Sfatul nutriţionistului Tamara Șchiopu // Despre sare. Altfel (I)
Era odată o prinţesă care îşi iubea foarte mult tatăl. Într-o zi, prinţesa i-a zis tatălui său: „Te iubesc atât de mult, ca pe sare!”. Împăratul, supărat pe declaraţia fiicei, a alungat-o de la curte. Doar mai târziu, când i se refuzase sarea, împăratul a înţeles valoarea ei şi profunzimea dragostei fiicei sale...
Hai la sare...
În ziua de azi, sarea e atât de obişnuită, atât de ieftină, atât de accesibilă, încât omenirea a uitat că de la începuturile civilizaţiei până o sută de ani în urmă, sarea era unul dintre cele mai căutate produse în istorie.
Industria modernă de sare înscrie 14 mii de utilizări ale sării, inclusiv în farmaceutică, la topirea gheţuşului pe străzi, la fertilizarea solului, producerea săpunului, colorarea textilelor etc.
Iar cartea „O sută şi una utilizări ale sării”, publicată încă în 1920 în Statele Unite, consemnează: păstrarea culorii în legumele fierte, prepararea îngheţatei, înlăturarea ruginii, curăţarea mobilierului din bambuc, sigilarea crăpăturilor, curăţarea petelor de pe haine, păstrarea florilor în vaze, tratarea guturaiului şi a durerii de urechi...
Ştiinţe ale naturii
Sarea de bucătărie este o substanţă chimică alcătuită din natriu (mai zis și sodiu) şi clorură - NaCl. Sarea este unica rocă naturală folosită de oameni în consum. Există diferite săruri şi multe dintre ele sunt comestibile, dar sarea de bucătărie, NaCl, este anume cea care este sărată la gust. Alte săruri pot fi amare sau acre, deşi sunt şi ele importante în alimentaţie. Formula pentru infanţi, de exemplu, conţine clorură de natriu (sare de bucătărie), NaCl, de asemenea clorură de magneziu, MgCl2, şi clorură de potasiu, KCl.
Sarea şi sănătatea
Deşi sarea poate fi dăunătoare în cantităţi mari, mai ales la persoanele care suferă de tensiune arterială înaltă, insuficienţa de sare în organism conduce la boli grave şi chiar fatale. Clorura (Cl¯) este esenţială pentru digestie şi respiraţie, iar fără sodiu (Na⁺) pe care organismul nostru nu-l poate produce, ar fi imposibile transportul de oxigen, impulsurile nervoase şi contracţiile muşchilor, inclusiv ale inimii.
Un om matur conţine aproximativ 250 de grame de sare în sine – o cantitate care ar umplea o cană mare. Însă sarea permanent iese din organism prin sudoare, urină, salivă etc. Din acest motiv, este important să restabilim aceste pierderi, zilnic.
Sarea în bucate
Multe produse alimentare conţin o anumită cantitate de sare, de exemplu, carnea roşie cu un înalt conţinut de sânge. Pe când produsele de origine vegetală conţin preponderent alte săruri, de potasiu, de exemplu. Istoria arată că triburile nomade de păstori şi de vânători niciodată nu căutau sare, folosind sângele de animale în alimentaţie. Iar civilizaţiile care cultivau cereale şi legume căutau şi surse de sare, pentru alimentaţie.
În prezent, persoanele care ţin post sau nu consumă carne roşie trebuie să se îngrijească să obţină o cantitate minimă necesară de sare zilnic. De obicei, această cantitate e de cinci-șapte grame (jumătate de linguriţă). Atenţie! Produsele înalt procesate, precum ar fi caşcavalurile, pâinea, copturile, pizza, aluaturile, bucatele gata preparate, conservele deja conţin multă sare de bucătărie, de asta adăugarea sării este deseori nedorită.
În ediţia următoare vă voi povesti cum se foloseşte sarea de bucătărie la diferite popoare în prezent, dar şi în trecut. Mai jos vă ofer o reţetă de iarnă, care cere foarte puţină sare. Chiar deloc, dacă folosiţi caşcaval.
Restricțiile privind accesul în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău, ANULATE din 23 noiiembrie
Nicolae Ciucă, sprijinit de VETERANII de la Nistru, din trupele speciale „Burunducii”: ,,Noi, cei care am înfruntat şi apărat în 1992 Basarabia la Nistru contra hoardelor ruseşti ce astăzi pustiesc Ucraina vă suntem alături! Cu Dumnezeu înainte!”
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"