Stiri
Sfaturi pentru o cultură bogată de roșii „cu gust”. Șase plante care îți pot DISTRUGE recolta și care nu trebuie plantate lângă roșii
Actualitate
16.04.2024
07:12
1503
Autor: Ziarul National
Roșiile „cu gust” sunt la mare căutare în R. Moldova. Ca să aveți parte de o recoltă bogată, cu roșii aromate, trebuie să țineți cont de o serie de sfaturi elementare, fie că aveți o fermă mare, fie că alegeți să cultivați tomatele în grădină.
Specialiștii în domeniu recomandă evitarea amplasării răsadurilor de roșii în apropierea anumitor legume.
Nu ar trebui să plantați niciodată cartofi lângă roșii, deoarece aceștia sunt susceptibili la aceleași boli și dăunători. În plus, cartofii pot atrage dăunători care ar putea afecta roșiile.
Citește mai jos ce nu trebuie să plantezi niciodată lângă roșii.
- Cruciferele – varza, broccoli, conopida, varza kale, varza de Bruxelles și guli-rabe – pot împiedica creșterea plantelor de tomate, deoarece au nevoie de aceiași nutrienți, dar sunt mai eficiente în absoarberea acestora din sol, conform Agro TV.
- Porumbul nu ar trebui să fie plantate împreună cu roșiile, deoarece ambele atrag același fel de dăunători și infecții fungice. Punerea celor două unul lângă altul într-o grădină le face de două ori atractive pentru gândaci.
- Feniculul, ca și cruciferele, va inhiba creșterea tomatelor. De fapt, feniculul nu este un bun însoțitor pentru majoritatea legumelor de grădină și ar trebui să fie cultivat separat sau în ghiveci.
- Mărarul – în timp ce multe ierburi cresc bine cu roșiile, mărarul este excepția. Cât este tânăr nu e periculos, dar când devine matur și gata de însămânțat, plantele de mărar pot inhiba creșterea plantelor de tomate.
- Cartofii, ca și roșiile, fac parte din familia mănăselelor de noapte, ceea ce înseamnă că au nevoie de aceiași nutrienți pentru a crește. Asta înseamnă că va fi o competiție între plante, ceea ce nici nu aduce beneficii și le poate face susceptibile la aceleași boli.
- Și vinetele fac parte din familia mănăsele de noapte, ceea ce le transformă în niște concurente serioase. Vinetele sunt, de asemenea, susceptibile de aceleași boli și dăunători, existând pericolul contagierii.
Plante care ajută roșiile să prospere- Sparanghelul și roșiile sunt duo-ul dinamic al grădinii. Roșiile resping gândacii de sparanghel, în timp ce sparanghelul ține la distanță nematozii din sol, care pot dăuna tomatelor.
- Arpagicul, pe lângă faptul că este o plantă delicioasă de avut în grădină, respinge și afidele, nematozii și acarienii, fiind niște plante excelente pentru a vă păstra roșiile în siguranță.
- Salata verde plantată lângă tomate va ajuta la menținerea solului umed și la reducerea buruienilor. În schimb, umbra plantelor de tomate poate ajuta la asigurarea unei anumite acoperiri pentru salata verde și poate împiedica înșurubarea acesteia.
- Gălbenelele nu numai că atrag albinele și gărgărițele, care sunt bune pentru o grădină, dar țin și departe afidele, limacșii, viermii și melcii cărora le place să mănânce roșii. Aceste plante utile ajută, de asemenea, la menținerea solului sănătos pentru tomate.
Trucuri simple pentru o producție bună de roșii
- Selectarea soiului potrivit: Alege soiuri de roșii care sunt potrivite pentru climatul și solul din zona ta. Unele soiuri sunt mai rezistente la boli și dăunători decât altele.
- Alegerea unui loc însorit: Roșiile au nevoie de cel puțin șase ore de soare pe zi pentru a produce fructe în mod corespunzător. Asigură-te că locul în care plantezi roșiile primește suficientă lumină solară.
- Sol sănătos: Testează și îmbogățește solul înainte de plantare. Roșiile preferă un sol bine drenat și bogat în substanțe nutritive.
- Udarea regulată: Asigură-te că roșiile sunt udate regulat, dar evită udarea excesivă, deoarece acest lucru poate duce la probleme cu bolile fungice și dăunători.
- Mulcirea: Aplicarea unui strat de mulci în jurul plantelor poate ajuta la menținerea umidității solului, reducerea creșterii buruienilor și prevenirea stropirii murdarelor pe fructe.
- Îngrășăminte naturale: Folosește îngrășăminte organice sau naturale pentru a hrăni roșiile în mod regulat. Acestea pot îmbunătăți sănătatea plantelor și producția de fructe.
- Controlul buruienilor și dăunătorilor: Îndepărtează regulat buruienile din jurul plantelor și monitorizează prezența dăunătorilor. Poți folosi metode naturale sau ecologice pentru a gestiona aceste probleme.
- Pruningul și legarea: Prunește și leagă tulpinile de roșii pentru a îmbunătăți circulația aerului și pentru a preveni ruperea tulpinilor sub greutatea fructelor.
- Recoltarea la timp: Culege roșiile când sunt coapte complet pentru a încuraja planta să producă mai multe fructe și pentru a preveni deteriorarea acestora.
Prietenii tăi merită să știe ASTA!
Stiri relevante
27.12.2024
08:59
2347
TOP NAȚIONAL: Olivia Sanduleac, vameșul anului 2024: A depistat, împreună cu Amy, una dintre cele mai mari cantități de droguri, ascunse în trimiteri poștale
27.12.2024
16:54
482
Aditivul alimentar E171, folosit în mod special în paste tartinabile, supe, sosuri pentru salate sau suplimente alimentare, interzis în R. Moldova, la fel ca în UE: ANSA sporește controalele
27.12.2024
15:59
748
CSE, măsuri URGENTE pentru a nu admite deconectarea energiei electrice după 1 ianuarie 2025. Unele întreprinderi își vor schimba PROGRAMUL de lucru, iar administratorii clădirilor publice și unităților comerciale vor limita iluminatul cu 30%
27.12.2024
14:43
590
Îndemnul Maiei Sandu pentru cetățenii R. Moldova, în contextul situației de pe piața energetică: „Mici schimbări în obiceiurile noastre zilnice pot avea un impact mare – ne ajută să economisim energie și să reducem costurile”
27.12.2024
13:37
6174
Copiii din R. Moldova cu cetățenie ROMÂNĂ vor primi mai mulți bani de la 1 ianuarie 2025. Sumele variază între 65 de euro și 160 de euro
27.12.2024
13:16
1522
Afacerea de la pașapoarte: Un fost director al ASP, un ex-deputat și doi oameni de afaceri riscă până la opt ani de pușcărie. Cinci milioane de euro achitați de cetățeni, în buzunarele unei organizații criminale
27.12.2024
12:43
480
PEDAGOGIA, tot mai căutată în R. Moldova: Număr mai mare de studenți și medie mai mare de admitere
27.12.2024
11:59
598
ÎNVĂȚĂMÂNT SUPERIOR // Mai mult de jumătate din absolvenții de licee din acest an au ales să-și continue studiile la universitățile din R. Moldova: Cele mai solicitate specialități - Business și Drept, cea mai mare medie de admitere - la Medicină
27.12.2024
11:39
627
Capul grupării Șor de la Edineț riscă închisoare de până la 7 ani: 4,9 milioane de lei pentru a influența procesele electorale din acest raion în favoarea entităților politice dirijate de la Moscova
27.12.2024
10:29
963
VIDEO // Mine antitanc, grenade, arme și mii de cartușe, găsite la domiciliile a cinci bărbați din Vulcănești și Taraclia
27.12.2024
10:03
675
Compensații la căldură între 500 și 1 000 de lei, în decembrie. Ministrul Buzu: „Un asemenea nivel de compensații va garata un tarif post-compensație mai mic decât cel din anul precedent”
27.12.2024
09:10
967
Nicolae Negru // Maia Sandu, al doilea mandat
Top stiri
27.12.2024
18:42
1115
Doi părinți din Italia și-au pus capăt zilelor împreună, distruși de durerea provocată de sinuciderea fiicei lor
27.12.2024
18:26
402
Vali Boghean, „Artist al poporului”: Distincția i-a fost înmânată de președinta Maia Sandu în timp ce cânta pe scena Palatului Național „Nicolae Sulac”
27.12.2024
18:02
342
Artiști internaționali și personalități care au murit în 2024. De la Alain Delon și Shannen Doherty, la Liam Payne și Aleksei Navalnîi
27.12.2024
17:30
372
Au solicitat mită de 400 de lei de la un șofer și au fost amendați cu un milion de lei: Trei polițiști, condamnați pentru corupție, dar au scăpat de închisoare
27.12.2024
17:16
261
Autoritățile, apel la cetățeni să renunțe la materialele pirotehnice de sărbători: „Au un impact negativ nu doar asupra sănătății oamenilor, dar și a animalelor”
27.12.2024
16:54
470
Aditivul alimentar E171, folosit în mod special în paste tartinabile, supe, sosuri pentru salate sau suplimente alimentare, interzis în R. Moldova, la fel ca în UE: ANSA sporește controalele
Actualitate
Parteneri
Descoperă
Partide/Comunicate
„Kuliokul” sau Președinția. Dodon, în fața JUDECĂTORILOR la ora când Maia Sandu l-a chemat la consultări vizavi de REFERENDUMUL pentru integrarea europeană a R. Moldova
Un nou protest anunțat de Ilan Șor în fața Procuraturii Generale: „Degrabă, va fi imposibil de reparat situația”. Acțiunea urmează să aibă loc luni, 28 noiembrie
Prima reacție a Partidului „ȘOR”, după ce poliția a DEMONTAT corturile instalate pe bulevardul Ștefan cel Mare: „Noul simbol al PAS este, de astăzi, bâta și cagula”
Un nou protest de amploare în fața Președinției. Partidul „ȘOR" afirmă că la manifestația împotriva guvernării ar participa „peste 45 de mii” de oameni
Punct de vedere NAȚIONAL
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Prietenii noștri