Sfatul nutriţionistului Tamara Șchiopu // Descoperă și tu piața țărănească
Semințele încolțite de lucernă, hrișcă, bob năut, grâu, secară, orz sunt niște depozite adevărate de vitamina B și proteine.
Eu sunt o mare pasionată de produse autohtone de sezon. Oriunde m-aș afla - în R. Moldova, în Marea Britanie, la Strasbourg, la Venetia sau în California, eu trebuie să ajung la piața țărănească din localitate și să văd ce oferă producătorul local la moment.
O vizită la Piața Centrală din Chișinău, chiar de 8 Martie, mi-a adus revelații deosebite. Am descoperit că acolo pot cumpăra semințe de lucernă pentru germeni (din alea care le înmoi pe trei zile după care consumi lăstărașii firavi și plini de energie). Atenție! Nu folosiți semințe de lucernă pentru semănat în câmp, pentru că sunt tratate cu chimicale. Am descoperit topinambur, linte, daikon, păstârnac, iar din verdețuri – ceapă verde, ridiche de lună, urzici, leurdă, spanac. Toate locale, toate de sezon.
Și cea mai mare descoperire de data asta a fost făina de grâu „de calitatea a doua”. Așa se numește în R. Moldova cea mai bună făină pentru pâine. Este făina din care nu au fost înlăturate tărâțele, ci le-au măcinat mărunt-mărunt, împreună cu bobul, încât se obține o făină care conține toți nutrienții și fibrele necesare pentru o nutriție sănătoasă. Iar gustul pâinii din această făină este de nedescris!
Despre făină și mitul făinii de „calitate superioară” am scris în trecut. Făina de grâu de calitate superioară este faina albă, rafinată, din care s-au extras tărâţele. Împreună cu acestea însă, se pierd şi cele mai valoroase vitamine și nutrienți, precum și majoritatea fibrelor vegetale.
Aceasta calificare, „calitate superioară”, a fost dată făinii de grâu în perioada când începea producerea și comercializarea masivă a pâinii, de către întreprinderile mari, la prețuri mici. Pentru a spori volumul, fabricile folosesc făina rafinată, care are mult gluten și, respectiv, crește și se coace mult mai rapid.
Este adevărat că făina cu tărâțe este mai dificilă la plămădit, cu mai puțin gluten, ceea ce înseamnă că pâinea, mai ales cea de casă, poate fi și mai fărâmicioasă. Această problemă se soluționează prin adăugarea uleiului preferat, frământatul mai îndelungat al aluatului și durata mai mare de dospire.
Și deci, ce am pregătit eu în seara de 8 Martie? O salată din spanac, ridiche de lună, ceapă verde, presărată cu miez de floarea-soarelui și de dovleac. Păstârnac caramelizat (rețeta mai jos) servit cu paste făinoase sub sos de leurdă. Iar duminică dimineața am servit o cafea aromată cu pâine de casă din făină integrală și unt de alune.
Vă îndemn și pe voi să încercați cât mai multe produse locale și de sezon. Ele sunt mai proaspete, mai ieftine și mai gustoase decât cele de import.
Restricțiile privind accesul în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău, ANULATE din 23 noiiembrie
Nicolae Ciucă, sprijinit de VETERANII de la Nistru, din trupele speciale „Burunducii”: ,,Noi, cei care am înfruntat şi apărat în 1992 Basarabia la Nistru contra hoardelor ruseşti ce astăzi pustiesc Ucraina vă suntem alături! Cu Dumnezeu înainte!”
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"