Sfaturi pentru somnul copilului la fiecare vârstă
Somnul are un rol crucial în dezvoltarea armonioasă a copilului și în menținerea unei stări optime de sănătate. Stabilirea unei rutine sau a unui program stabil de somn reprezintă, potrivit copilul.ro, o prioritate în îngrijirea copilului, încă de la naștere și până târziu, în copilărie. Există câteva probleme frecvente ale somnului la copil, dar și sfaturi utile pentru rezolvarea lor, de care părinții trebuie să țină cont, la fiecare vârstă în parte.
Somnul copilului până la 1 an
În primul an de viață, se stabilesc cele mai importante obiceiuri legate de somn, care-l vor urmări până în copilăria târzie și îi vor afecta, pozitiv sau negativ, dezvoltarea, în funcție de mai mulți factori. Atunci când este nou-născut, este foarte greu să stabilești o rutină constantă de somn în programul copilului.
La această vârstă, cel mic mai mult doarme decât stă treaz, acumulând chiar și 18 ore de somn pe zi. Începând cu vârsta de 6 săptămâni, când copilul începe să se mai adapteze mediului extrauterin, poți începe crearea treptată a unui program stabil de somn, asociat cu o rutină care să-l ajute să-și consolideze sau adapteze ritmul circadian sau ceasul biologic la oscilațiile zi-noapte.
De exemplu, pentru a-i da de înțeles bebelușului că este seară și că este timpul pentru somn, este indicat să creezi o atmosferă cât mai întunecată în cameră și să stabilești o rutină de somn, formată din mai multe obiceiuri, pe care să le repeți seară de seară.
Rutina poate consta în mai multe tipuri de activități relaxante, care să introducă copilul într-o transă de somn și să îl ajute să adoarmă mai ușor, la orele stabilite în program:
- băiță;
- muzică de relaxare;
- masaj;
Dacă respecți cu acuratețe programul de somn al copilului, vei observa că acesta va începe să capete consistență în jurul vârstei de 3 luni, pentru ca până la 6 luni, să fie deja stabilizat și implementat în rutina lui zilnică.
Până la vârsta de 6 luni, majoritatea bebelușilor renunță la trezirile nocturne pentru alăptare. Reușește să doarmă neîntrerupt din ce în ce mai multe ore. Numărul zilnic necesar de ore de somn al unui bebeluș începe să scadă pe măsură ce avansează spre vârsta de un an:
1 lună - 15-18 ore;
3 luni - 15 ore;
6 luni - 14 1/2 ore;
9 luni - 14 ore;
12 luni - 13 3/4 ore.
Nu uita că acești parametri sunt doar orientativi, fiecare copil având caracteristici unice de creștere și dezvoltare. Cel mai important lucru pe care părinții trebuie să-l facă, până la un an, este să-i creeze un program cât mai echilibrat de somn și să-i stabilească o rutină relaxantă. Acestea îl vor ajuta să-și regleze ceasul biologic și să se odihnească corespunzator atât pe timpul zilei, cât și noaptea.
Somnul copilului între 1 și 3 ani
După vârsta de 1 an, somnul copilului ar trebui să intre pe un făgaș normal și să-ți dea din ce în ce mai puține bătăi de cap. Cel mic ar trebui să doarmă toată noaptea, fără întrerupere, și să mai aibă în program doar 2 reprize de somn, în timpul zilei.
Până la vârsta preșcolară, somnul din timpul zilei dispare în totalitate. Copilul între 1 și 3 ani adună în jur de 13-14 ore de somn, zilnic, 11 dintre ele desfășurându-se pe timpul nopții. Cel mai important sfat în ceea ce privește somnul din această etapă a copilăriei este să încerci să-i pastrezi rutina și programul de somn concepute până la un an, iar pe măsură ce avansează spre preșcolaritate, să le adaptezi nevoilor lui.
Pana la intrarea în etapa preșcolară, somnul își va reduce din intensitate, întrucât copilul va fi mai activ și dornic să experimenteze și exploreze lucrurile din jurul lui. Dacă până la vârsta de un an obișnuiai să-l adormi cu suzeta sau biberon, este important să începi să-l dezveți de aceste stimulente de somn.
Copilul trebuie învățat să adoarmă singur, fără a fi dependent de prezența ta sau a bibronului. În plus, trebuie obișnuit ca atunci când se trezește noaptea să adoarmă singur la loc, fără a mai fi nevoie de prezența ta sau de biberon. Pe măsură ce se apropie de vârsta de 3 ani, vei întâmpina probleme în adormirea sau culcarea copilului, seara.
Dacă rutina de somn funcționa foarte bine când era bebeluș, întrucât asocia activitățile relaxante cu somnul, acum, copilul este mult mai dezvoltat, activ și dornic de cunoaștere. Din acest motiv, încearcă să amâne cât mai mult ora de culcare. Fii consecventă în respectarea programului de somn și nu-i permite să stea treaz după ora programată pentru culcare.
Somnul copilului între 3 și 6 ani
Dacă ai reușit să păstrezi o rutină stabilă de somn în dezvoltarea copilului, te vei confrunta cu mai puține treziri nocturne sau probleme în a-l adormi. Cu toate acestea, te vei confrunta cu probleme noi de somn - terorile nocturne sau coșmarurile, care-ți vor da bătăi de cap. Somnul acumulează acum în jur de 12 ore pe zi, 11 dintre ele desfășurându-se pe timpul nopții.
Deși cei mai mulți copii renunță la somnul de după-amiază din programul lor, până la această vârstă, nu este exclus ca cel mic să mai vrea să doarmă, măcar o dată pe zi, după-amiază. Imaginația bogată a copilului preșcolar îl predispune la crearea unor scenarii înfricoșătoare la lăsarea întunericului, dezvoltând frici și temeri nejustificate.
Frica de întuneric, de faptul că sub pat se ascunde un monstru sau terorile nocturne, care îl trezesc brusc și speriat în toiul nopții, vor fi principalele probleme care-i vor afecta somnul și odihna nocturnă. Important este să nu-i ignori în vreun fel aceste reacții sau temerile pe care copilul le resimte, întrucat pentru el, sunt foarte reale.
Fii lângă el, liniștește-l și asigură-l că înțelegi prin ce trece. Ajută-l să treacă, treptat și cu multă răbdare, cu succes peste aceste trăiri negative care-i afectează dezvoltarea. Dacă se întâmplă ca preșcolarul să doarmă cu voi în pat, este timpul să-l dezveți de acest obicei și să-l obișnuiești să doarmă singur, în camera lui.
Nicolae Ciucă, sprijinit de VETERANII de la Nistru, din trupele speciale „Burunducii”: ,,Noi, cei care am înfruntat şi apărat în 1992 Basarabia la Nistru contra hoardelor ruseşti ce astăzi pustiesc Ucraina vă suntem alături! Cu Dumnezeu înainte!”
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"
Aproape 600 de mii de persoane au solicitat deja compensații la energie: Au mai rămas lapte zile pentru a depune cererile pe platforma compensatii.gov.md