06:36:34 23.11.2024
Stiri

Sfatul nutriţionistului Tamara Șchiopu // De la furcă pân’ la furculiță

Reportaj 27.04.2014 12:18 Vizualizări1453 Autor: Ziarul National
Sfatul nutriţionistului Tamara Șchiopu // De la furcă pân’ la furculiță


Cu cât e mai scurtă calea parcursă de un produs de la recoltare până la consum, cu atât va fi mai proaspăt și mai gustos.

Un club pentru gurmanzi responsabili

Când am lansat clubul EtnoGastronomica în luna martie curent, nu eram sigură ce formă și cale va lua. Știam doar că am multe de povestit și mai multe de învățat de la persoane tot atât de pasionate de gastronomie etnică ca și mine și de asemenea – de la producătorii autohtoni, mult prea timizi și pasivi în ale promovării proprii.

Imediat după lansare am pornit un concept original – de la furcă pân’ la furculiță – pentru a arăta consumatorului întreaga cale pe care o parcurge o plantă sau o vietate, de la primele începuturi până la farfuria din fața noastră, și după asta – prin filiera de gunoi și (sper) compost – înapoi în pământ, de unde a provenit.

Pentru că, dacă putem asigura un ciclu deplin și închis al produselor alimentare, putem spera într-un viitor armonios cu natura și cu producătorii agricoli.

Nimic nu vine din nimic

Poate că pare prea sofisticat, însă totul e destul de simplu. Natura nu poate produce mâncare suficientă pentru noi toți, dacă rămășițele de după consum nu vor fi reîntoarse naturii. Iar noi, consumatorii de rând, avem rolul și sarcina de a produce cât mai puține deșeuri alimentare, iar cele existente – să le întoarcem pe cât e posibil acolo de unde au provenit.

Știu că nu e ușor, mai ales dacă locuim la bloc. Însă ar fi bine cel puțin să ne punem întrebarea: de unde au provenit aceste produse pe care le avem pe masă sau în frigider? Și, tot atât de important, unde vor ajunge resturile pe care le generăm?

Calea prazului

Eu am un mare noroc de a locui la o fermă ecologică, unde putem recicla absolut toate resturile vegetale. Că resturi animale nici nu avem, fiind toți pe aici primprejur vegetarieni. Soțul meu, agricultor, se ocupă de reciclarea lor, printr-o grămadă mare de compost, pe care o îngrijește ca pe o floare rară - o mestecă, o adună, o hrănește, o miroase și în fiecare an obține o masă perfectă de compost, care poate fi cernut, pentru răsadul fin, sau aplicat direct în sol, pentru plantele mature.

De acolo, din câmp, sau din grădină, recoltează peste 80 de feluri de legume, pe parcursul întregului an (încă mai avem praz, cartofi și varză de anul trecut) și toate aceste legume sunt împachetate săptămânal și transportate la cele 180 de familii abonate la serviciul nostru de livrări la domiciliu. Și eu primesc asemenea pungă, în fiecare săptămână, fără ca să știu din timp ce va conține. Iar când o deschid, încep să mă gândesc ce bucate voi pregăti din cele peste 10 feluri de legume pe care mi le trimite propriul soț.

Alături, lângă bucătărie am o căldărușă specială, unde arunc toate resturile nefolosite sau rămase, pe care apoi o duc peste drum la grămada de compost. Și ciclul începe din nou.


Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.11.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Război și Pace, Stra...

18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md