Singura țară din lume în care oamenii nu au NUME de familie. Cum sunt diferențiați
Știați că în lume există o țară unde oamenii nu au nume de familie? Și nu vorbim despre orice loc de pe glob, ci chiar de o națiune europeană!
Locuitorii Islandei nu au nume de familie, iar explicația o găsiți citind acest articol.
Islanda are doar 330.000 de locuitori. Pe această insulă încă se mai păstrează sistemul arhaic al numelor specific țărilor nordice.
Astfel, oamenii nu au nume de familie, iar identificarea lor se face folosind patronimicul (nume pe care îl poartă – după tată – toți membrii unei familii), scrie shtiu.ro. De exemplu, în cazul unui băiat, se folosește sufixul „son”, iar pentru o fată, „dottir”.
Dacă pe un tată îl cheamă Gustaf, iar pe fiul său, Jon, acesta din urmă se va numi Jon Gustafsson, adică „fiul lui Gustaf”. La fel, dacă pe fiica lui Gustaf o cheamă Kristin, numele ei va fi Kristin Gustafdottir.
Pe de altă parte, copiii nerecunoscuti de tatăl lor primesc automat un patronimic rezultat din numele mamei. Acest sistem s-a utilizat în Evul Mediu și pe meleagurile noastre, fiind întâlnit mai ales în regiunea Molodvei, acolo unde fetele erau botezate „Aioanei” sau „Amariei”.
Trebuie spus că acolo unde există două persoane numite Jon, care au taţi Gustaf, deosebirea se face folosind şi numele bunicului. Astfel, avem numele Jon Gustafsson Hallsson (Jon, fiul lui Gustaf Hallson) şi Jon Gustafsson Gunnarsson (Jon, fiul lui Gustaf Gunnarsson).
Curiozități din Islanda
- Islanda este țara care are un indice de alfabetizare de 100%;
- Tot în Islanda întâlnim cei mai mulți scriitori, cele mai multe opere publicate și cele mai multe cărți citite pe cap de locuitor dintre toate statele lumii;
- Deși membru NATO, Islanda nu are armată terestră, aeriană sau forţe navale;
- Pe insulă nu există furnici și șerpi, iar oamenii de știință nu au reușit, încă, să găsească o explicație pentru acest lucru;
- În Islanda sunt mai multe oi decât oameni, un raport de 2,1 oi la un locuitor.
Însărcinatul cu afaceri al Moscovei în R. Moldova, convocat la sediul MAE: „Responsabilitatea pentru criza energetică din regiunea transnistreană revine exclusiv Federației Ruse și companiei Gazprom, care au decis să sisteze livrările de gaze”
Capacitatea comercială necesară pentru a acoperi 100% din consumul de energie electrică în ziua de 10 ianuarie, rezervată cu succes la hotarul cu România
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, pus la RESPECT de vicepreședintele Parlamentului R. Moldova: „Ce se întâmplă acum pe malul stâng al Nistrului e o ilustrație perfectă a ce înseamnă ruskii mir – întuneric, frig și disperare”