Sfatul nutriționistului // Postul Mare poate fi o delectare
Pentru a vă simți mai sătui în post, evitați produsele din făină albă
A sosit Postul Mare. Anul acesta a sosit cu o săptămână mai devreme decât planificam eu. Asta pentru că m-am condus de calendarele de pe net. Dar oricum, Postul Mare e perioada când eu vin în R. Moldova cu inima împăcată. Și asta pentru că nimeni nu se mai miră că sunt vegetariană și nu se întreabă cu ce să mă primească, fiindcă fiecare încearcă cumva să postească și să gătească fără carne.
Motive
Eu nu postesc în sensul Postului Mare. Postesc în felul meu, de mai bine de 15 ani evitând carnea. Iar motivele mele nu sunt neapărat religioase. Consider că omenirea, mai ales cei din țările dezvoltate, consumă mult prea multă carne. Spre detrimentul echilibrului ecologic și al celui social. Cred că, dacă noi toți am mânca mai puțină carne, lumea noastră ar fi mai bună și mai pașnică.
Posibil că motivele mele își găsesc locul lor în Biblie. Dar, repet, eu nu sunt religioasă, de asta Postul Mare pentru mine se extinde pe tot anul.
Deci, eu nu vă îndemn să țineți Postul Mare. Dar eu respect hotărârea fiecăruia de a o face. Și dacă decideți să postiți, oricare ar fi motivele, eu vin să vă ajut să gătiți gustos, divers și pe buzunarul fiecăruia.
Mai jos aduc câteva sfaturi practice, cu referință la bazele alimentației de post – ce reguli să vă străduiți să respectați și de ce.
1.Mâncarea trebuie să fie diversă, constând din bucate dintr-o gamă largă de produse, aspectuoase şi multicolore.
2.Bucatele trebuie să conţină toate grupele de nutrienţi necesari unui organism sănătos:
a.Proteine: mai toate produsele, în afară de zahăr şi ulei, sunt surse de proteine. Mai ales fasolea, lintea, năutul, mazărea, tofu, cerealele, nucile, seminţele, orezul.
b.Grăsimi: uleiurile vegetale, untul vegetal (de arahide, de seminţe), nucile, seminţele.
c.Carbohidraţi: pâinea integrală, orezul, pastele, fructele uscate, cartofii, leguminoasele.
d.Fibre vegetale: produsele cu tărâţe, pâinea de secară, orezul brun, făina de porumb, fructele şi legumele proaspete sau uscate.
e.Vitamine: toate legumele şi fructele posibile, mazărea congelată, cerealele pentru dejun, uleiurile, seminţele, nucile, soia, orezul brun, fasolea şi bobul.
Sfaturi practice
Şi nu în ultimul rând, veţi evita plictiseala, dacă veţi pregăti bucate de culori vii, atrăgătoare, cu arome interesante şi chiar neobişnuite. Deschideți debaraua și vedeți ce condimente și mirodenii ați procurat, ca să vă facă viața mai aromată în post.
Când pregătiți legume colorate, nu le fierbeți până scoateți tot „sufletul” din ele. Căliți-le rapid într-un pic de ulei, la foc maxim, și serviți-le imediat, după rețeta de mai jos.
Ca să vă țineți sătui, fără carne, consumați produse bogate în proteine, cartofi copți și evitați preparatele din făină albă.
Venți la Târgul de Post www.VeganShow.md pe 22 martie să cunoașteți producătorii autohtoni cu o gamă largă de produse locale. Până atunci – mă găsiți săptămânal pe această pagină, precum și pe pagina mea profesională de pe Facebook, EtnoGastronomica.
VIDEO // „Pobeda” lui Șor ar fi adus la Chișinău, cu avionul, peste 20 de milioane de lei: Banii, confiscați de oamenii legii la aeroport
VIDEO // „Pobeda” lui Șor vrea să FEDERALIZEZE R. Moldova, iar limba de comunicare să fie RUSA: „Fiecare va avea drepturi, ÎMPUTERNICIRI. Transnistria va fi de acord, în condițiile în care Rusia va fi mediator”
Avertismentul ISW: Kremlinul pregătește scena pentru REVOLTE în R. Moldova. Ce se ascunde în spatele blocului „Pobeda”