Sfatul nutriționistului // Rubarba – primul fruct din sezon
Rubarba conține cantități mari de vitamina K, care susține sănătatea oaselor, precum și coagularea sângelui.
În popor îi mai spune „reveni”, provenind de la denumirea în limba rusă, și nu este exclus că rubarba a fost adusă în R. Moldova din țările nordice, precum Rusia, unde clima dură permite mai puține culturi, rubarba fiind apreciată pentru sezonalitatea sa timpurie.
O altă teorie presupune că rubarba a fost introdusă în Moldova de către turci, încă din timpul jugului otoman.
Rubarba crește în grădinile oamenilor și a grădinarilor amatori, pe la „fazende”, iar acum primăvara și vara devreme o puteți găsi la piața țărănească.
Și dacă zăriți la tarabe steblele roze sau roșii de rubarbă, neapărat apropiați-vă de negustor, mai curând că va fi o bătrânică ageră, și întrebați cât mai multe despre această cultură neobișnuită.
Rubarba crește ca o buruiană, însă nu este plantă sălbatică, ea trebuie sădită din rădăcini/rizomi. Este o plantă perenă, adică odată stabilită în grădină, rubarba va răsări în fiecare primăvară devreme, frunzele plantei devenind tot mai mari, ca niște umbrele triunghiulare.
Se mănâncă doar steblele frunzei. Atenție! Frunzele de rubarbă conțin toxine, deci trebuie aruncate la compost.
Steblele sunt de culoare verde-rozachie și cu cât mai la umbră crește planta, pe sub pomi frunzoși, cu cât mai întuneric este spațiul, cu atât mai roșii și mai atrăgătoare vor fi steblele.
În Marea Britanie, rubarba este considerată fruct național, iar în județul Yorkshire de la nord, rubarba este cultivată ca și ciupercile, în subsoluri întunecate și sub capace speciale, ca să nu pătrundă lumina. Atunci, steblele devin de culoarea rubinie, extraordinar de fascinantă. Iar recoltarea se face la lumina lumânărilor.
Se consumă rubarbă ca pe un fruct – în compoturi, chiselițe, deserturi fierbinți și chiar înghețate. Multe gospodine pregătesc magiun de rubarbă, care se păstrează foarte bine în borcănașe. O specialitate a casei poate fi șampania din rubarbă.
Rubarba este acră la gust, chiar foarte acră, ca lămâia sau ca zarzărele verzi. Din acest motiv, rubarba se consumă cu zahăr, miere sau siropuri, după gust.
Poate că nu vă surprinde prea tare această cultură, însă în sezonul de primăvară, când fructe autohtone sunt foarte puține (repet – autohtone, și nu de import), rubarba vine cu un gust proaspăt, aromă de fructe și ticsită cu vitamine necesare în primăvară.
Descoperiți această plantă, fie că o cultivați în grădină, fie că o cumpărați și o consumați în deserturi. Îmbogățiți meniul familiei dumneavoastră cu ceva nou și delicios!
VIDEO // Cine a CÂȘTIGAT alegerile parlamentare anticipate. PAS ar fi acumulat 55,1%, iar BeCS - 24%. În viitorul Parlament va fi și Partidul „ȘOR”. Prezentarea rezultatelor prealabile a sondajului AFTER POLL 2021
Cavcaliuc poate fi CERCETAT PENAL în perioada electorală, în pofida faptului că e candidat la funcția de deputat. Cum comentează PACE decizia CSJ
Nicolae Negru // Primul pas, Maia Sandu cu Volodymyr Zelenski