Sfatul nutriționistului // Șansa biscuiților de casă
Folosiți biscuiți pregătiți din făină integrală, precum ar fi cea de ovăz, cu îndulcitori naturali în loc de zahăr.
Compania „EtnoGastronomica” continuă campania de promovare și susținere a alimentelor și bucatelor artizanale, prin concursul național „Polonicul de Aur”.
Pentru toate gospodinele
Ediția a doua care va avea loc în cadrul Festivalului „Polobocul de Aur” la 25 aprilie 2015, în satul Răciula, raionul Călărași, invită gospodinele din toată țara să-și prezinte măiestria.
„Polonicul de Aur” va deveni marca națională pentru excelență în gastronomia artizanală. În R. Moldova sunt multe mărci naționale, pentru cel mai bun vin, pentru cea mai bună companie, pentru cea mai tare personalitate, pentru cel mai popular șlagăr, însă gastronomia națională nu este pusă pe piedestal. Noi ne dorim ca acei care câștigă acest trofeu să aibă șanse de promovare și comercializare continuă, prin asta susținem antreprenoriatul la nivel local în R. Moldova.
În toate țările, gospodinele și gospodarii iscusiți, cu rețete reușite de bucate, copturi, conserve, băuturi au oportunitatea de a le prezenta lumii și de a le pune pe picior de antreprenoriat. De ce să nu o facem și noi în R. Moldova?
Câteva din punctele forte ale concursului:
·Se permite doar participarea persoanelor fizice, fără produse din comerțul curent.
·Se încurajează valoarea adăugată a produselor, precum ar fi ambalarea originală, etichetele, istoria produsului, ingredientele autohtone.
·Se susțin ideile inovatoare, precum sunt opțiunile sănătoase – biscuiți fără gluten, din făină integrală, fără adaosuri și coloranți sintetici, cu conținut scăzut de sare, zahăr și grăsimi.
Organizatorii nu oferă premii bănești, însă câștigătorul va avea o ofertă de comercializare a produsului său în unul din magazinele din Chișinău, precum și sfaturi profesionale în marketing și branding.
Ce înseamnă biscuiți?
Pentru scopurile acestui concurs, organizatorii au folosit definiția biscuiților din Dicționarul Explicativ Român - produs alimentar bine deshidratat prin coacerea unui aluat de prăjitură, tăiat în diferite forme (cerculețe, pătrățele, litere etc.) În această categorie NU SUNT INCLUSE copturile de tip tort, tartă, plăcintă, ruladă, chec, cupcake, chips, gogoși, covrigi, covrigei, croissant, chifle dulci.
Exemple de biscuiți de casă acceptați la concurs – turtele, nucușoare, cornișoare, prăjiturele. Biscuiții de casă pot fi dulci sau sărați și pot conține cremă sau magiun/dulceață.
Istoria biscuiților
Biscuiții de casă de obicei au o istorie în localitate și sunt tradiționali pentru regiune, pentru gospodărie sau pentru anumite sărbători ale anului.
În gastronomie, biscuiții au apărut cu mii de ani în urmă, odată cu inventarea făinii de cereale. Biscuiții erau pregătiți mai mult pentru călători, soldați, marinari – cei care porneau la drum lung și trebuiau să ia mâncare cu ei. Primii biscuiți erau tari, uscați și fără zahăr.
În ziua de azi sunt apreciați mai ales biscuiții de casă cu idei inovatoare, de exemplu înlocuirea zahărului cu îndulcitori naturali, folosirea făinii integrale din diferite cereale, folosirea ingredientelor fără gluten, fără lactate, fără drojdie.
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania