Sfatul nutriționistului Tamara Șchiopu // Ce înseamnă „mâncare sănătoasă” (2)?
Săptămâna trecută am început o discuție despre mâncarea sănătoasă și ce vrea să însemne aceasta, date fiind multiplele recomandări, regimuri și diete publicate în diferite surse.
Azi continuăm cu o serie de alte întrebări la aceeași temă – există oare o definiție singură și clară a alimentației sănătoase? Lista definițiilor posibile este lungă.
Trebuie să excludă produsele animale?
Carnea, lactatele și alte produse de origine animală au nimerit în ultima vreme sub rafalele promovatorilor vegetarianismului și alveganismului (regimuri alimentare fără produse animale). Dar este important să nu le punem pe toate sub aceeași măciucă.
Într-adevăr, consumul exagerat de carne roșie (de vită, de porc) este nociv și poate conduce la unele forme de cancer, iar tendințele internaționale sunt pentru a reduce per ansamblu consumul de carne, mai ales în societățile înalt dezvoltate.
Acestea fiind clare, este important să spunem că nu putem exclude carnea din consum doar din vogă. Vegetarienii și veganii fac această alegere în mod conștient, din diferite motive și alegerea lor trebuie respectată. Iar consumul moderat de produse animale, mai ales cele cu grăsimi reduse, nu esteîn mod automat „nesănătos”. Cantitatea și calitatea contează!
Trebuie să fie crudă?
Produsele crude se mai numesc „mâncare vie”, datorită conținutului lor bogat de enzime și vitamine nevătămate. Asta în condițiile în care aceste produse sunt și proaspete. Consumați cât mai multe produse crude, mai ales acum, în sezonul fructelor și legumelor.
Atunci când o persoană consumă doar produse crude, e altă discuție. Asemenea alimentație se mai numește crudivoră și cere ungrad avansat de planificare și cunoștințe în principiile nutriției.
Tema crudivorilor este una specifică și vom discuta despre asta în detalii în ediția următoare, când o vom avea în calitate de oaspete pe Lucia Gavriliță.
Trebuie să fie scumpă?
O abordare cu totul eronată, atunci când produsele de import, foarte scumpe, sunt promovate ca obligatorii în alimentația sănătoasă. Căutați produse simple, autohtone și de sezon. Pregătiți-le corect și consumați-le moderat la timpul potrivit. Vă asigur că nu va fi mai rău decât rețetele cu cele mai exotice ingrediente.
Trebuie să fie ecologică?
Tema Eco, Organic sau Bio apare tot mai des în discuții și în mass-media, împânzită cu tot felul de legende și zvonuri. Mulți producători folosesc aceste cuvinte pe etichetele lor, fără să știe neapărat ce înseamnă ele, inducând consumatorii în eroare.
Ca un ghid simplu – Eco (sau Bio, sau Organic) se referă mai mult la fermele unde se crește materia primă și la produsele primare – legume, fructe, carne, lapte etc.
Atunci când aceste produse primare sunt prelucrate în sosuri, sucuri, copturi, salamuri, creme etc., probabilitatea că ele sunt Eco este aproape zero. Deoarece se folosesc multe alte ingrediente, utilaje, mașini de transportare, depozite.
Or, dacă e să ne referim la produsele finale, pe care noi le consumăm, principiul rămâne același - cu cât mai puțin este prelucrat un produs, cu cât el este mai local și mai proaspăt, cu atât mai delicios și mai sănătos va fi.
Mâncarea sănătoasă nu are o definiție sau rețetă anume. Este mâncarea care ne convine și ne place, care este accesibilă, care este pregătită simplu, acasă, din produse proaspete și integrale. Mâncarea care este un mod de viață și nu doar o cură de 10 zile. Mâncarea care ne aduce cele mai plăcute și calde emoții. Și să nu uităm de apă!
Restricțiile privind accesul în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău, ANULATE din 23 noiiembrie
Nicolae Ciucă, sprijinit de VETERANII de la Nistru, din trupele speciale „Burunducii”: ,,Noi, cei care am înfruntat şi apărat în 1992 Basarabia la Nistru contra hoardelor ruseşti ce astăzi pustiesc Ucraina vă suntem alături! Cu Dumnezeu înainte!”
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"