Sfatul nutriționistului // Prăjiturile lui Moș Nicolae
Folosiți fructe uscate, rehidratate, în copturi, deserturi, terciuri, înlocuind zahărul.
Aho-aho...
Pentru mine, luna decembrie e cea mai încărcată, căci e vorba de sărbători, obiceiuri și bucate tradiționale.
Este pentru că majoritatea sărbătorilor de până la Crăciun, deși nu sunt ortodoxe, sunt atât de larg răspândite, încât toată lumea dorește să le urmeze, chiar dacă ele nu se înscriu în calendarul oficial al familiei/credinței lor.
În Occident, de la 1 decembrie începe „Adventul” și fiecare familie cu copii mici are în casă câte un calendar de 25 de zile, iar fiecare zi este împodobită cu o ciocolată pentru copii, astfel numărându-se zilele rămase până la Crăciun (25 decembrie). Am rămas uimită să găsesc, recent, multe calendare de ciocolată și în R. Moldova, semn că tradițiile „dulci” nu au frontiere sau bariere religioase.
De Moș Nicolae
Să luăm, spre exemplu, Sfântul Nicolae, sărbătorit în noaptea de 5 spre 6 decembrie, când copiii pun lângă ușă (cuptorului) ghetuțele curate, în așteptarea dimineții, ca să găsească acolo cadouri de la Moș Nicolae. Sfântul Nicolae este chiar îngerul ocrotitor al copiilor și familiilor.
Deși Sfântul Nicolae în R. Moldova se sărbătorește pe 19 decembrie, tradiția cu Moș Nicolae este deja bine stabilită în multe familii de la oraș și în satele din nordul țării.
Sărbătoarea Sfântului Nicolae are istorie și legende legate de mâncare. Iar bucatele tradiționale către Sfântul Nicolae sunt preponderent copturile dulci.
Dat fiind că în trecut zahărul nu era accesibil, dulceața pentru copturi se obținea cu ajutorul fructelor uscate, care se înmoaie în apă fierbinte sau/și alcool (coniac, țuică etc.).
Iată de ce, toate bucatele pregătite către Moș Nicolae conțin fructe uscate, mirodenii, arome de băuturi tari.
Variații europene
În Olanda, Belgia, Germania, Franța sunt copturi care poartă numele lui Sf. Nicolae: tartă de Normandia („Tarte Normande Saint-Nicolas”), prăjitură germană cu nuci („St. Nikolastag Nusskuchen”), prăjituri condimentate olandeze („St. Nicolaas Koek”).
Bulgarii pregătesc de Sf. Nicolae „Nikulden” - un desert din orez fiert cu fructe uscate, de post, folosind fructe culese din toamnă și uscate – mere, vișine, prune. Grecii pregătesc un tort din portocale, caise și smochine uscate.
În România, Moș Nicolae sau Sânnicoară (în Transilvania) este sărbătorit pe larg, iar copiii își pun ghetuțele lângă ușă sau sub brad, în așteptarea micilor cadouri. Gospodinele pregătesc bucate tradiționale din vânat, după posibilitate, folosind prune și caise uscate.
În familia mea, fiindcă avem o barcă mare, iar Sfântul Nicolae este și ocrotitorul marinarilor, în seara de 5 spre 6 decembrie vom servi izvar cu prăjituri umplute cu fructe uscate „mince pies”.
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”