06:15:19 23.11.2024
Stiri

Sfatul nutriţionistului Tamara Șchiopu // Ce culori mâncăm?

Reportaj 13.04.2014 12:10 Vizualizări2631 Autor: Ziarul National


Sfatul nutriţionistului Tamara Șchiopu // Ce culori mâncăm?

Legumele de culoare verde conțin mulți antioxidanți, importanți pentru imunitate și prevenirea cancerului.

V-ați gândit vreodată de ce morcovul e portocaliu, roșia e… roșie, salata e verde, loboda e violetă, iar prunele sunt albastre? Dar fasole negre ați văzut? De ce n-ar fi toate verzi? Sau galbene? Sau roșii?

De fapt, diversitatea fenomenală de culori și nuanțe în produsele vegetale se datorează la trei grupuri de pigmenți – carotenoizi, care dau culorile galbene, portocalii și roșii; flavonoizi, care conferă culorile albastre, maronii și chiar negre, și clorofila, care este verde.

Culorile curcubeului

Se spune că, dacă vrei să te alimentezi sănătos, trebuie să încerci să mănânci un curcubeu în fiecare zi.

„Curcubeul” este un ghid nutrițional foarte util, mai ales în alimentația copiilor. Nu doar oferă ghidare și idei pentru părinți, dar este și un mod foarte atractiv de a antrena copiii în alimentarea sănătoasă. Regula simplă în jocul „De-a curcubeul” e de a folosi zilnic în mâncare culorile roșu, portocaliu, galben, verde și albastru.

Iată o totalizare simplă a valorilor terapeutice ale fiecărei culori:

Roșu: bun pentru inimă și oferă suport la încheieturi;

Portocaliu: sursă perfectă de vitamina C, precum și pentru protejarea vederii;

Galben: bun pentru piele și ajută la digestie;

Verde: ajută întregul organism și întărește imunitatea, ceea ce înseamnă mai puține răceli și viroze;

Violet: excelent pentru creier, ajută memoria și ferește de unele forme de cancer.

Acum, primăvara devreme, este un pic mai dificil să adunăm întregul curcubeu zilnic, însă nu este imposibil. Culoarea roșie o găsim în conservele de roșii, mai ales dacă sunt murate, deci extrem de benefice și pentru digestie. Rodiile de asemenea au un aport important de carotenoizi.

Portocaliul este în morcovi, de asemenea, în mandarine și portocale.

Galbenul îl găsim în făina de porumb, porumbul zaharat conservat și în banane.

Albastru-maroniu îl scoatem din prune uscate, fructe congelate, flori tinere.

Iar verde, ah verde: toate verdețurile pe care le oferă la moment natura trebuie folosite cât mai mult și cât mai proaspete. Ceapă verde, spanac, măcriș, pătrunjel, mărar, frunze de salate, de păpădie, de sfeclă nouă, leurdă, urzici, lobodă. Nu este deloc necesar să cumpărați zarzavaturi de import, căci producătorii autohtoni au ce vă propune deja!

Salate sălbatice

Apropo, ați gustat vreodată salată de păpădie? E ceva ce am descoperit și eu în Occident. Aveți nevoie de un asortiment de frunze tinere și delicate de plante, precum ar fi frunzele de păpădie, lobodă și puteți folosi și flori gingașe de toporași și brândușe, pentru culoare și un aspect deosebit. Se pregătește o marinadă din trei părți de ulei și o parte de oțet sau suc de lămâie, la care se adaugă un pic de hrean ras și sare după gust. Marinada poate fi ținută câteva ore, ca să se îmbibe bine hreanul, apoi strecurată sau folosită imediat, pentru amatorii de senzații mai tari. Marinada se toarnă peste frunzele tinere aranjate într-un bol adânc și se servește cu alte bucate preferate.

Și vă mai spun un secret

Verdele-închis nu înseamnă neapărat mai mulți antioxidanți. Acesta poate însemna mai mulți nitrați în plantă, din cauza aplicării îngrășămintelor minerale/chimice. Eu, de exemplu, prefer plantele mai „palide” decât cele din imagine.


Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.11.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Război și Pace, Stra...

18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md