în Ucraina.
„Rusia are în vedere pregătirea premiselor pentru o invazie, inclusiv prin subversiune şi operaţiuni informative, pentru a acuza Ucraina de pregătirea unui atac împotriva forţelor proruse din estul Ucrainei”, a spus el.
DOC // Maia Sandu și Volodimir Zelenski, DECLARAȚIE comună semnată la Kiev: „Împreună cu Ucraina suntem mai puternici și pregătiți să ne protejăm cetățenii de șantajul Rusiei”
Maia Sandu, vizită la Kiev: Va discuta cu Volodymyr Zelenskyy inclusiv despre criza energetică din Transnistria, provocată de Federația Rusă
VIDEO // Dodon, foc și pară după vizita Maiei Sandu la Kiev. Socialistul, care a îndemnat-o anterior pe Maia Sandu să meargă la Putin și să le plătească rușilor pretinsa datorie de 709 milioane de dolari, vrea izolarea lui Zelenski