14:09:40 12.02.2025
Stiri

Sindicatele din domeniul feroviar, protest în fața Guvernului, Parlamentului și Președinției: Angajații CFM nu și-au primit salariile din august 2024, fiind acumulate restanțe de 190 de milioane de lei

Actualitate 12.02.2025 11:02 Vizualizări325 Autor: Ziarul National
Sindicatele din domeniul feroviar, protest în fața Guvernului, Parlamentului și Președinției: Angajații CFM nu și-au primit salariile din august 2024, fiind acumulate restanțe de 190 de milioane de lei
Poză simbol

Federația Sindicală a Feroviarilor (FSF) va organiza vineri, 14 februarie, un protest în fața Guvernului, Parlamentului și Președinției pentru a cere achitarea salariilor celor aproape 5 000 de angajați de la întreprinderea de stat „Calea Ferată din Moldova” (CFM).

În aceeași zi, vor fi organizate acțiuni de protest și la nodurile feroviare din Ocnița, Bălți, Ungheni, Bender, Basarabeasca și Giurgiulești.

Potrivit președintelui FSF, Ion Zaporojan, angajații din cele 31 de filiale ale CFM nu și-au primit salariile pentru lunile august 2024 – ianuarie 2025, acumulându-se restanțe de aproximativ 190 de milioane de lei.

„În plină iarnă, angajații CFM nu își pot asigura strictul necesar pentru sezonul rece, nu au resurse financiare pentru traiul zilnic și sunt nevoiți să contracteze credite pentru a-și întreține familiile, asigurându-le hrană, îmbrăcăminte, încălțăminte și medicamente”, a declarat Ion Zaporojan.

Printre revendicările sindicaliștilor ce urmează a fi înaintate la protestul din 14 februarie se numără respectarea legislației în vigoare de către autoritățile statului, inclusiv în ceea ce privește salariații Î.S. „Calea Ferată din Moldova”, implicarea Guvernului pentru achitarea urgentă a restanțelor salariale, precum și compensarea pierderilor cauzate de întârzierile salariale, conform legislației, dar și majorarea salariului minim în cadrul întreprinderii la 5 500 de lei, în prezent acesta fiind de doar 3 500 de lei.

„În cazul în care nu vor fi întreprinse măsuri urgente și esențiale pentru salvarea și reabilitarea transportului feroviar al Republicii Moldova, majoritatea celor circa 4 850 de salariați vor fi nevoiți să recurgă la suspendarea contractului individual de muncă”, amenință sindicaliștii din domeniul feroviar.

Anterior, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a anunțat că Guvernul caută soluții pentru a remedia situația economico-financiară a întreprinderii. Totodată, secretarul de stat în domeniul transporturilor de la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Mircea Păscăluță, a precizat că statul ia în calcul, în cadrul planului de redresare a CFM, implementarea unui mecanism de alocare a subvențiilor pentru întreținerea infrastructurii feroviare și a serviciilor de transport de pasageri, care vor fi aplicate în conformitate cu bunele practici europene.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte