Sfatul nutriţionistului Tamara Șchiopu //Despre dulciuri. De bine
Deserturile sunt benefice, dacă sunt pregătite din ingrediente naturale și integrale.
În ziua de azi, toată lumea scrie despre tot felul de diete pentru slăbit și despre riscul de a te îngrășa, dacă mănânci dulciuri. Dar, de fapt, evitarea deserturilor poate avea efecte triste asupra stării noastre spirituale și morale.
Mai mult. Deserturile pot avea un aport pozitiv, dacă sunt consumate în mod echilibrat, împreună cu alte produse sănătoase.
Atunci când mănânci ce îți place, tentațiile și poftele se reduc. Altfel spus, cu cât mai mult renunți la deserturi, cu atât mai mult le vei purta pofta. Important e să nu consumi prea multe calorii (mai țineți minte Dicționarul Nutriționistului și definiția caloriei, publicate în ediția din 9 mai?)
Un studiu recent a demonstrat că persoanele care consumă același număr de calorii, însă includ și deserturi în meniu, slăbesc mai bine și reușesc să mențină greutatea dorită a corpului (revista „Steroids”).
Și totuși, deserturile au cele mai mare beneficii pentru persoanele care nu încearcă să slăbească. În primul rând, pentru că acestea ne fac să ne simțim mulțumiți și ne ajută să evităm senzația de singurătate, dacă le consumăm la masă cu prietenii. Deserturile nu trebuie privite ca niște dușmani, ci mai curând – ca pe niște indulgențe bine-meritate.
Multe deserturi oferă și beneficii nutritive. Deserturile care conțin nuci, fructe, legume, făină integrală sunt bogate în nutrienți esențiali, precum ar fi carbohidrați, proteine și grăsimi.
În plus la asta, de exemplu, plăcinta cu bostan ne oferă un aport de calciu, vitaminele A și C. Ciocolata neagră aduce organismului antioxidanți care previn maladiile canceroase și reglează nivelul de zahăr în sânge. Iar o porție de înghețată are un aport însemnat de calciu și proteine.
Bineînțeles că deserturile nu trebuie să înlocuiască produsele integrale din meniul dumneavoastră, dar e bine să știm că și deserturile pot fi nutritive în felul lor.
Următoarele sfaturi practice vă vor ajuta să vă delectați cu deserturi, fără a vă compromite sănătatea și greutatea corpului.
1.Alegeți calitatea, nu cantitatea. Este ușor să fii indus în eroare de ofertele de pe piață care promovează produse „dietetice”. În realitate, însă, deserturile pregătite din ingrediente naturale, de calitate înaltă sunt mai satisfăcătoare. Îndulcitorii artificiali și „dietetici” ne pot lăsa senzația de foame și ne invită la mai mult.
2.Ca să evitați fluctuațiile de zahăr din sânge, combinați dulciurile zaharate cu produse ce conțin fibre vegetale sau proteine, care reduc nivelul glicemiei. De exemplu, cu cereale integrale, pomușoare, lapte degresat sau iaurt. Puneți fructe proaspete peste înghețată sau serviți un sorbet de fructe după o masă echilibrată.
3.Nu păstrați în casă rezerve mari de dulciuri, ci doar serviți-le ocazional, cu anumite prilejuri.
4.Completați dulciurile cu fructe proaspete. Adăugați fructe în deserturi sau serviți chiar fructele în calitate de desert. Norma zilnică ar trebui să fie de două-trei fructe.
5.Consumați mai multe produse integrale (fructe, legume, cereale, nuci, semințe, pește) și mai puțin din cele rafinate. Atunci și pofta pentru deserturi zaharate va scădea. Veți prefera mai mult fructele și deserturile cu cereale integrale, decât frișca și cremele grase.
Eu pregătesc patru feluri de biscuiți; toți în bază de cereale, semințe și fructe. Dacă doriți să-i gustați și să luați rețetele, găsiți-mă duminică, 25 mai, cu standul EtnoGastronomica la Festivalul tradițiilor dulci, pe strada Vlaicu Pârcălab.
Deserturile nu trebuie să înlocuiască produsele integrale din meniul dumneavoastră.
Jim Carrey a desenat o caricatură a Melaniei Trump care a pus Twitter-ul pe jar
Cât valorează inelul de logodnă personalizat primit de Maria Sharapova
Cum le-a schimbat trecerea timpului pe cele mai frumoase actrițe de la Hollywood. Imagini vechi de peste 20 de ani