Sfatul nutriţionistului Tamara Șchiopu // Eco + Vegetarian = SĂNĂTATE?
Sfatul nutriționistului: Cu cât mai puține ingrediente conține un produs ambalat, cu atât e mai sănătos.
În ediția trecută, v-am povestit despre călătoria mea la Strasbourg și mai ales la piața țărănească din centrul orașului, unde și fermierii francezi, și cei germani, și chiar turci își vindeau produsele de sezon.
Ocazia călătoriei mele a fost o invitație din partea Clubului „Atelier de Stil” (un grup de doamne moldovence stabilite la Strasbourg) să le vorbesc despre produsele alimentare „eco”, despre bucătăria vegetariană și despre mișcarea internațională Slow Food (www.slowfood.com).
Atunci mi-am pus drept scop să discutăm o anumită întrebare, una care ne frământă pe toți. Căci fiecare din noi avem tot felul de principii și credințe când este vorba de nutriție, dar, de fapt, înseamnă oare toate aceste mișcări și bucătării (eco, vegetarian, local etc.) o viață mai sănătoasă? Pentru că asta ne dorim cu toții – să fim sănătoși, să trăim mai mult și să ne bucurăm de viață cât trăim.
Agricultura ecologică și produsele alimentare „eco” sunt acum în mare vogă și multă lume se interesează de unde poate să procure „eco” autohton. Dacă întrebi acești consumatori de ce anume „eco”, majoritatea vor răspunde că doresc să consume produse sănătoase, fără reziduuri de chimicale și fără adaosuri artificiale. Într-adevăr, producătorii și prelucrătorii cu licență „eco” nu au dreptul să aplice mai nimic de natură chimică, iar animalele „eco” nu sunt hrănite cu adaosuri de hormoni și nu li se aplică antibiotice în mod regulat. Deci, aceste produse ar trebui să fie sănătoase pentru noi. Dar să știți că niciun producător ecologic onest nu vă poate garanta lipsa 100% a reziduurilor chimice în produsele sale. De ce? Pentru că aceste reziduuri pot să se afle în sol timp de 40-50 ani de când se aplicau chimicale într-o prostie. Pentru că ele pot ajunge prin apa din râuri, care poate fi poluată. Și chiar cu vântul, dacă vecinul folosește chimicale pe câmpurile sale. Despre acestea și alte mituri și adevăruri „eco” voi scrie detaliat într-o rubrică aparte.
O altă întrebare este dacă produsele vegetariene, fără carne, de asemenea înseamnă o nutriție mai sănătoasă. Și iarăși, ca și la produsele „eco”, răspunsul nu poate fi univoc. Într-adevăr, printre vegetarieni se înregistrează o rată scăzută de cazuri de cancer, boli cardiovasculare și diabet zaharat. Însă se presupune că acești oameni au și un stil de viață mai sănătos – nu fumează, nu consumă prea mult alcool, fac sport. Și totuși, nutriția vegetariană poate fi foarte nocivă și periculoasă, dacă se consumă multe grăsimi (unt, cașcavaluri, creme), multe produse rafinate (din făină albă) și dacă se face abuz de bucate înalt procesate (chipsuri, sosuri, maioneze etc., etc.).
Totodată, nu este nicio daună în a mânca carne din surse sigure, de calitate înaltă, atât timp cât cărnurile și mezelurile se consumă moderat.
Deci, înseamnă „eco” și „vege” SĂNĂTATE? Aștept opiniile dumneavoastră la poșta redacției sau la adresa de e-mail tamara.schiopu@ziarulnational.md.
Restricțiile privind accesul în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău, ANULATE din 23 noiiembrie
Nicolae Ciucă, sprijinit de VETERANII de la Nistru, din trupele speciale „Burunducii”: ,,Noi, cei care am înfruntat şi apărat în 1992 Basarabia la Nistru contra hoardelor ruseşti ce astăzi pustiesc Ucraina vă suntem alături! Cu Dumnezeu înainte!”
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"