06:59:09 22.11.2024
Stiri

Singurătatea nu înseamnă lipsa iubirii

Știri 05.10.2018 18:19 Vizualizări2093 Autor: Ziarul National


Singurătatea nu înseamnă lipsa iubirii Sursa: psychologies.ro

Toate studiile și cercetările ne îndeamnă să nu ne izolăm, să ne întreținem cercul social, să avem relații de cuplu, pentru o viață mai fericită și împlinită. Dar singurătatea poate lua diferite forme, iar singurul mod de a nu deveni un sentiment copleșitor este iubirea. De sine.

Singurătatea nu mai este un stigmat când vine vorba despre relațiile de cuplu. La nivel mondial sunt mai mulți oameni singuri decât cuplați, iar viețile lor nu sunt lipsite de iubire, activitate, entuziasm sau interese.

Din contră, oamenii singuri, care știu să profite de această „condiție”, se pot simți mult mai împliniți decât cei care, fie din cauza unor credințe greșite sau a unor convenții sociale greșit moralizatoare, rămân în relații nefericite. Singurătatea înseamnă iubire de sine, în primul rând.

Oare nu am simțit niciodată sentimentul acesta de singurătate? Ba da, chiar de multe ori. Iar atunci când l-am simțit, care erau condițiile noastre de viață? Eram cuplați? Eram singles?

Singurătatea nu are legătură cu un altul, ci numai cu tine. La fel cum fericirea personală nu este responsabilitatea altuia, așa și cu sentimentul acesta de singurătate.

Nu spune nimeni să ne izolăm, dar nici să nu ne punem rezolvarea acestui sentiment apăsător în seama altora. Oare de ce ne simțim singuri?

Rolul cel mai important pentru satisfacția generală a vieții îl joacă prietenii, relațiile pe care le avem. Nu un partener. În cuplu, trăim și numeroase momente dificile.

Cuplul înseamnă muncă și compromis. Desigur, beneficiile pot fi copleșitoare, dar prezența unui partener nu ne ferește de sentimentul de singurătate.

El se poate instala atunci când traversăm o perioadă dificilă, când nu primim atenția de care avem nevoie, când nu ne simțim înțeleși sau susținuți. Cum ar fi să ne oferim noi înșine toate acestea? Sună imposibil?

Psihologii ne recomandă să folosim în avantajul nostru timpul pe care îl petrecem în „singurătate”, iar aici includem descoperirea de sine, centrare asupra nevoilor și dorințelor noastre, clarificări în privința așteptărilor pe care le avem și a lucrurilor pe care ni le dorim în viața noastră.

Este o etapă în care ne putem cultiva hobby-urile, prieteniile și stima de sine. O etapă a creșterii în care ne vom cristaliza inclusiv dorințele pe care le avem de la un potențial partener de cuplu.

Întrucât, sosirea acestuia, nu va însemna niciodată înlăturarea sentimentului de singurătate, ci, în cel mai fericit caz, sporirea stării de bine pe care deja o avem.

Nu trebuie să ignorăm sursa acestui sentiment și să îl combatem prin mijloace proprii. O stimă de sine scăzută înseamnă convingerea că nu merităm iubire deopotrivă cu incapacitatea de a ne-o oferi noi înșine.

Lipsa acestei iubiri adâncește anxietatea resimțită și nimic din factorii exteriori nu poate interveni pentru a lua ceva adânc înrădăcinat în noi.

Depinde de fiecare în parte să își acorde răgaz pentru a descoperi ce nevoi are și ce poate face pentru sine, pentru a fi bine indiferent de statut.

Sursa: psychologies.ro


Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

11.11.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Remanierile necesare...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md