SFATURI // Ai imunitatea scăzută şi răceşti des?
Alimentaţia ta are o influenţă puternică asupra organismului! Descoperă de la specialişti cum să mănânci şi să te fereşti de infecţii!
Atunci când este atacat de bacterii, virusuri sau fungi, organismul luptă prin intermediul celulelor albe - ajutate de ganglioni, măduvă și splină, precum și prin mijloace de barieră aflate la nivelul pielii, plămânului, stomacului/ intestinului.
O imunitate scăzută poate duce la creșterea frecvenței bolilor localizate la nivelul acestor zone barieră: infecții sau viroze respiratorii, gastrice și intestinale, sau cutanate (la nivelul firelor de păr sau unghiilor), avertizează specialiștii.
Infecțiile determină o inflamație locală și generală, iar în timp incidența crescută a bolilor inflamatorii poate crește riscul de boli cronice, determinând chiar apariția cancerului.
„Semnele deficitului de apărare imunitară apar de obicei în sezoanele reci, începând cu luna septembrie, când crește incidența virozelor respiratorii, a gripei sau a altor viroze. Tot în această perioadă începe și anul școlar, iar copiii pot avea probleme prin expunerea repetată, în perioada de convalescență, la multipli factori patogeni”, explică dr. Simona Farcaș.
Cine este mai vulnerabil?
Vârstnicii, al căror organism insuficient sau greșit alimentat nu mai are energie pentru lupta împotriva agenților infecțioși;
Copiii mai mici de doi ani, nou-născuții în special, pentru că au un sistem imunitar în formare;
Gravidele, pentru că au un sistem imunitar suprasolicitat;
Persoanele care suferă de boli grave şi au făcut operaţii;
Fumătorii.
„În plus, o atenție sporită trebuie acordată gravidelor, persoanelor de orice vârstă cu boli cronice consumptive, persoanelor imunosupresate cu HIV, neoplasme, leucemii, post chimio/ radioterapii, celor cu boli intestinale inflamatorii, cu aciditate scăzută (aceasta fiind o barieră împotriva multor bacterii) sau celor care se recuperează după operații importante (transplant, splenectomie).
Riscurile sunt mari și pentru fumători, consumatori cronici de etanol, sedentari sau obezi, persoanele cu alimentație săracă în legume și fructe proaspete și persoanele suprasolicitate, supuse unui stres cronic prelungit, care prezintă un nivel crescut al colesterolului”, atenționează dr. Simona Farcaș.
Ce importanţă are alimentaţia şi ce trebuie să mâncăm?
Alimentația are un rol important în construirea unui sistem imunitar puternic, de aceea nutriționiștii ne sfătuiesc să adoptăm mese bogate în fructe și legume, surse importante de fitonutrienți, vitamine și minerale (vitamina A, vitamina C, vitamina E, zinc, seleniu, magneziu, potasiu). În plus, proteinele, prin conținutul lor în aminoacizi esenţiali și semiesențiali, sunt cărămizile de la temelia unei imunități de bună calitate. Nu în ultimul rând, vitamina D are un rol vital în combaterea infecțiilor, în absorbția calciului și menținerea unui sistem imunitar sănătos.
„Usturoiul (prin alicină) și ceapa sunt alimente speciale, adevărate antibiotice naturale, de aceea se încurajează prezența lor în alimentație încă de la vârste fragede. Ciupercile au capacitatea de a crește producția de anticorpi în organism și sunt o sursă importantă de proteine vegetale de calitate superioară. S-a demonstrat, în plus, că fibrele solubile prezente din abundență în citrice, mere, morcovi, fasole verde și ovăz ajută la scăderea inflamației și la creșterea răspunsului de apărare al organismului împotriva infecțiilor.
În mod special trebuie acordată atenție lactatelor - iaurtul și chefirul, prin conținutul lor natural sau îmbogățit în probiotice sau brânza, prin acidul linoleic conjugat prezent în grăsimea naturală a laptelui, stimulează consistent răspunsul imunitar”, adaugă dr. Luminița Florea, medic specialist în diabet, nutriție și boli metabolice.
Sfaturile expertului: Cum să-ţi ajuţi corpul să lupte mai uşor!
În afară de alimentație, medicii ne sfătuiesc să urmăm un stil de viață sănătos, care ne poate ajuta să luptăm împotriva deficitului imunitar:
1. Nu fuma;
2. Fă sport;
3. Menține o greutate corespunzătoare (indicele de masă corporală < 25);
4. Menține tensiunea arterială la valori normale < 139/ 79 mmHg;
5. Bea alcool cu moderație (< 10 ml alcool de 2-3 ori pe săptămână);
6. Dormi corespunzător: copil > 12 ore, adult > 8 ore, vârstnic > 6 ore;
7. Fereşte-te de infecții, păstrând o igienă corespunzătoare;
8. Fă-ţi periodic controale medicale;
9. Vaccinare conform recomandărilor medicale.
Nicolae Ciucă, sprijinit de VETERANII de la Nistru, din trupele speciale „Burunducii”: ,,Noi, cei care am înfruntat şi apărat în 1992 Basarabia la Nistru contra hoardelor ruseşti ce astăzi pustiesc Ucraina vă suntem alături! Cu Dumnezeu înainte!”
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"
Aproape 600 de mii de persoane au solicitat deja compensații la energie: Au mai rămas lapte zile pentru a depune cererile pe platforma compensatii.gov.md