17:49:41 22.01.2025
Stiri

Sfatul nutriționistului // Sezonul salatelor

Reportaj 12.07.2015 12:10 Vizualizări2120 Autor: Ziarul National
Sfatul nutriționistului // Sezonul salatelor

Salatele vor alimenta și vor hidrata organismul pe timp de vară.

Salată de roșii și castraveți? Eu o ador. Dar, după câteva zile, încep să mă plictisesc și caut niște opțiuni mai deosebite, mai pufoase și mai puțin acide.

Vă îndemn și pe voi să diversificați salatele de vară, să vă aventurați cu tot felul de frunzoase, vlăstare, semințe, fructe și marinade.

În acest sezon, salatele sunt în vogă, iar câteva ingrediente simple, dar neobișnuite, vor transforma salata de rutină în ceva impresionant și foarte nutritiv.

Vlăstarele verzi vor adăuga aromă, textură și nutriție în salate. Acestea apar după germinarea semințelor și sunt ticsite de nutrienți ușor digerabili. În R. Moldova au apărut producători autohtoni de vlăstare verzi la „Dor de Verde” și „VivaSemina”.

Romaine –un fel de frunze de salată deosebite de frunzele de lăptucă vândute pretutindeni. Romaine are formă de varză verde țuguiată, ca aia chinezească, absolut delicioasă. Se laudă această legumă cu un conținut înalt de vitamina C și fibre vegetale.

Varza roșie fermentată. Puneți jumătate de varză roșie, tocată mărunt, într-un bol, cu sucul stors din jumătate de limetă, trei linguri de oțet de mere și un piculeț de sare. Lăsați varza să fermenteze timp de o oră, apoi adăugați-o în salatele verzi. Formidabil!

Micro-frunzele de sfeclă roșie. Un gust dulcișor și o culoare rubinie de la aceste frunze vă vor transforma orice salată într-un deliciu și o bombă de vitamine și sănătate. Căutați cele mai mărunte frunze de sfeclă din grădină.

Quinoa, orezul brun sau hrișca verde pregătite ușor la aburi, răcite, apoi adăugate în salate vor oferi un aport sporit de proteine și energie, pentru buna dispoziție.

Marinadele sunt „cireașa de pe tort” în orice salată. Pregătiți sosuri ușoare din ingrediente sănătoase și autohtone – oțet de mere, ulei de nuci grecești sau de struguri, miere lichidă, muștar integral, sos de zmeură sau de sfeclă roșie. Adăugați marinadă în salată chiar înainte de a o servi, pentru a nu marina prea tare frunzele verzi și gingașe de salate și vlăstarele verzi.

Alte frunze colorate. Găsiți în grădină sau la piață frunze proaspete de lobodă roșie, măcriș, spanac, nasturtium, rucola. Cu cât mai tinere sunt frunzele, cu atât mai mare e aportul de nutrienți.

Flori comestibile - nu le lăsați să se veștezească. Folosiți-le pentru decor și un aport de vitamine, dacă sunt de gura-leului (nasturtium), gălbenele, levănțică, cosmos.

Și fructe! Da, fructele se înscriu perfect în salatele verzi, precum sunt căpșunele, afinele, zmeura, perele feliate, merele văratice și alte fructe preferate.

Din câte vedeți, salatele sunt ca melodiile – din câteva note pot fi create nesfârșite opere. Nu vă lăsați pradă obișnuinței și rutinei de a amesteca două ingrediente, cu ceapă și ulei. Și nu vă lăsați imaginația să dormiteze. Căutați. Încercați. Amestecați. Gustați. Bucurați-vă de sezonul legumelor și fructelor și fiți sănătoși!


Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md