SFATURI // Cum să îmbătrânim sănătos
Nu este niciodată prea târziu pentru a începe un stil de viaţă sănătos. Pentru persoanele care se îndreaptă spre vârsta maturităţii depline, o astfel de decizie este cu atât mai importantă pentru a avea nu neapărat o viaţă mai lungă, ci mai sănătoasă, cât mai mult timp.
Într-adevăr, pentru a avea o bătrâneţe liniştită şi lipsită de probleme majore, este important ca tinereţea să fie una caracterizată de moderaţie şi echilibru.
Pe lângă latura strict medicală, este cel puţin la fel de important ca, la tinereţe, să avem o viaţă activă din punct de vedere social şi să ne antrenăm mintea în mod constant, pentru a putea menţine diferitele obiceiuri sănătoase şi la bătrâneţe, cât mai mult timp.
Iată câteva dintre lucrurile pe care orice senior le poate face pentru a se bucura de o stare fizică şi psihică bună:
Antrenează-ţi mintea şi ai grijă de sănătatea emoţională
Atunci când creierul este activ şi pregătit în permanenţă pentru noi provocări, şansele ca sănătatea şi igiena mentală să fie prezente cât mai mult timp cresc.
Nu renunţa la posibilitatea de a învăţa în permanenţă ceva nou, citeşte, intră în contact cu cât mai multă lume şi nu refuza provocările.
Scrisul poate fi o modalitate excelentă de a-ţi antrena mintea, dar şi o terapie de succes.
Explorează
Mai important decât să faci exerciţii fizice, este să explorezi. Este într-adevăr util să poţi să foloseşti aparatele de fitness de câte ori ai ocazia sau să faci 10 minute de exerciţii fizice în casă, însă a ieşi în parc, a explora oraşul, sau a călători către alte destinaţii, îţi va da sentimentul că eşti mereu prezent în timp şi că poţi privi spre trecut cu recunoştinţă.
Orice om are o satisfacţie deosebită atunci când poate observa lucruri noi şi le poate trece prin propriul filtru, indiferent de vârstă.
Este o bucurie pe care o trăim de fiecare dată la fel de intens, poate chiar mai mult în a doua jumătate a vieţii.
Poţi alege să călătoreşti în locuri pe care ţi le-ai dorit întotdeauna să le vezi, iar acest lucru îţi va da sentimentul unei profunde împliniri.
Adoptă o alimentaţie sănătoasă
O alimentaţie sănătoasă îţi poate oferi energia necesară pentru o zi activă, dar şi sentimentul plăcut de a avea grijă de propriul corp.
Nu renunţa la micile plăceri ale vieţii, însă încearcă să uşurezi munca pe care corpul tău o depune pentru a funcţiona în condiţii optime.
De asemenea, o alimentaţie sănătoasă te ţine departe de problemele cauzate de kilogramele în plus.
Articulaţiile şi musculatura te ajută mai mult atunci când greutatea corpului este una potrivită, iar diferitele afecţiuni pot fi ţinute la distanţă.
Consultă cu regularitate medicul
Este important să îţi faci analizele periodic, pentru a fi în permanenţă la curent cu felul în care evoluează diferitele afecţiuni sau, după caz, pentru a descoperi altele încă din faza incipientă.
Un medic va şti întotdeauna să îţi dea sfaturi utile cu privire la regulile pe care trebuie să le urmezi, iar psihicul tău va fi ferit de neplăceri şi de probleme inopinate.
Nu renunţa la simţul umorului
Poate cel mai important lucru pentru sănătatea şi starea de bine a oricărui senior este să nu renunţe la simţul umorului.
Acesta cucereşte indiferent de vârstă şi are beneficii majore asupra sănătăţii fizice şi psihice. Nu îţi fie teamă să îţi exprimi sentimentele, încântarea,şi să râzi cu gura până la urechi.
Este un lucru pe care toată lumea ar trebui să îl facă măcar o dată pe zi, indiferent de vârstă sau problemele întâmpinate.
Sursa: sanatatesistaredebine.ro
Nicolae Ciucă, sprijinit de VETERANII de la Nistru, din trupele speciale „Burunducii”: ,,Noi, cei care am înfruntat şi apărat în 1992 Basarabia la Nistru contra hoardelor ruseşti ce astăzi pustiesc Ucraina vă suntem alături! Cu Dumnezeu înainte!”
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"
Aproape 600 de mii de persoane au solicitat deja compensații la energie: Au mai rămas lapte zile pentru a depune cererile pe platforma compensatii.gov.md