SFATURI // Să-ți știi măsura paharului!
Pericol
Potrivit datelor OMS, riscurile asociate consumului de alcool cauzează 2,5 milioane de decese în fiecare an, în urma unor afecțiuni cardiace sau hepatice, accidente stradale, sinucideri și cancer, ceea ce constituie 3,8% din numărul total al deceselor.
Cum să delimităm până unde merg beneficiile și când intervin riscurile consumului de alcool? Conform unor studii, bărbații nu ar trebui să consume zilnic mai mult de 3-4 unități de alcool, iar femeile 2-3 (o unitate de alcool reprezentă 10 ml de alcool pur).
Efecte asupra organismului
Alcoolul încetinește funcționalitatea sistemului nervos central; alcoolul blochează o parte din mesajele care ar trebui să ajungă la creier alterând astfel percepțiile, emoțiile, mișcarea, vederea și auzul persoanei. Persoanele care au abuzat de alcool își vor pierde concentrarea, abilitatea de a se exprima coerent sau de a-și menține echilibrul; vor fi dezorientate și confuze.
Viteza de reacție este diminuată dramatic, din această cauză este interzisă conducerea autovehiculelor după consumarea de băuturi alcoolice.
Alcoolul și sarcina
Femeilor însărcinate sau celor care încearcă să aibă un copil li se interzice categoric consumarea alcoolului. Expunerea fătului la alcool poate genera anomalii la naștere cunoscute sub numele de Sindromul Fetal Alcoolic (SFA).
Această stare este descoperită la bebelușii ale căror mame au băut în exces pe parcursul sarcinii.
Studiile au demonstrat că aceasta se poate întâmpla și în cazul mamelor care consumă doar o băutură pe zi (10 ml).
Copiii cu SFA se pot naște subdezvoltați, cu greutate mică la naștere, pot avea tulburări de alimentație și somn, tulburări auditive, de vedere sau orientare în spațiu și, în unele cazuri, chiar retard mental.
Profilaxie
Prevenirea și măsurile împotriva consumului exagerat de alcool trebuie să se centreze pe conștientizarea publică a problemelor legate de alcool și pe stabilirea nivelurilor de consum care nu afectează sănătatea.
Însă aceasta este foarte dificil, dacă nu chiar imposibil de stabilit, deoarece există o toleranță la alcool diferită de la o persoană la alta; ceea ce pentru unii poate fi benefic, pentru alții poate fi foarte dăunător, chiar fatal.
Cea mai bună metodă de profilaxie împotriva abuzului de alcool și a alcoolismului este evitarea și reducerea cât mai mult posibil a consumului de alcool.
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania