14:35:47 19.01.2025
Stiri

Sfatul nutriționistului // Sezonul răcelilor

Reportaj 31.01.2016 12:15 Vizualizări2202 Autor: Tamara Șchiopu
Sfatul nutriționistului // Sezonul răcelilor sursa: google.ro

Consumul de fructe și legume proaspete sporește imunitatea și reduce riscul molipsirilor infecțioase.

Soțul meu a răcit. O răceală din aia de sezon, care vine trei zile, stă trei zile și pleacă tot trei zile. Probabil că a aninat o infecție în avion, unde aerul închis este reciclat pe tot parcursul călătoriei. Nu știu, dar fapt este că de trei zile numai strănuturi, tuse și ofuri ies din el.

„Gripa bărbaților”, se mai numește între noi, femeile. Știți, când totul trebuie să se rotească în jurul lor, când mofturile și văicărelile ajung la apogeu. Când nici tabletele, nici ceaiurile nu prea ajută. Trebuie doar să ne vedem de treburile noastre și să așteptăm să treacă răceala.

Or… Putem face câte ceva să ne preocupăm gândurile, să savurăm, dar și să le ajutăm să treacă de această „gripă” mai ușor.

O supă pregătită din ingrediente curative, dar savuroasă și delicioasă, nu are cum să nu ajute!

Iarna mereu țin la îndemână o gamă de produse care prefac orișice salată, tocană, supă sau marinadă și într-un „medicament” delicios.

Ghimbir

Se vinde în magazine în formă de rădăcină proaspătă sau uscat și măcinat-praf și are un gust ușor pipărat și o aromă intensă. Ghimbirul conține mulți componenți antiinflamatorii și antioxidanți și este un bun remediu contra inflamațiilor, durerilor și amețelilor. Chinezii și indienii folosesc ghimbirul mai în toate bucatele și băuturile tradiționale.

Usturoi și ceapă

Binecunoscute și accesibile pentru toți, usturoiul și ceapa proaspătă conțin alicină – o substanță cu proprietăți profilactice și curative pentru mai multe stări de maladie. Vitamina B, vitamina C, microelemente – bunătăți pentru care de obicei dăm bani mulți în farmacii, iată că se găsesc gratis chiar în bucătăria noastră. Întrebuințați usturoi și ceapă atât în stare crudă, cât și coaptă, sau în supe și sosuri, gătindu-le ușor.

Suc de lămâie

Stoarceți sucul unei lămâi sau consumați rondele de lămâie în ceaiuri, sosuri, marinade și supe. Italienii condimentează supele și salatele cu suc de lămâie, și eu am învățat de la ei. În loc de cristalele de sare de lămâie, sintetice, folosiți suc de lămâie și veți observa diferența. Lămâia are proprietăți antibacteriene, deci este prima recomandată în cazul răcelilor, fie că o serviți naturală, cu miere, în ceaiuri sau în supe.

Pătrunjelul

De obicei folosit doar ca un condiment, pătrunjelul deseori este trecut cu vederea în cazuri de maladii și răceli obișnuite. Și păcat! Pătrunjelul, chiar și în cantități modeste, are un aport mare de vitaminele C, A, K și antioxidanți. Folosiți pătrunjel proaspăt sau uscat, care se va rehidrata rapid într-o cană de apă fierbinte. Nu aruncați apa! Folosiți-o în supă, sosuri, ceaiuri etc.

Vlăstarele verzi

Sunt un produs nou pe piața moldovenească, dar deja accesibil în magazine. Vlăstarele se cresc din semințe încolțite de floarea-soarelui, hrișca, fasole, linte, năut, ceapă, ridiche etc. Perioada de creștere e de 2-3 zile, iar la această fază vlăstarele sunt depozite adevărate de enzime, proteine, vitamine și alți nutrienți. Cel mai bine e să consumați vlăstarele în stare proaspătă, în salate și sandviciuri, sau ușor gătite în supe.

Tofu

Este cașcavalul natural obținut după fermentarea boabelor de soia. Un super-produs de post și acesta este tradițional în gastronomia orientală. În R. Moldova, tofu se pregătește la companiile specializate și se vinde în magazinele alimentare. Tofu este cea mai bogată sursă de proteine, din toate produsele vegetale. La exterior exact ca un cașcaval, tofu nu are nici mare gust, nici aromă, însă marinat în puțin sos de soia și pregătit în supe sau în ulei cu verdețuri, acesta reprezintă un deliciu aparte.

Piperul negru

Nu doar un condiment, dar și un medicament reușit contra răcelii, a tusei, a inflamațiilor și durerilor în încheieturi. Piperul negru este bogat în fier, mangan, vitamine și fibre vegetale. Folosiți-l în formă măcinată, presărându-l în salate, sosuri, tocane și supe. Străduiți-vă să-l adăugați chiar la servire, pentru a nu-i distruge calitățile cu temperaturi înalte la fierbere.

Rețeta de azi prezintă o combinare reușită a ingredientelor de mai sus și o recomand în cazuri de răceli și viroze de sezon.

Atenție!

Aceste recomandări nu au caracter medical. În cazul simptomelor însoțite de febră, consultați un doctor.

Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md