Sfatul nutriționistului Tamara Șchiopu // Vacanțe gastronomice
Folosiți timpul de vacanță pentru o nutriție mai sănătoasă și mai relaxată
Dacă m-ar întreba cineva unde îmi doresc cel mai mult să plec în vacanță, aș răspunde în felul următor: în primul rând, trebuie să fie cald și soare și o plajă de nisip, fără aglomerație, însă cu unrestaurant modest pe loc. Apoi, obligatoriu, ar trebui să fie niște ruine, piețe locale țărănești și ulicioare înguste prin care să te rătăcești.
Hotelul sau casa nu trebuie să fie grandioase și la sigur nu va fi unul din blocurile alea gigante din complexe „all inclusive” care dărâmă tot peisajul de pe plajă. Ceva simplu, curat și cu o vedere plăcută din geam. Și cel mai important lucru din lista mea – mâncarea trebuie să fie gustoasă. Iarăși – nu deosebită, dar pregătită din ingrediente locale, proaspete, cu dragoste și cu grijă.
E prea mult ce-mi doresc?
Pe litoralul Mării Mediterane (marea din centrul Pământului, cum i se mai spune) mai sunt încă locuri care ar îndeplini toate criteriile mele pentru o vacanță perfectă. Din păcate, să găsești o plajă neaglomerată în zilele noastre e foarte dificil (dar nu imposibil), iar mâncare bună poți găsi pe acolo destul de ușor.
Mâncarea țărilor dinregiunea mediteraneană (Spania, sudul Franței, Italia, Grecia, Turcia, Liban, Israel, Egipt, Tunisia și Marocco) m-a fascinat mereu. Acolo se mănâncă boluri adânci de iaurt natural prelins cu miere de albine, salată tarama(din icre de pește), brânză Feta cu frunze de lăptucă și pește copt la grătar, cu lămâi tot coapte pe grătar și cu mult ulei nerafinat de măsline.
Cu adevărat aceste țări par a fi binecuvântate de Dumnezeu cu clima lor atât de favorabilă pentru atâtea produse delicioase. Iar dieta mediteraneană se consideră cel mai sănătos regim alimentar din lume.
Și ce noroc pentru bucătarii lor! Faci o escapadă până la piața locală și te întorci plin de inspirație gastronomică, de produse locale proaspete, de culori și arome care nici nu necesită multă prelucrare, pentru a puteafi savurate din plin.
Dar tot atât de fascinante sunt și similaritățiledintre bucatele mediteranene și ale noastre. Plăcintele, sarmalele, ghiveciurile de legume, supele de legume, magiunurile și gemurile,și nu în ultimul rând – vinul roșu.
Dieta mediteraneană este preponderent bazată pe legume, verdețuri, fructe proaspete și pește. Cum să nu fie sănătoase, dacă le consumi proaspete, în sezon și de la producătorul local?
Restricțiile privind accesul în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău, ANULATE din 23 noiiembrie
Nicolae Ciucă, sprijinit de VETERANII de la Nistru, din trupele speciale „Burunducii”: ,,Noi, cei care am înfruntat şi apărat în 1992 Basarabia la Nistru contra hoardelor ruseşti ce astăzi pustiesc Ucraina vă suntem alături! Cu Dumnezeu înainte!”
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"