Singura insulă locuită din România este un adevărat colț de Rai. Cum ajung riveranii la propriile lor case
În România există o insulă superbă, la doar 160 de kilometri de Timișoara. Ostrov a fost chiar inclusă în circuitele turistice pentru cei care vin să vadă județul Caraș-Severin. Locul magic este poziționat chiar în inima Dunării, în dreptul localității Moldova Veche. Doar câteva mii de cetățeni locuiesc aici, alături de cai sălbatici, păsări și alte animale.
Ostrov este la aproximativ 3 kilometri de port. Pot ajunge acolo în doar câteva minute, cu bărci și șalupe. Drumul este spectaculos, mai ales pentru turiști.
Acum mai bine de un secol, populația era formată, în proporție de 90%, din sârbi. După plecarea lor, au rămas caii, care au ajuns să se înmulțească depășind 100 de animale. Sârbii îi transportau cu bacul, care a dispărut după 1989, motiv pentru care vietățile au rămas acolo.
Odată cu Revoluția Română, locul a fost salvat de un dezastru ecologic. Din insulă, comuniștii voiau să extragă zăcăminte de cupru, metale rare și, astfel, să distrugă magia naturii. Proiectul nu a mai fost respectat, minele au fost închise și animalele au fost lăsate în pace, să conviețuiască în voie, alături de oameni. Caii au fost doar la un pas să fie furați și făcuți salam, dar Poliția de Frontieră a acționat la timp.
În cele 1.600 de hectare de pe insulă, trăiesc nu doar cai sălbatici, ci și egreta neagră, cormoranul mare sau stârcul roşu, lebede şi alte păsări. În inima sa, sunt două lacuri, fără conexiune cu Dunărea. Cei care vin seara aici sunt imediat cuceriți de peisajul de basm, dat de ape, verdeață, vietăți și forma neobișnuită a locului.
Insula Ostrov se află în proprietatea Primăriei Moldova Nouă. Autoritatea locală vrea să intre în posesia unor fonduri europene, prin care să transforme zona în agrement. Locul este deja în aria de protecţie a zonelor umede din Parcul Natural Porţile de Fier. Mai mult decât atât, a fost inclus într-un proiect al Primăriei Moldova Nouă pentru promovarea ecoturismului din Europa.
Insula este de poveste nu doar pentru felul în care arată, ci și pentru legenda sa. Se spune că în anul 1250, un țăran a fost prins pe insulă de revărsarea râului, în urma unor ploi torențiale. Bărbatul a spus, în timp ce se ruga, că va înălța un locaș de cult, dacă va scăpa cu viață. Așa s-a și întâmplat. A făcut o biserică din bârne, pe care Radu cel Mare și Neagoe Basarab au restaurat-o. Este prima mănăstire de maici din Țara Românească.
Copii după manuscrisele lui Mihai Eminescu, expuse în Parlamentul de la Chișinău
Explozia de pe Albișoara: Inspectorii de patrulare au demarat verificarea tuturor vehiculelor care se alimentează cu gaze
OPORTUNITATE pentru funcționarii publici din R. Moldova: Instruiri și vizite de studiu pentru a prelua experiența statelor europene pentru transformarea serviciului public din Republica Moldova