22:47:57 22.11.2024
Stiri

Sfatul nutriționistului // Pentru o alimentație mai sănătoasă, consumați produsele în cantități moderate

Reportaj 21.11.2015 16:04 Vizualizări3173 Autor: Tamara Șchiopu
Sfatul nutriționistului // Pentru o alimentație mai sănătoasă, consumați produsele în cantități moderate


Săptămâna trecută din nou ne-a cutremurat cu evenimente înfiorătoare, evenimente extreme și emoții tot atât de extreme.

Extremismul, în opinia mea, este cel mai periculos și perfid lucru în viața noastră. Și nu contează din ce domeniu e acel extremism. Fie că este extremism în politică, în religie, în militărie, în muzică sau în modă.

„Extremismul” după Dicționarul Oxford înseamnă „idei sau acțiuni care sunt extreme și nenormale, lipsite de rațiune și neacceptate de majoritatea oamenilor”. Extremismul este periculos. Prin faptul că naște lipsa de toleranță, ură și conflicte între cei de păreri diferite.

Și în domeniul nutriției există extremism. Poate mai puțin periculos, dar tot atât de neacceptat de majoritatea din noi.

Ortorexia

Să luăm, spre exemplu, ortorexia. Este o condiție mai puțin fiziologică, mai mult psihologică, prin care persoana vizată este obsedată de calitatea produselor pe care le consumă. Ortorexii sunt extrem de îngrijorați de ceea ce consumă, vor ca fiecare produs să fie sănătos și încearcă să elimine din alimentație toate produsele pe care le consideră „nesănătoase”.

Ortorexia pornește de la o intenție simplă de a mânca mai sănătos, dar poate ajunge la fixații pe calitatea și puritatea produselor consumate. Omul devine obsedat de alegerile sale de produse și cantitatea lor, iar scăpările eventuale și le pedepsește cu regimuri și mai stricte, zile de post negru și exerciții fizice extenuante.

Aprecierea de sine se reduce la puritatea dietei și deseori aceste persoane se consideră mai superioare decât restul, mai ales în ce privește alimentația.

Cu timpul, produsele preferate devin atât de puține, cu un conținut redus de calorii, încât sănătatea organismului are de suferit. O consecință ironică, având în vedere că intenția de început a fost alimentația sănătoasă.

Într-un sfârșit, obsesiile alimentare umbresc restul activităților și intereselor, dăunează relațiilor și devin periculoase din punct de vedere fiziologic și psihologic.

Veganismul

Ca și în cazul de mai sus, o intenție inocentă de a consuma doar produse de origine vegetală, de post cum ar fi, se poate transforma într-o obsesie și o intoleranță absolută față de toți cei care consumă produse de origine animală, conducând la extremism alimentar.

Produsele vegane, citește – de post, sunt cu adevărat indicate din punctul de vedere al sănătății, atât timp cât sunt produse naturale, locale și de sezon, pregătite în condiții de casă și fără aditivi și conservanți suplimentari.

Mai mult, consumul de produse vegetale presupune o reducere în exploatarea animalelor, a mediului înconjurător și a echilibrului din natură.

Decizia respectivă a unei persoane de a deveni vegană poate să țină de compasiune față de animale, de ecologie sau/și de sănătatea personală.

Atunci însă când o persoană vegană (care consumă doar produse de post) judecă restul lumii ca fiind „nemiloși” și „crunți”, când se consideră „elită ecologică”, iar consumul de produse de origine animală, în orice cantitate, îl leagă de bolile cardiovasculare obligatorii – atunci veganismul se transformă dintr-un regim prielnic și modest în unul extrem și marginal.

Veganismul, vegetarianismul, regimul Paleo, regimul Atkins, regimul 5+2 – sunt predilecții alimentare la alegerea fiecăruia dintre noi. Ortorexia, anorexia, bulimia – sunt deja condiții medicale care necesită intervențiile specialiștilor. Și unele, și altele însă pot deveni extreme.

O alimentație sănătoasă înseamnă, în primul rând, moderație în toate. Înseamnă echilibru, înseamnă coabitare cu condițiile naturii din jur, și nu în ultimul rând - cu factorii sociali care ne înconjoară.

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.11.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Război și Pace, Stra...

18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md