Șicane între Guvern și Primăria Chișinău vizavi de rezervarea PMAN pentru Adunarea „Moldova Europeană” de pe 21 mai, convocată de Maia Sandu: „Contrar declarațiilor din spațiul public, nu am văzut efort”
Piața Marii Adunări Naționale (PMAN) este disputată de mai multe entități pentru data de 21 mai curent, iar Primăria Chișinău nu s-ar grăbi să tranșeze lucrurile și să stabilească cine va organiza evenimente în acea zi în centrul capitalei.
Mai exact, președinta Maia Sandu a convocat Adunarea Națională „Moldova Europeană”, invitând cetățenii să vină pe 21 mai curent în număr cât mai mare în PMAN pentru a da un semnal clar comunității internaționale că R. Moldova își dorește integrarea europeană, însă PMAN era deja rezervată, din 2019, de către Partidul Socialiștilor, iar ulterior de către Mișcarea pentru Popor constituită în jurul Partidului „Șor”, ambele solicitări vizând manifestații politice. Și Primăria Chișinău și-ar dori acolo un târg al levănțicii și mierii.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, Cancelaria de Stat a trimis un demers Primăriei Municipiului Chișinău în care a prezentat argumentele necesare în vederea rezervării de către Guvern a PMAN pentru data de 21 mai.
„Contrar declarațiilor care au fost în spațiul public din partea unor oficiali ai autorității locale, nu am văzut un efort de convocare a reprezentanților Cancelariei de Stat pentru a discuta despre rezervarea PMAN pe data respectivă. Suntem în continuare deschiși și reiterăm că este vorba despre un eveniment al cetățenilor prin care R. Moldova va spune „DA”, clar și ferm, cursului de aderare la UE”, a declarat astăzi Daniel Vodă, în cadrul unei conferințe de presă susținute la Guvern.
Aceeași sursă a afirmat că Guvernul a creat un grup de lucru condus de secretarul general al Guvernului, Artur Mija, responsabil de organizarea Adunării Naționale „Moldova Europeană”, iar logistica va fi asigurată de Ministerul Culturii, prin intermediul organizației „Moldova-Concert”. Totodată, Ministerul Afacerilor Interne va asigura securitatea publică la eveniment.
„La momentul actual se lucrează la un program artistic și la lista de vorbitori care vor lua cuvântul la adunare”, a punctat Daniel Vodă.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, mai mulți cetățeni din diasporă și-au manifestat dorința de a organiza evenimente similare în orașe din state europene, iar organizatorii Adunării Naționale „Moldova Europeană” se gândesc la modalitatea în care diaspora poate fi implicată la evenimentul din Piața Marii Adunări Naționale de la Chișinău.
Consumul de energie electrică de la centrala din Transnistria a scăzut la 31%: „Energia din surse regenerabile o înlocuiește pe cea de import sau de la MGRES și este mai ieftină”. 27% din energia electrică o importăm din România
GRT, postul de televiziune din Găgăuzia, pierde procesul cu CA: Nu a difuzat programe audiovizuale locale în proporție de cel puțin 25% în limba română și a fost amendat cu 25 000 de lei
„Poama” din trotuare: Unul dintre funcționarii Primăriei Chișinău reținuți de CNA este Vitalie Mihalache, șeful Direcției Generale Mobilitate Urbană. Consilierii PAS solicită demisia acestuia: „45 de milioane de lei otkat pentru partidul MAN!”