Simona Halep, OUT de la US Open 2019 în turul II! Elementul-surpriză, LETAL pentru româncă în partida cu Taylor Townsend
Pentru prima dată în 2019, Simona Halep a pierdut un meci în faţa unei jucătoare din afara primei sute mondiale, joi noapte, în turul doi la US Open. Taylor Townsend, locul 116 WTA la startul turneului de la New York, dar şi una dintre sportivele ajunse pe tabloul principal via calificări, a reuşit cea mai mare surpriză de până acum pe tabloul feminin, în condiţiile în care primele 10 favorite trecuseră în grup compact de primul tur. Astfel, chiar dacă a beneficiat de una dintre cele mai uşoare căi de acces spre turul trei dintre cele 26 de favorite trecute de turul inaugural, Simona Halep a ratat din nou şansa unui parcurs lung la Flushing Meadows, după înfrângerea cu 6-2, 3-6, 6-7(4).
Potrivit prosport.ro, explicaţia stă, în cea mai mare parte, în tactica ultra-agresivă adoptată de Taylor Townsend, o americancă stângace, conştientă - aşa cum a şi declarat la interviul de pe teren, că nu are nicio şansă de a o învinge pe Halep de pe linia de fund a terenului.
Sau în elementul-surpriză, cum punctează una dintre vocile autorizate din echipa CNN care acoperă tenisul. „Nu cred că Simona Halep a văzut prea des aşa ceva - dacă o fi făcut-o vreodată”. Tactica serviciu-voleu aparţine, deja, trecutului, tenisului romantic sau clasic din era unui Pete Sampras sau Stefan Edberg. Totuşi, în ultimii cinci ani, nu mai puţin de trei mari surprize s-au conturat în turneele de Mare Şlem exact de această manieră, cu suta de atacuri la fileu.
Taylor Townsend (116 WTA): 106 atacuri la fileu, 64 puncte câştigate în faţa Simonei Halep la US Open 2019
Taylor Townsend este o jucătoare de mare gabarit, puternică, pe care Halep o înfruntase deja de trei ori în ultimii trei ani. Americanca are obişnuinţa de a scurta punctele şi de a avansa în teren - lucru vizibil încă din primele trei game-uri ale partidei de joi cu Halep. Frecvenţa cu care face acest lucru Taylor Townsend este însă determinată atât de evoluţia adversarei, cât şi de propria constanţă. După un start puternic, americanca nu a mai reuşit să se ţină departe nici de erori, nici de schimburile prelungite până la finalul primului set şi a primei jumătăţi de oră.
În seturile doi şi trei însă, americanca a mers ca la poker: all-in pe atac şi serviciu-voleu. O jucătoare redutabilă de passing shot (lovituri de trecere, fie ele din poziţii statice, ori din alergare - românca reuşind adevărate bijuterii din plin fuleu), Halep nu a reuşit să treacă în momentele cele mai importante de Taylor Townsend, ratând exasperant de multe astfel de lovituri pe care, de regulă, le reuşeşte cu ochii închişi. Din păcate pentru Halep, în afara unui passing shot venit pe a doua minge de meci avută de Townsend în game-ul 10 al setului decisiv, această lovitură a funcţionat mai degrabă modest (17 passing-uri reuşite, 9 cu dreapta şi 8 cu reverul, plus 26 ratate - conform statisticii oficiale prezentate pe site-ul turneului).
Per total, Taylor Townsend a atacat de 106 ori, doar 16 din totalul de vizite la fileu consemnându-se însă în primul set. Tranziţia s-a făcut începând din setul secund, unde Taylor a atacat la plasă de 26 de ori. În setul trei, Townsend a dus totul la un alt nivel, atacând fileul de 64 de ori! Pentru a avea imaginea completă, trebuie spus că în setul trei americanca a jucat 52 de puncte pe serviciul său, 42 la retur, iar în total şi-a adjudecat pe atac la fileu 40 dintre cele 49 de puncte strânse în manşă. De-a lungul meciului, nu doar frecvenţa atacurilor la fileu a crescut pentru Townsend, ci şi eficienţa (de la 56% în primul set, la 63% în decisiv).
Expertul Eurosport, Alex Corretja, fost număr 2 mondial, a remarcat, cu surprindere şi o doză de reproş, că Simona Halep nu a utilizat deloc lobul pentru a combate tactica ultra-agresivă a americancei (Halep a executat, dar a ratat, două astfel de lovituri în setul secund şi una în setul trei).
INTERVIU // Planul Moscovei, la suprafață. „Salvatorul” regimului separatist de la Tiraspol, care intenționează să livreze gaze naturale în stânga Nistrului, audiat la SIS: „Necesitățile lor sunt de la 2 până la 3 milioane de metri cubi pe zi”
Ministerul Apărării NU confirmă violarea spațiului aerian autohton de încă o rachetă rusească
Revenit de la Moscova, Krasnoselski se arată sigur că rușii vor relua „în curând” furnizarea de gaze naturale către regiunea separatistă a R. Moldova sun formă de „asistență umanitară și tehnică”