Sfaturi pentru a INTERACŢIONA calm cu oameni care nu-ţi PLAC
Într-o lume perfectă, fiecare persoană cu care interacţionăm ar fi plină de consideraţie, respectuoasă, promptă, amabilă, generoasă şi lista poate continua. Ar râde la glumele noastre şi noi la ale sale. Nimeni nu ar fi morăcănos, lipsit de consideraţie etc.
Însă, ştim cu toţii că aceasta nu este o lume perfectă. Dar imperfecţiunile din jurul nostru sunt cele care fac lucrurile mai interesante. Cu toţii ne întâlnim, frecvent, cu oameni care ne scot din pepeni sau care par că scot negativitatea din noi indiferent de situaţie. Uneori ştim motivul, alteori nu avem nicio idee de ce se întâmplă asta. Uneori înţelegerea dinamicii negativităţii uşurează lucrurile, însă alteori este irelevantă.
Cu toate acestea, potrivit sfatulparintilor.ro, este important să accepţi că cei mai mulţi dintre oamenii cu care interacţionezi nu vor fi la fel de amabili, prompţi, generoşi precum ai vrea tu să fie. Inevitabil, şi tu vei stârni negativitatea altor oameni. În aceste cazuri, cel mai bine este să accepţi faptul că nu te poţi înţelege bine cu toată lumea, în orice moment. Însă este adevărat că poţi vorbi şi să colaborezi bine cu oamenii care nu-ţi sunt pe plac; de fapt este o lecţie extraordinară pentru a învăţa cum să stabileşti graniţe şi să dai dovadă de compasiune atât pentru tine, cât şi pentru ceilalţi.
Iată sfaturi de manevrare a acestor relaţii înşelătoare şi să rămâi calm şi să nu-ţi pierzi cumpătul în timpul întâlnirilor.
1. Apreciază puterea pauzei
Pentru cei mai mulţi dintre noi, momentul în care cineva face o afirmaţie care ne ofensează îi pui rapid o etichetă. Uneori, toate eforturile depuse pentru a nu judeca pe cineva sunt în zadar. În aceste clipe, îţi imaginezi cum persoana din faţa ta o dă în bară şi te bucuri de asta. Din cauza modului rapid de a gândi ar fi bine să îţi aminteşti de puterea unei pauze. Respiră adânc şi fă un pas în spate. Acum gândeşte-te cât de folositor poate fi acest gest simplu într-o relaţie dificilă. Înainte de a te grăbi să tragi o concluzie greşită, încearcă în mod conştient să amâni orice judecată. În timpul acestei pauze vei putea să procesezi mai bine informaţiile cu mintea şi inima care este puţin mai deschisă.
2. Onorează-ţi abilitatea de a rămâne neutru
Odată ce ai decis că „nu-ţi place” cineva este uşor să priveşti prin filtrul negativităţi orice face: „Uită-te la el, a turnat în pahar vinul ca şi cum ar fi un chelner adevărat”. Aminteşte-ţi, totuşi, faptul că persoana din faţa ta poate fi un om bun chiar dacă ţie nu-ţi place. El/ea este fiul/fiica cuiva. Poate că este soţul/soţia altei persoane ori poate fi părinte. Sunt destui oameni care o iubesc şi care abia aşteaptă să se întoarcă acasă. Nu eşti obligat să iubeşti această persoană însă trebuie să înţelegi că există o diferenţa dintre „nu există conexiune între noi” şi, în mod conştient, să te porţi urât cu persoana respectivă. Nu uita că, în cele din urmă, negativitatea totală se transformă într-un cerc vicios care nu face decât să înrăutăţească lucrurile. Iar abilitatea de a rămâne neutru se găseşte în tine. Aşa că onoreaz-o!
3. Întreabă-te: „Ce-ar fi dacă…?”
Orice întrebare care începe cu „ce-ar fi dacă…?” este foarte puternică. Îţi permite să vezi orice situaţie potrivit alternativelor sale infinite. Porneşte de la o idee din care lipseşte faptul că situaţia ori interacţiunea respectivă este percepută drept negativă. Există, în mod inevitabil, posibilitatea de a descoperi ceva pozitiv – chiar dacă este vorba de a învăţa cum să gestionezi aspectele provocatoare ale unei situaţii.
Aşa că încearcă să găseşti părţile pozitive. Ia în calcul cât mai multe alternative. Fă un efort conştient de a observa şi înţelege ce te face să reacţionezi astfel în prezenţa unei anumite persoane. Întotdeauna încearcă să-ți înţeleagă şi punctul de vedere al celuilalt? Are răbdare cu întrebările? Când observi aceste alternative mai pozitive ai grijă să te concentrezi pe ele.
4. Creează spaţiu pentru tine
Când chiar te enervează această persoană creează-ţi un spaţiu în care să fii departe de ea. Mergi şi munceşte într-o altă încăpere, stai cât mai departe (fizic de ea), frecventează alte cercuri la birou. În plus, ai putea să o ignori, să realizezi că nu trebuie să răspunzi la comentariile pe care ea le face. Nu eşti obligat să te implici în discuţiile pe care le iniţiază. În acest fel îţi oferi timp şi spaţiu pentru a te pregăti mai bine să gestionezi persoana, situaţia aceasta stresantă pentru tine.
5. Menţine aceste graniţe
Dacă persoana respectivă te face să te simţi rău de fiecare dată când vă întâlniţi, ia în calcul stabilirea unor graniţe care să te scoată din această nebunie. Dacă întotdeauna vorbeşte despre zecile de mii de euro pe care le câştigă cu uşurinţă (în timp ce tu te afli de partea cealaltă a baricadei) spune-i, în mod politicos, că banii nu se află printre subiectele tale de discuţie favorite.
Dacă cineva îţi pune prea multe întrebări persoanale, atunci spune-i că trebuie să se oprească. Dacă te irită în legătură cu opiniile sale politice ori religioase îi poţi mărturisi că tu întotdeauna eviţi aceste subiecte care sunt prea fierbinţi pentru a le discuta la birou.
6. Întotdeauna acordă unei persoane prezumţia de nevinovăţie
Este unul dintre cele mai simple sfaturi (însă nu neapărat şi uşor de urmat). Spre exemplu dacă cineva începe să te contrazică pe un ton mai ridicat, încearcă să-ţi spui asta: „O, nu… Probabil nu a realizat că a sărit calul. Se poate întâmpla oricui ca într-o zi să se lase dus de val”. În acest fel, persoana respectivă are o şansă de a se reabilita (până la urmă fiecare dintre noi poate greşi din când în când).
Bineînţeles, nu trebuie să faci asta de fiecare dată când o persoană o dă în bară, însă este benefic inclusiv pentru tine să acorzi cuiva circumstanţe atenuante. Nu doar că este mai bine să presupui că un om nu a vrut neapărat să te rănească – însă procedând astfel vei fi mai puţin stresat.
7. Realizează că ceea ce nu-ţi place la alţii este, adesea, ceea ce nu-ţi place la tine.
Sigur nu te aşteptai să citeşti asta, nu-i aşa? Însă dacă chiar te deranjează glumele ori înclinaţia unei persoane de a întrerupe o conversaţie s-ar putea să aibă legătură cu teama legată de modul în care tu faci glume ori de faptul că adesea te bagi în vorbă peste alţii.
Aşa că înainte de a trece pe cineva pe lista personală de persoane care nu-ţi plac, ia în calcul lucrurile care te deranjează. Ce îţi spun aceste lucruri? Există vreo conexiune conştientă pe care o poţi face? Fii sincer atunci când răspunzi la ele.
Este greu de crezut că îți va plăcea fiecare persoană pe care o întâlneşti. Însă cu puţină empatie vei putea naviga fără bătăi de cap printre aceste persoane.
Exerciții militare ale rușilor în Transnistria cu tehnică blindată ce trebuia retrasă din 2003: Delegația Chișinăului în CUC denunță „discreditarea considerabilă” a mecanismul actual de menținere a păcii la Nistru
VIDEO // Separatistul Krasnoselski, pus să arate cât de mărinimoasă e Rusia, după ce „Gazprom” a lăsat în frig și întuneric Transnistria: „Rusia a făcut tot posibilul ca să livreze gaz, dar R. Moldova se opune”. Replica Guvernului de la Chișinău
VIDEO // Cetățenii R. Moldova care se află peste hotare trebuie să achite prima de asigurare medicală? Precizările CNAM