06:27:14 23.11.2024
Stiri

Sfatul nutriţionistului Tamara Șchiopu // CUM SE ȚINE POSTUL MARE?

Sanatatea & Frumusetea 09.03.2014 12:10 Vizualizări1357 Autor: Ziarul National


Sfatul nutriţionistului Tamara Șchiopu // CUM SE ȚINE POSTUL MARE?

Sfatul nutriționistului: Evitați produsele de post prelucrate, căci conțin prea multe adaosuri, aromatizatori și coloranți.

Eu nu sunt religioasă. Dar sunt credincioasă. Eu cred în Natură, ea fiind cea mai puternică forță în viața noastră. Spre deosebire de Dumnezeu, Puterea Divină, oamenii pot dăuna Naturii prin aruncare de gunoaie, de plastic, de fumuri și de chimicale.

Or, vreau să scriu azi despre Natură și despre Postul Mare. În Postul Mare, în această perioadă a anului, și Natura postește.

Pământul încă se odihnește. Legume și fructe noi încă nu sunt, decât cele de import sau crescute în condiții artificiale. Verdețuri – foarte puține. Deja apar leurda, urzica, spanacul, mai este pătrunjel de astă-toamnă prin grădini. În grădina mamei am găsit și niște praz, în stare perfecta, de altfel.

Mai sunt legume păstrate în frigorifere – sfeclă roșie, daikon, cartofi, ceapă, morcov, varză.

Chiar dacă nu ar fi post, animalele de pe lângă case sunt puține, de prăsilă, iar găinile mai că nu se ouă. Așa e luna martie în Natură. Așa e realitatea. Așa e Natura în luna martie.

Pește? Am scris săptămâna trecută. Peștele de mare e puțin și scump. Iar cel de apă dulce nu e pe placul fiecăruia. Am citit într-o carte de istorie gastronomică că, chipurile, peștele a fost permis în post, ca să susțină mănăstirile care aveau multe lacuri cu pește și sufereau dacă nu puteau să-l împartă la lume în timpul postului.

Deci, ce mâncăm? Ca să respectăm canoanele, să ne săturăm, să avem dispoziție bună?

Aflați că produsele pregătite din toamnă – nuci, semințe, fructe uscate, făină de porumb, crupe de mei, hrișcă, ovăz etc. ne oferă toate substanțele și vitaminele necesare. Iar cele conservate și congelate – culoare, savoare și amintiri din vară. Totodată, niște rețete interesante ne-ar ajuta să ocolim plictisul.

Riscul în Postul Mare nu este de a suferi de malnutriție, ci de a ne îngrășa. Dacă folosim mereu patiserie din făină rafinată, cartofi, dulciuri, nu avem decât să punem kilograme pe noi, iar senzația de foame nu ne va părăsi, pentru că aceste produse „ard” rapid în organism, după care se creează un gol, adică o nouă senzație de foame.

Prima săptămână din Postul Mare este și cea mai grea, fiindcă suferim de un șoc de schimb al regimului alimentar. Unde mai pui că nici uleiul nu este binevenit. Deci, compensăm cu produsele de mai sus. Spre exemplu, miezul de nuci și de semințe conține suficiente grăsimi, înlocuind untdelemnul.

Și nu uităm - postim sau nu -, folosim multă apă și produse ce conțin lichid, pentru a ne simți mai energici și mai activi.

Dar sâmbăta și duminica se „dezleagă” la vin și ulei și pentru această duminică vă ofer o rețetă delicioasă.

Riscul în Postul Mare nu este de a suferi de malnutriție, ci de a ne îngrășa.


Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.11.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Război și Pace, Stra...

18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md