22:59:42 22.11.2024
Stiri

Sfatul nutriționistului Tamara Șchiopu // Produse simple, produse perfecte

Știri 27.07.2014 12:00 Vizualizări4251 Autor: Cazimir Țino
Sfatul nutriționistului Tamara Șchiopu //  Produse simple, produse perfecte


Ca să reduceți cantitatea de colesterol în copturi, folosiți doar albușul de ou, fără gălbenuș

Povestea oului

Astăzi am să vă spun povestea oului. Un ou de pasăre, fie el de găină, rață, gâscă sau prepeliță, este un produs perfect. Este păstrat absolut curat, ferit de patogeni, până la momentul folosirii. Este extrem de versatil în utilizare, pentru că poate fi fiert, prăjit, copt, umplut, aburit, zbătut. Se pregătește în mai puțin de un minut și poate fi folosit în zeci, chiar sute de bucate.

Din punct de vedere nutritiv, oul este o adevărată comoară. El conține proteină de cea mai înaltă calitate, o gamă largă de vitamine, minerale și microelemente și, totodată, are un conținut scăzut de grăsimi.

Un ou proaspăt de casă fiert după plac, servit cu o felie de pâine prăjită cu unt și o cafea dimineața, prezintă un dejun excelent. Iată asta și-l face un produs perfect.

Povestea găinii

Dar mai este un aspect foarte important, și anume – originea acestui ou. Atunci când avem posibilitatea de a ține păsări în jurul casei și de a folosi ouăle de casă, e un lux adevărat, întrucât putem întrebuința doar ouă proaspete. Le putem oferi hrană naturală, le lăsăm să pască prin curte, urmându-și instinctele naturale, mai cotcodăcesc, mai fâlfâie din aripi, mai aleargă după o gâză – totul e parte din ciclul natural care oferă și produse sănătoase, fără vaccinare și fără antibiotice.

Situația însă e alta când suntem nevoiți să cumpărăm ouăle de la piață sau de la magazin. Aici noi nu mai putem fi siguri că ouăle sunt proaspete, că păsările nu au fost tratate cu antibiotice, iar hrana lor a fost lipsită de hormoni.

Povestea comerciantului

Dacă procurați ouă „de casă” de la comercianți ambulanți, necunoscuți, riscați să vă alegeți cu un produs necalitativ. De obicei, prețul la asemenea produse este mai mic, respectiv și riscul este mai mare. Salmonela este o bacterie patogenă care prezintă cel mai mare pericol în ouăle alterate.

Și ouăle din magazine? Câțiva ani în urmă, autoritățile au introdus reguli noi, conform cărora ouăle puse în vânzare trebuie să aibă marcaj. Această regulă are drept scop protecția consumatorilor și consumatorii într-adevăr s-au liniștit, având posibilitatea să verifice pe fiecare ou data producerii.

Dar știm noi oare cât timp poate fi păstrat un ou, de la ziua producerii? Și ce înseamnă cifrele de pe ouăle pe care le cumpărăm?

Povestea producătorului

Haideți să le luăm pe rând. Data pe care o veți găsi pe fiecare ou sau pe ambalaj se referă la data producerii. Uneori, această dată este însoțită de literele PR, ceea ce înseamnă „produs la…”. Dacă pe ou stă data de 27.06.14, înseamnă că acest ou este bun pentru consum până la trei săptămâni, adică până pe 17 iulie, după care nu vă recomand să-l folosiți. Și asta cu condiția că oul a fost păstrat la rece, de obicei în frigider. Puteți prelungi termenul de păstrare a ouălor, dacă le fierbeți tari, după care le păstrați cu o săptămână mai mult în frigider.

O altă metodă de a prelungi valabilitatea ouălor este de a le folosi în copturi, care pot fi apoi congelate. Apropo, ouăle congelate sunt bune pentru consum după dezghețare, însă ele se vor transforma într-o masă tulburie. Încercați să le congelați fără coajă, în forme pentru gheață, adăugând un pic de sare.

Și ce mai scrie pe ouăle procurate? Dacă veți compara ouă din diferite magazine, veți observa că marcajul de obicei începe cu simbolurile 3MD, după care urmează un cod, de exemplu, VL022. Acesta din urmă este codul unic al producătorului/avicolei. MD înseamnă țara de origine, R. Moldova. Și cifra 3?

Aici lucrurile ne întristează. 3 se referă la sistemul internațional de specificare a condițiilor în care au fost ținute păsările. Acest sistem are patru niveluri: 0 înseamnă condiții organice sau eco și denotă cel mai înalt nivel de întreținere a păsărilor. Aproape identic cu cel al păsărilor de casă – mâncare naturală, spațiu și iarbă pentru păscut, excluderea hormonilor de creștere, precum și a antibioticelor de rutină. În R. Moldova există un singur producător de ouă ecologice, de prepeliță, la Cantemir.

Cifrele 1 și 2 înseamnă condiții favorabile pentru păsări, ceva mai proaste decât cele ecologice, dar destul de bune.

Cifra 3 înseamnă că păsările sunt ținute numai în interior, în spații restrânse, fără să iasă măcar o dată la lumina zilei, fapt care contribuie la infecții numeroase și deci la administrarea antibioticelor. Aceste păsări nu pasc, nu zboară, nu se cațără pe crengi, iar ca să nu-și ciupească ochii unele altora, deseori li se taie ciocurile. Este realitatea gospodăriilor avicole de producere în masă a ouălor ieftine, unde vizitatorii nu sunt niciodată bineveniți, riscul de infecții fiind foarte mare. Este o realitate tristă și necunoscută consumatorului de rând. M-am gândit că e momentul s-o dezvălui.

Povestea consumatorului

În Uniunea Europeană, volumul ouălor produse de categoria 3 este în cădere liberă, pentru că publicul nu le mai cumpără. Iar producătorii autohtoni vor avea mult de suferit, dacă vor încerca să exporte asemenea produs.

Și noi ce facem? Eu vă recomand, în primul rând, să aveți grijă ca ouăle să fie proaspete. Folosiți ouă de casă din surse sigure. Iar atunci când procurați ouă, atrageți atenția la ștampilă. Dacă găsiți una care ar începe cu cifrele 0, 1 sau 2 – sunteți un mare norocos.


Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.11.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Război și Pace, Stra...

18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md