Singurul site autorizat de PARIURI SPORTIVE din R. Moldova, 7777.md, riscă să fie închis, de la 1 ianuarie 2020: „Impozitarea propusă va încuraja piața neagră a pariurilor sportive. Bugetul de stat va rata cel puțin 100 de milioane de lei anual”
Singurul site autorizat de pariuri sportive din R. Moldova, 7777.md, operat de ÎS Loteria Națională a Moldovei în numele statului, ar putea să-și sisteze activitatea de la 1 ianuarie 2020. Măsura este o consecință a aplicării, de la începutul anului viitor, a Legii nr. 115 din 15 august 2019, prin care se introduce impozitul de 12% pe câștigul persoanelor fizice din pariuri mai mari de 240 de lei.
Plamen Milanov, directorul NGM Company SRL, partenerul privat al Loteriei Naționale a Moldovei, care deține autorizația pentru activitate pe piața pariurilor sportive, spune că impozitarea propusă este alogică, discriminatorie, contravine normelor europene și va încuraja piața neagră a pariurilor sportive.
Și asta pentru că autoritățile intenționează să impoziteze nu câștigul propriu-zis, cum se face conform practicii internaționale, dar toată suma obținută din joc de persoana fizică ce pariază pe site-ul operat de stat. În consecință, chiar dacă va câștiga, jucătorul va obține la final o sumă mai mică decât cea pusă în joc.
„De exemplu, în cazul unui pariu de 1 000 de lei pe un derby, la un un coeficient de 1.08 pe victoria favoritului, jucătorul va obține un câștig de 80 de lei la suma pariată. Statul va impozita, însă, toată suma, adică 1 080 de lei minus 240 de lei. Respectiv, la un pariu de succes de 1 000 de lei, jucătorul va rămâne cu 979,2 lei”, exemplifică directorul NGM Company SRL.
„Vrem să fim corecți cu utilizatorii site-ului nostru și îi atenționăm că, de la 1 ianuarie 2020, din cauza impozitării alogice și discriminatorii, ei vor ieși în pierdere, chiar dacă vor câștiga”, spune Plamen Milanov.
Sursa citată precizează că reprezentanții companiei au încercat în repetate rânduri să explice autorităților consecințele mecanismului imperfect de impozitare și au exprimat disponibilitatea să ofere ajutor la elaborarea unor criterii juste de aplicare a impozitelor. Chiar dacă reprezentanții statului recunosc existența problemei și sunt de acord cu argumentele partenerului privat al Loteriei Naționale, situația rămâne neschimbată. Specialiștii companiei au prezentat și calculele care arată că statul poate să câștige din loterie și pariuri sportive, în 2020, nu mai puțin de 100 de milioane de lei.
Dacă va fi introdus regimul fiscal imperfect, bugetul nu va câștiga nimic din pariuri sportive. Mai mult, există riscul ca autoritățile să fie acționate în judecată pentru încălcarea prevederilor Contractului de parteneriat public-privat în domeniul loteriilor și pariurilor sportive și să plătească despăgubiri de sute de milioane de lei.
Vor avea de pierdut și peste 60 de mii de cetățeni ai R. Moldova, amatori de sport, care fac pariuri pe astfel de evenimente. Ei vor fi nevoiți să migreze spre site-uri neautorizate, unde nu există protecție a intereselor consumatorilor, iar jucătorii deseori se confruntă cu probleme la retragerea banilor câștigați.
Potrivit informațiilor obținute de la operatori de plăți, piața pariurilor sportive din R. Moldova este de aproximativ 2 miliarde de lei pe an. Banii care ar putea ajunge la bugetul republicii și să contribuie la dezvoltarea sportului autohton, pleacă în zone offshore.
În această situație, NGM Company SRL, partenerul privat al Loteriei Naționale a Moldovei, solicită amânarea aplicării impozitului pe câștigul persoanelor fizice din loterie și pariuri sportive cu 12 luni, până la găsirea unei soluții pentru problema dată.
Peste 600 de școli din R. Moldova utilizează deja catalogul electronic: Mai mult de 100 au renunțat în totalitate la catalogul pe hârtie
Însărcinatul cu afaceri al Moscovei în R. Moldova, convocat la sediul MAE: „Responsabilitatea pentru criza energetică din regiunea transnistreană revine exclusiv Federației Ruse și companiei Gazprom, care au decis să sisteze livrările de gaze”
Capacitatea comercială necesară pentru a acoperi 100% din consumul de energie electrică în ziua de 10 ianuarie, rezervată cu succes la hotarul cu România