Sfatul nutriționistului Tamara Șchiopu // Ce înseamnă „mâncare sănătoasă”?
Mâncați mai des și mai moderat, folosind suficientă apă, fructe și legume proaspete
Internetul, ziarele și revistele ne-au invadat cu recomandări pentru „diete sănătoase” care mai de care, unele în contradicție cu altele, încât nu mai știm ce trebuie și ce nu trebuie să mâncăm. Lumea e confuză și, în semn de revoltă, se dezice de orice sfaturi internautice și rămâne la bucatele și produsele obișnuite în familia fiecăruia. Și totuși, ce vrea să însemne o alimentație sănătoasă?
Recomandată de medicul de familie?
Mâncarea sănătoasă nu trebuie consumată doar atunci când suferim de o boală, după rețete medicale și cu interdicții specifice. Mâncarea sănătoasă nu se referă doar la cei suferinzi de anumite maladii. Mâncarea sănătoasă trebuie să fie pentru toată lumea, pentru toate vârstele, profesiile și naționalitățile existente.
De obicei,dietele recomandate de medici au un scop foarte specific și sunt pe o durată relativ scurtă de timp. Există produse care nu sunt recomandate pentru anumite boli, de exemplu, zahărul pentru bolnavii de diabet, carnea de porc pentru bolnavii de rinichi. Dar acestea sunt doar recomandări și, de fapt, chiar și cei sănătoși ar trebui să le consume foarte moderat.
Exclude anumite produse?
Trebuie să facem deosebire între produse și bucate gata pregătite. Toate produsele naturale, oricare ar fi ele, conțin anumite beneficii pentru organism, dacă sunt pregătite corect, cât e posibil mai puțin prelucrate, și oferite conform vârstei. Același zahăr, dacă e oferit în starea sa nerafinată, în cantități moderate, mai puțin copiilor, nu va avea efecte negative, decât un surplus de energie, mai ales în perioadele mai „adormite” ale zilei.
Pe de altă parte, un produs perfect, precum este oul, poate fi adus pe piedestalul produselor nocive, dacă este pedepsit cu maioneză de duzină (care tot conține ou), umplut cu carne (care tot conține grăsimi și proteine), sărat până când dispar toate celelalte arome și presărat pe deasupra cu niște cașcaval gras. Asemenea „ouă umplute”, deși tradiționale pe mesele moldovenilor, vor servi doar ca niște pietre grele în sistemul digestiv al unui om sănătos, darămite al unui copil sau al unui bătrân.
Include produse exotice?
Este foarte frecvent, intimidant chiar, când produse necunoscute aduse de prin alte emisfere, sunt promovate ca fiind obligatorii în alimentația sănătoasă – avocado, semințe chia, boabe de quinoa, orez brun, zahăr de trestie, unt crud din nuci de Macadamia etc.
Și dacă multe din ele pot fi cumpărate chiar la piață, la supermarket sau prin internet, adevărul rămâne același - mâncarea sănătoasă este un drept al fiecăruia, și nu un privilegiu, deci trebuie să fie accesibilă pentru toată lumea, de la mic la mare, de la bogat la sărac,de la sat și de la oraș.
Natura le-a pus pe toate în așa fel, încât, oriunde te-ai afla, găsești surse de produse sănătoase, autohtone și pe buzunarul fiecăruia. Asta e în teorie și așa era în trecut. Mai rău e ca importurile și fast-foodurile ne-au cam stricat poftele și obiceiurile, iar cei care ar trebui să aibă grijă de pământ sau cam alintat și folosesc prea multe chimicale și tehnologii, pentru a-și spori profiturile.
Lista întrebărilor despre „mâncarea sănătoasă” este lungă:
Trebuie să excludă produsele animale?
Trebuie să fie crudă?
Trebuie să fie scumpă?
Trebuie să fie ecologică?
Iar articolul va continua în ediția de săptămâna viitoare. Între timp, dacă aveți întrebări sau definiții proprii, vă rog să le trimiteți pe adresa mea: tamara.schiopu@ziarulnational.md.
Restricțiile privind accesul în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău, ANULATE din 23 noiiembrie
Nicolae Ciucă, sprijinit de VETERANII de la Nistru, din trupele speciale „Burunducii”: ,,Noi, cei care am înfruntat şi apărat în 1992 Basarabia la Nistru contra hoardelor ruseşti ce astăzi pustiesc Ucraina vă suntem alături! Cu Dumnezeu înainte!”
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"