Detalii CURIOASE pe care NU le știai despre Cetatea Soroca
Se află în centrul Sorocii, la circa 160 km la nord de Chișinău. Este un monument de istorie, de arhitectură și de importanță națională
Cetatea lui Ștefan cel Mare de la Soroca este una dintre cărțile de vizită ale R. Moldova. Puțini sunt cei care nu au fost măcar o dată în viață să o vadă sau cei care vin în republică și nu dau o fugă până la Cetate, să-i afle istoria. Și mai puțini cunosc faptul că Cetatea de la Soroca stă în acel loc din anul 1499.
La început – din lemn
În perioada medievală, Cetatea Soroca făcea parte dintr-un sistem defensiv al Moldovei, care includea: patru cetăți la Nistru, două cetăți pe Dunăre și trei cetăți în nordul țării. Istoria spune că cetățile erau ridicate din lemn sau din piatră, în scaunul cărora erau pârcălabii și marii căpitani. În așa fel erau protejate hotarele țării. Istoria apariției cetății începe în anul 1499, atunci când, în locul portului Olihonia (Alciona) a fost construită o cetate din lemn în formă pătrată.
Ordinul lui Ștefan cel Mare
Se spune că la Soroca a fost înălțată o cetate din lemn și pământ în primul sfert al secolului al XV-lea, dar cu o primă mențiune documentară sub numele de Soroca apare abia la 12 iulie 1499, odată cu primul său pârcălab Coste. La 12 iulie 1499, la Curtea Domnească de la Hârlău, boierii din Sfatul lui Vodă adeveresc biruința lui Ștefan cel Mare, pacea cu regele polon Ioan Albert. La 14 septembrie 1499, Ștefan cel Mare încheie un tratat de ajutor reciproc cu marele duce al Liteniei, Alexandru, unde este menționat „pan Coste, staroste de Soroca”. Cetatea Soroca a fost construită la ordinul lui Ștefan cel Mare, iar scopul ei era de a rezista tuturor atacurilor, în special celor ale tătarilor și turcilor. Astfel, cetatea de lemn a devenit parte din sistemul de ofensivă al Moldovei. Între anii 1543-1546, în timpul domniei lui Petru Rareș, cetatea a fost rezidită din temelie de piatră, așa cum o vedem și astăzi.
Construcție după legea „secțiunea de aur”
La începutul construcției, meșterii au pus la baza calculelor lor legea supremă a armoniei „secțiunea de aur”. Acest tip de cetate mai este numit și „tip scoică”. În acest stil mai sunt castelul Del Monte din Italia, castelele Restormel și Queenborough din Anglia. Cetatea are o formă rotundă și diametrul de 37,5 m. Punctul slab îl constituie poarta. În perimetrul cetății sunt situate 5 turnuri - 4 rotunde și unul de intrare, în formă pătrată. Încăperile au trei niveluri și deschideri speciale pentru arme. În interiorul cetății încăpeau până la 150 de oșteni. Înălțimea cetății este de 20-25 de metri, iar grosimea pereților - de 3,5 metri. Valoare istorică constă în faptul că ea a supraviețuit până în timpul nostru, la fel cum a fost creată de meșterii din Evul Mediu. Cetatea Soroca mai este cunoscută și drept loc unde s-au întrunit oștirile moldovene sub conducerea lui Dimitrie Cantemir și armatele rusești conduse de țarul Petru I în timpul campaniei de la Prut împotriva ostașilor turci în anul 1711.
Frontieră politică, la margine de țară
Cetatea Soroca a fost un element destul de esențial al sistemului feudal de apărare a Principatului Moldova. Construcția a fost responsabilă de crearea unei frontiere politice la margine de țară și anume pe porțiunea de râu Naslavcea – Vadu-Rașcu, de securitatea economică a ținutului și a țării. De asemenea, Cetatea reprezenta securitatea comercială la vadurile Nistrului și mai ales la cele trei: Otaci – Moghiliov-Podolsk, Soroca – Iampol și Vadu-Rașcu – Rașcu. Arhitectura cetății vorbește de faptul că Cetatea Soroca se referă la o vreme mai timpurie și ar data cu sfârșitul sec. XIV – începutul sec. XV.
Monument de importanță națională
Astăzi, Cetatea Soroca găzduiește expoziția Muzeului de Istorie și Etnografie din oraș. Imaginea Cetății Soroca este aplicată pe partea din spate a buletinului de identitate al cetățenilor R. Moldova, precum și pe bancnotele de 20 de lei. De anul trecut, Cetatea Soroca trece printr-un șir de reconstrucții. Proiectul prevede reconstruirea imaginii originale a cetății. „Restaurările sunt în proces de lucru. S-a prelungit timpul, deoarece lucrările sunt foarte minuțioase. Până acum s-a restaurat turnul de la intrare, astăzi se lucrează la acoperișul lui și la celelalte trei turnuri. Vrem ca, până în octombrie curent, să finalizăm o mare parte din lucrări, iar în mai 2015 cetatea să fie redeschisă”, a declarat pentru Ziarul NAȚIONAL Nicolae Bulat, director al Muzeului de Istorie și Etnografie din Soroca. De asemenea, se lucrează și la amenajarea spațiului aferent prin pavare cu piatră de Cosăuți, ca pe vremuri, restaurarea aleilor din parc și reparația drumurilor care duc spre cetate. Conform proiectului inițial, redeschiderea Cetății Soroca era preconizată pentru 18 mai 2014, iar noul termen pentru redeschidere este 18 mai 2015.
Nicolae Bulat, director al Muzeului de Istorie și Etnografie din Soroca
„Cetatea Sorocii este un monument de valoare națională, cu o arhitectură unică. Este singura cetate care ne-a mai rămas. Este foarte importantă, pentru că prezintă o educație civică, patriotică și o mândrie de țară. Ea insuflă și acum încredere. Pentru o educație corectă a copiilor și tinerilor, cred că trebuie organizate mai multe excursii în locurile și la monumentele cu valoare istorică și culturală din țară”.
VIDEO // Rachetele „Storm Shadow" lansate de ucraineni ar fi lovit un post de comandă din Kursk unde se aflau comandanți nord-coreeni și ruși
Şeful spionajului rus ameninţă: Ajutorul dat de NATO pentru loviturile cu rachete din Ucraina va fi pedepsit
De ce tot mai mulţi oameni se plâng anul acesta că sunt epuizaţi. „Oboseala nu este doar reală, este absolut legitimă”