Sfatul nutriționistului // Sfecla roșie
Folosiți suc de sfeclă roșie pentru un aport sporit de vitamina B.
De la sparanghel – legumă de lux, azi ajungem la sfecla roșie – probabil cea mai umilă și modestă cultură în lumea legumelor, însă o adevărată regină a sănătății și longevității.
Puține sunt legumele care pot fi consumate anul întreg, sunt autohtone, pot fi păstrate fie în sol, fie în depozite și servesc ca un ingredient de bază atât în salate, cât și în supe, garnituri, conserve și deserturi.
Un pic de istorie
Încă în Evul Mediu sfecla se folosea ca leac pentru mai multe boli legate de digestie și circulația sângelui. Bartolomeo Platina recomanda sfecla împreună cu usturoiul, ca să înlăture mirosul de usturoi.
Un pic de agricultură
Sfecla este de multe forme, culori și dimensiuni. Există sfeclă albă, „albino”, galbenă, roșie, vărgată, de asemenea – soiuri de primăvară și soiuri de iarnă. Este simplu de a o semăna, se recoltează la 55-60 de zile după semănat, este o cultură nepretențioasă, dar la sigur că ar trebui să beneficieze de irigare pentru rădăcini suculente și de o culoare vibrantă.
Un pic de nutriție medicinală
Sfecla conține un procent mare de vitamina B și microelementul mangan. Ambele sunt importante pentru o digestie bună și o circulație sanguină sănătoasă. Sfecla mai este și un laxativ efectiv, previne constipațiile, iar betanina – substanța care-i conferă culoarea rubinie, nu se descompune în organism, deci trece direct în urină și masele fecale. Din acest motiv, culoarea roșie-aprinsă va apărea neapărat în urină și mase după consum, mai ales dacă este consumată din belșug. Acest efect poate crea o reacție de stres și spaimă la unii adulți. Trebuie să știm că efectul este absolut inofensiv și culoarea va reveni la normal odată cu eliminarea betaninei din sistemul digestiv.
Un pic de industrie
Betanina din sfeclă se folosește pe larg în industria alimentară în calitate de colorant natural, la intensificarea culorii sosurilor, a pastei de tomate, a deserturilor.
În popor, sfecla se mai folosește și la colorarea țesăturilor artizanale.
Un pic de gastronomie
Sfecla este mai populară în R. Moldova în formă fiartă, pentru salate de iarnă și supe, sau rasă crudă în salate.
Multe gospodine o preferă în stare fermentată, ca murătură.
Forme mai moderne de utilizare a sfeclei roșii sunt în sucuri „fresh” stoarse direct și în „smoothy”, în combinație cu alte legume și fructe. Pentru acestea însă este nevoie de anumite utilaje de bucătărie – storcător de suc și blender.
Mai nou, sfecla coaptă la cuptor, cu tot cu coajă și codițe, se pregătește din soiurile de primăvară, când rădăcinile sunt mărunte și suculente. Eu o învelesc în folie de bucătărie, cu un adaos de oțet balsamic, usturoi și ulei, apoi o țin 40 de minute la cuptor și o folosesc în calitate de garnitură, cu alte bucate fierbinți.
Președintele Parlamentului, Igor Grosu: „Gazprom” furnizează minciuni în loc de gaz
Moldovenii care muncesc în Franța ar putea beneficia de pensii și alte prestații sociale: Negocieri între autoritățile de la Chișinău și Paris
Polița „Cartea Verde” se ieftinește, dar prețurile vor fi diferite la companiile de asigurări