Și sindicaliștii sunt REVOLTAȚI de majorarea tarifelor la energia electrică. Ce solicită autorităților
Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) cere convocarea de urgenţă a Comisiei naţionale pentru consultări şi negocieri colective, pentru a determina măsuri concrete de protecţie a veniturilor salariale, indemnizaţiilor şi pensiilor, dar şi compensarea pierderilor în urma majorării tarifelor.
Într-o Declarație semnată astăzi, 11 noiembrie, sindicaliștii îşi exprimă revolta faţă de majorarea tarifelor la energia electrică şi o eventuală majorare a tarifelor la gazele naturale. „Povara tarifelor majorate va face imposibilă suportarea de către populaţie a cheltuielilor pentru serviciile comunale. Este de neconceput faptul că ponderea cheltuielilor pentru serviciile de întreţinere a locuinţei ating 60-70 la sută din salariul mediu pe economie, nemaivorbind de faptul că respectivele depăşesc de 2-3 ori pensia medie”, se arată în document.
Sindicaliștii atenționează că această majorare va atrage după sine creşteri în lanţ ale preţurilor pentru produse alimentare, dar și alte mărfuri şi servicii.
„În perioada ianuarie-octombrie curent, indicele preţurilor de consum a crescut cu 11,5%, în timp ce indicele câştigului salarial real pentru luna august curent, faţă de luna august 2014, a fost de 97,3%. Acest fapt denotă că puterea de cumpărare a salariilor deja este în degradare”, se mai precizează în Declarația CNSM.
Amintim că tarifele pentru energia electrică au fost majorate de la 1 leu şi 71 de bani până la 2 lei şi 23 de bani pentru un kilowatt-oră, pentru consumatorii RED Nord, iar pentru cei deserviţi de RED Nord-Vest - de la 1 leu şi 73 de bani până la 2 lei şi 33 de bani.
Pe 13 noiembrie, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) urmează să decidă dacă va crește sau nu și prețul la gazele naturale.
Cadrele didactice din Chișinău își vor primi salariile! Ministerele Educației și Finanțelor au găsit, împreună cu Primăria Chișinău, 209 milioane de lei
De ce votul util înseamnă Nicolae Ciucă și nu Lasconi sau Geoană
INTERVIU // Iurie Ciocan, pentru Gândul: „Președintele României trebuie ales inclusiv cu un suport masiv din partea cetățenilor români din R. Moldova”