06:31:33 23.11.2024
Stiri

Sfatul nutriţionistului Tamara Șchiopu // Bucate de post. Dar altfel

Reportaj 30.03.2014 12:10 Vizualizări2950 Autor: Ziarul National
Sfatul nutriţionistului Tamara Șchiopu // Bucate de post. Dar altfel


Mâncarea de post trebuie să fie cât mai diversă, pentru a obține toți nutrienții necesari organismului și pentru a evita plictisul.

Nutriționist – critic de meniuri

Una dintre cele mai plăcute sarcini ale unui nutriționist e să meargă în diferite localuri, cafenele, restaurante și să descopere bucate noi și neobișnuite care se încadrează reușit în anumite teme, iar apoi să scrie despre ele. Fie că sunt de post sau vegetariene, sau tradiționale, sau alte categorii.

Să nu credeți că această ocupație mă scutește de plată. Eu merg în localuri ca și oricare vizitator de rând, fac comanda, savurez bucatele (sau nu), achit, apoi cer informația suplimentară de la chelner sau de la bucătar, ca să pot să mă împart cu cititorii mei, din propria experiență.

În Postul Mare, bineînțeles, eu caut prin meniuri bucate de post, mai deosebite decât cele arhicunoscute. Și mă interesează mult din ce fel de ingrediente sunt ele pregătite, de unde au fost aduse acestea și cum anume le-a pregătit bucătarul.

În unele localuri asemenea informație este bine ascunsă și păzită cu strictețe, în multe însă și chelnerii, și bucătarii sunt tare bucuroși să se împartă cu cunoștințele lor, mai ales că dorința lor este de a mulțumi vizitatorii și a-i face să mai treacă pe la local.

Supă de legume și ciuperci, mămăligă cu fasole și murături, plăcinte cu varză și cartofi, colțunași de post – astea sunt obișnuite, bine cunoscute și le pregătim și acasă deseori, ca să nu le mai căutăm prin meniurile cafenelelor.

Descoperiri de sezon

Dar ați încercat vreodată ragu din legume la cuptor, folosind și dovleac între legumele autohtone de sezon? Servit cu o porție de cartofi prăjiți „de casă”, o asemenea cină sau prânz va satisface toate gusturile de post. Iar la desert – o felie de dovleac copt și glazurat cu miere de albine. Deliciooos!

Marea descoperire a mea însă a fost în acest sezon de post un eveniment-brunch, organizat de către bucătarii de la o cafenea pentru toți oaspeții lor care nu apucă să prindă orele de prânz ale localului. Principiul cafenelei este de a pregăti la prânz doar bucate din produse proaspete, în cantități mici, încât pe la ora 15:00 vizitatorii din alt colț de Chișinău nu mai apucă să mănânce nimic din oferta zilei. Pentru ei, gospodarii localului s-au apucat să pregătească o masă de post într-o zi de sâmbătă și să le ofere cele mai proaspete bucate de post, încununate cu suc „fresh” din iarbă de grâu și îmbogățite cu germeni de diferite semințe.

Sucul-minune

Mergeam și eu la acest eveniment, gândindu-mă că probabil un pahar de suc de iarbă de grâu va fi cam silit, chiar și cu toate cunoștințele mele despre beneficiile acestuia. Mare mi-a fost mirarea însă când a trebuit să „dau peste cap” doar 40-50 ml de acest suc, de altfel dulcișor la gust și catifelat în textură. Sucul crud de iarbă de grâu este bine cunoscut pentru calitățile sale terapeutice: micșorează nivelul de zahăr în sânge, curăță ficatul, sporește imunitatea, reglează metabolismul. Atenție: nu se folosește grâul cultivat în câmp din semințe tratate cu chimicale, crescut în sol fertilizat și stropit cu pesticide. Semințele de grâu pentru suc sunt crescute separat, în cantități mici, din care se stoarce sucul proaspăt. Dacă doriți să cunoașteți mai multe detalii și producătorul autohton de iarbă de grâu pentru suc, vă rog să ne scrieți la adresa redacției.

Cânepa în nutriție

Și alte descoperiri? Semințele ecologice de cânepă. Din păcate, importate, pentru că în R. Moldova se pare că nimeni nu mai cultivă cânepă alimentară și pentru textile. Unele companii importă produse ecologice din cânepă alimentară – ulei, semințe, și le propun restaurantelor pentru meniurile lor. Într-un local din Chișinău am savurat o salată din orez brun, legume și semințe de cânepă, o tocană din linte, ciuperci, avocado și semințe de cânepă; salată de bostan copt cu rodii și semințe de cânepă și turtițe de post, servite cu un sos Pesto din urzici, busuioc și semințe de cânepă. Neobișnuit, de post, delicios!

Încercați și voi să pregătiți sau să gustați la alții ceva cu totul deosebit și neobișnuit în Postul Mare. Ceva care v-ar prelungi satisfacția și ar face această perioadă mai puțin plictisitoare și anevoioasă.


Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.11.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Război și Pace, Stra...

18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md