Sfatul nutriţionistului Tamara Șchiopu //La mănăstire, după inspirații eco gastronomice
Unele produse rețin mai multe reziduuri chimice, decât altele. Printre acestea se numără castraveții și căpșunele. Din acest motiv, este important să căutați produse eco.
De mai bine de zece ani locuiesc și lucrez la o fermă ecologică, în Marea Britanie, dar săptămâna asta, pentru prima dată, am avut ocazia să vizitez o fermă eco din R. Moldova. Și unde anume? La Mănăstirea „Nașterea Domnului” de la Zăbriceni, Edineţ.
Pe timpuri, acolo era o tabără pentru odihnă, unde mergeam vara în vacanță. Din 1999, localul a primit o altă menire și a devenit un locaș de viață monahală, unde pe lângă viețuirea și slujirea călugărilor au acces și toți oamenii de bună-credință.
Despre hrana călugărilor se cunoaște mai puțin. Nouă, celor din lume, ne place să credem că mâncarea lor este garantată de pe altundeva, iar călugării își caută doar de rugăciuni. Adevărul este că mănăstirile dintotdeauna au posedat pământ, purtându-și grijă de cele necesare. Alta este realitatea modernă, în care obștile monahale au puțin personal, iar dintre ei și mai puțini cunosc agricultura și modul în care se cultivă legumele.
Părintele Dorimedont de la Mănăstirea „Nașterea Domnului”, din Zăbriceni, care este responsabil de bunul mers al agriculturii, m-a primit cu multă bunăvoință și mi-a spus că de la început nici ei nu prea cunoșteau practicile agricole, dar din dorința de a crește cele mai sănătoase culturi, așa cum au fost ele crescute de la începuturi, și din dorința de a servi pelerinii cu cele mai bune bucate, au început să cultive 15 hectare din cele 30, care sunt în proprietatea mănăstirii, după tehnologiile eco. Mai mult, în 2012, mănăstirea a aplicat pentru Certificatul Eco, iar din 2013, primind acest certificat, au început și să comercializeze surplusurile, scopul primar, însă, fiind acoperirea tuturor necesităților mănăstirii, suficient și pentru vizitatorii locașului. Dacă mergeți într-o zi de duminică la mănăstire, după oficierea slujbei, veți fi invitați la un prânz, pregătit cu mare drag în bucătăria mănăstirii de către călugări și servit în trapeza recent reconstruită. Veți savura pâine de casă, ceaiuri, apă, miere, legume – toate obținute și pregătite chiar pe teritoriul mănăstirii.
Restricțiile privind accesul în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău, ANULATE din 23 noiiembrie
Nicolae Ciucă, sprijinit de VETERANII de la Nistru, din trupele speciale „Burunducii”: ,,Noi, cei care am înfruntat şi apărat în 1992 Basarabia la Nistru contra hoardelor ruseşti ce astăzi pustiesc Ucraina vă suntem alături! Cu Dumnezeu înainte!”
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"