Sfatul nutriţionistului Tamara Șchiopu // Sezonul picnicurilor
Hidratarea suficientă pe timp de vară este absolut necesară, ca să evitați amețelile și energia scăzută.
E vară, e cald, iar pădurea și iarba verde ne îmbie în zilele de sâmbătă și duminică. Vă invit să lăsăm în urmă carnea pentru frigărui, chipsurile și baghetele albe. Haideți să alegem opțiuni proaspete și sățioase, care ne vor trezi simțul gustului verii și ne vor oferi energia necesară pentru plimbări sau pentru jocuri la aer liber.
Picnicurile nu sunt doar ocazii pentru mâncare multă. Cele mai reușite picnicuri sunt cele în care timpul este petrecut cu întreaga familie, cu prietenii, și nu fără activități sportive. La drept vorbind, picnicurile care includ aer proaspăt, relaxare, întâlniri cu cei dragi și un pic de „fitness” sunt ca o porție veritabilă de sănătate și bunăstare.
Zmeurada Roză
Pentru un picnic fără alcool, pregătiți de acasă o băutură răcoritoare din 500 g de zmeură, trei lămâi feliate, 300 de grame de zahăr și 350 ml de apă. Amestecați totul și aduceți până la fierbere într-o cratiță, după care răciți băutura, strecurați-o prin tifon și puneți-o într-o sticlă cu dop. La picnic, Zmeurada o veți servi cu apă minerală și cu gheață, după preferință.
Ce mai punem în coș?
Tot felul de legume proaspete și curățate - morcov, țelină, castraveți, felii de ardei dulce, broccoli. Toate vor servi drept „furculițe” improvizate pentru pastele aromate pe care le pregătim de acasă.
Pastă de castraveți
Dați trei-patru castraveți fără semințe prin răzătoarea măruntă, apoi puneți masa obținută într-o legătură de tifon și scurgeți-o bine de suc (perfect pentru hidratarea pielii, de altfel). Miezul scurs puneți-l într-un bol, la care adăugați 200 de grame de iaurt natural, un cățel de usturoi pisat, un mănunchi de mărar tocat mărunt, o linguriță de ulei și un pic de sare. Amestecați pasta bine și puneți-o la frigider până când veți avea nevoie de ea.
Pastă de ardei dulci
Într-un blender amestecați trei ardei dulci, copți și curățați, 75 de grame de miez de nuci, 30 de grame de tomate uscate (dacă aveți), două linguri de pireu de tomate, un cățel de usturoi, un pic de ardei iute, frunze proaspete de pătrunjel, sare și piper, după gust. Amestecați totul până obțineți o pastă groasă. Păstrați-o la frigider.
Pastă de vinete
Coaceți două vinete, după care le curățați și le puneți în blender. Mai adăugați doi căței de usturoi, o lingură de ulei, sucul din jumătate de lămâie, sare și piper și amestecați bine. Pasta e recomandabil să fie păstrată la rece.
Aceste paste sunt servite cu legume proaspete pregătite din timp și cu felii de pâine neagră, dacă doriți să fie mai calorice.
Salată de sfeclă roșie cu portocale
Într-un container pentru picnic aranjați două portocale curățate de coajă și feliate și 250 de grame de sfeclă roșie fiartă și feliată subțire. Presărați deasupra niște brânză de capră fărâmicioasă și un mănunchi de frunze de mentă. Stropiți salata cu un pic de ulei preferat, condimentați și păstrați containerul la rece. Neobișnuit? Da! Dar încercați, ca să descoperiți niște savori noi.
Ardei umpluți
În loc de ardei umpluți cu orez și carne, încercați această rețetă simplă în care ardeii proaspeți se umplu cu brânză de vacă sau de capră, amestecată cu verdețuri și cu usturoi pisat. Alegeți ardei mai mărunți sau tăiați-i înainte de a-i servi în rondele de 1 cm grosime.
Desert de picnic
Să fie cât mai proaspăt și cât mai simplu! Alegeți fructe proaspete de sezon și autohtone, cum sunt căpșunele, zmeura, vișinele, caisele. Credeți-mă că altceva nu vă mai trebuie.
Cele 6 elemente necesare pentru un picnic
1.Containere sigilate – vor evita scurgerile de produse și murdărie în coșul dumneavoastră.
2.O cutie termoizolată – va păstra mâncarea la răcoare și va evita răsturnarea bucatelor în timpul călătoriei.
3.Scăunele sau altceva pe care să vă așezați, fie un covoraș, fie niște pernuțe. Iarba în pădure poate fi mai umedă.
4.Veselă ușoară, care nu se sparge – vă puteți folosi de cea de unică folosință sau investiți într-un set de plastic de calitate mai înaltă.
5.Șervețele umede și antibacteriene și cele de hârtie – ca să păstrați mâinile curate, inclusiv ale copiilor.
6.Pungi de gunoi – ca să faceți ordine la sfârșit și să lăsați regiunea curată.
Restricțiile privind accesul în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău, ANULATE din 23 noiiembrie
Nicolae Ciucă, sprijinit de VETERANII de la Nistru, din trupele speciale „Burunducii”: ,,Noi, cei care am înfruntat şi apărat în 1992 Basarabia la Nistru contra hoardelor ruseşti ce astăzi pustiesc Ucraina vă suntem alături! Cu Dumnezeu înainte!”
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"