Sfatul nutriționistului // Post permanent
Alimentația de post poate fi susținută de-a lungul anilor, cu planificare și abordare corectă.
Am simțit pe parcursul acestei perioade de Postul Mare că foarte multă lume dorește să postească corect, pe tot parcursul anului, și nu atât din motive religioase, cât din motive de alimentație sănătoasă. Și foarte mulți decid să continue să postească și după Postul Mare, înfruntând curajos tentațiile meselor surpa-încărcate de Paști, sau revenind la post în scurt timp după sărbători.
Vreau să scriu despre „postul permanent” azi, nu înainte însă ca să declar că nu este nimic periculos nici în consumul de carne, dacă aceasta este de calitate înaltă și este consumată cu moderație.
Așadar, postul permanent sau veganismul
Este un mod de alimentație foarte răspândit în Occident, iar motivele lui se ascund fie în cele de sănătate, fie în cele de etică și compasiune față de animale. De obicei, veganii iubesc prea mult animalele ca să suporte gândul de a le sacrifica sau a le consuma. Există și curente spirituale care consideră că energia „moartă” din animalele sacrificate se transmite omului în timpul consumului, fapt pentru care evitarea cărnii ar fi mai benefică. Dar asta deja cine și ce dorește să creadă.
Eu personal consider că intențiile unei persoane de a posti permanent, oricare ar fi motivele, trebuie respectate și susținute atât de familie, cât și de colegi, și de medicul familiei, mai ales dacă nu există nicio condiție medicală care ar stopa aceasta. Mai mult, dacă studiați cu atenție recomandările medicilor pentru o alimentație sănătoasă, în cea mai mare parte acestea se referă la consumul produselor de post.
Ce mâncăm?
Dincolo de tentațiile din timpul sărbătorilor, care includ carnea de miel și pasca cu brânză proaspătă de vaci, mai toate produsele și bucatele preferate pot fi pregătite în stil vegan/de post.
Tot felul de salate de primăvară, legume înăbușite la cuptor, sarmale fără carne, mere coapte umplute cu nuci și halva, fructe proaspete – gama posibilităților este nemărginită! Iar eu mereu promovez anume produsele autohtone și de sezon.
În general, regulile de bază în alimentația sănătoasă vegană/de post sunt simple.
Proteine (mai ales pentru organismul în creștere) – obținute din cereale, boboase, nuci și semințe.
Carbohidrați (pentru energie și bunăstare) – obținute din cereale, fructe, nuci și semințe.
Grăsimi (pentru organe și creier sănătos) – obținute din uleiuri, nuci și semințe.
Fibre vegetale (pentru digestie și eliminarea toxinelor) – obținute din cereale integrale, legume și fructe.
Minerale, vitamine, microelemente – obținute din toate produsele vegetale (mai sus).
Și multă apă. Noi uităm de apă. Nu bem acele 1,5-2 litri recomandate zilnic, apoi ne căinăm că ne simțim prost. Apa oferă și energie, și senzația de sațietate, și eliminarea toxinelor, și restul funcțiilor organismului. Iar fără apă o alimentație, fie ea vegană sau nu, nu poate fi sănătoasă.
Riscuri?
Ca de obicei – ne putem îngrășa rapid, dacă consumăm mai multe calorii decât le ardem.
Putem slăbi prea rapid, dacă mâncăm prea puțin și neechilibrat.
Putem simți carențe de micronutrienți, iar asta e o problemă generală pentru toată lumea care nu se alimentează corect.
Mă duc să beau o cană de apă.
Premierul Dorin Recean, despre situația din Transnistria: ,,Kremlinul nu vrea reluarea livrărilor de gaze. Kremlinul vrea să creeze un conflict în R. Moldova, să ne întoarcem unii împotriva altora"
Rusia AMENINȚĂ din nou R. Moldova cu agresiunea militară. Lavrov: „Rusia va răspunde în mod adecvat oricăror provocări și va oferi protecție cetățenilor ruși din Transnistria”
Nou program de COMPENSAȚII pentru energie, acordate cetățenilor R. Moldova și refugiaților ucraineni: People in Need și Uniunea Europeană oferă 700 000 de euro pentru a ajuta moldovenii să depășească criza energetică