Sfatul nutriţionistului Tamara Șchiopu // De la furcă pân’ la furculiță
Cu cât e mai scurtă calea parcursă de un produs de la recoltare până la consum, cu atât va fi mai proaspăt și mai gustos.
Un club pentru gurmanzi responsabili
Când am lansat clubul EtnoGastronomica în luna martie curent, nu eram sigură ce formă și cale va lua. Știam doar că am multe de povestit și mai multe de învățat de la persoane tot atât de pasionate de gastronomie etnică ca și mine și de asemenea – de la producătorii autohtoni, mult prea timizi și pasivi în ale promovării proprii.
Imediat după lansare am pornit un concept original – de la furcă pân’ la furculiță – pentru a arăta consumatorului întreaga cale pe care o parcurge o plantă sau o vietate, de la primele începuturi până la farfuria din fața noastră, și după asta – prin filiera de gunoi și (sper) compost – înapoi în pământ, de unde a provenit.
Pentru că, dacă putem asigura un ciclu deplin și închis al produselor alimentare, putem spera într-un viitor armonios cu natura și cu producătorii agricoli.
Nimic nu vine din nimic
Poate că pare prea sofisticat, însă totul e destul de simplu. Natura nu poate produce mâncare suficientă pentru noi toți, dacă rămășițele de după consum nu vor fi reîntoarse naturii. Iar noi, consumatorii de rând, avem rolul și sarcina de a produce cât mai puține deșeuri alimentare, iar cele existente – să le întoarcem pe cât e posibil acolo de unde au provenit.
Știu că nu e ușor, mai ales dacă locuim la bloc. Însă ar fi bine cel puțin să ne punem întrebarea: de unde au provenit aceste produse pe care le avem pe masă sau în frigider? Și, tot atât de important, unde vor ajunge resturile pe care le generăm?
Calea prazului
Eu am un mare noroc de a locui la o fermă ecologică, unde putem recicla absolut toate resturile vegetale. Că resturi animale nici nu avem, fiind toți pe aici primprejur vegetarieni. Soțul meu, agricultor, se ocupă de reciclarea lor, printr-o grămadă mare de compost, pe care o îngrijește ca pe o floare rară - o mestecă, o adună, o hrănește, o miroase și în fiecare an obține o masă perfectă de compost, care poate fi cernut, pentru răsadul fin, sau aplicat direct în sol, pentru plantele mature.
De acolo, din câmp, sau din grădină, recoltează peste 80 de feluri de legume, pe parcursul întregului an (încă mai avem praz, cartofi și varză de anul trecut) și toate aceste legume sunt împachetate săptămânal și transportate la cele 180 de familii abonate la serviciul nostru de livrări la domiciliu. Și eu primesc asemenea pungă, în fiecare săptămână, fără ca să știu din timp ce va conține. Iar când o deschid, încep să mă gândesc ce bucate voi pregăti din cele peste 10 feluri de legume pe care mi le trimite propriul soț.
Alături, lângă bucătărie am o căldărușă specială, unde arunc toate resturile nefolosite sau rămase, pe care apoi o duc peste drum la grămada de compost. Și ciclul începe din nou.
Restricțiile privind accesul în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău, ANULATE din 23 noiiembrie
Nicolae Ciucă, sprijinit de VETERANII de la Nistru, din trupele speciale „Burunducii”: ,,Noi, cei care am înfruntat şi apărat în 1992 Basarabia la Nistru contra hoardelor ruseşti ce astăzi pustiesc Ucraina vă suntem alături! Cu Dumnezeu înainte!”
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"