Sfatul nutriționistului // Mâncarea și cancerul – mituri și realități
Produsele crude conțin o cantitate sporită de antioxidanți, vitamine și microelemente, în comparație cu cele pregătite termic.
Cel mai greu moment în profesia unui nutriționist este atunci când o persoană se adresează după sfaturi de nutriție, suferind de o formă sau alta de cancer. Sau când această persoană se adresează în numele altei persoane suferinde.
Se pare că anume cancerul conduce la ideea că schimbarea alimentației, trecerea la un regim vegan/de post, crudivor va susține procesul de tratare.
Anume cancerul, și nu diabetul zaharat, nici bolile cardiovasculare tip ictus sau infarct, care pot avea exact același sfârșit ca și cancerul – decesul prematur.
Să știți că doar un nutriționist amator sau un impostor se va apuca să trateze cazurile de mai sus prin impunerea unui regim anume de alimentație.
În primul rând, pentru că un nutriționist nu este doctor în medicină. Și deci nu are cum să-și asume rolul de medic curativ, să creeze iluzii deșarte și mai rău – să ceară bani pentru asemenea servicii.
În al doilea rând, niciun regim alimentar anume nu a fost demonstrat științific că ar avea efect curativ asupra anumitor forme de cancer.
Și aici este momentul care induce multă lume în eroare, căci anumite regimuri alimentare, mai ales cel de post/vegan și crudivor, sunt promovate pe larg în mass-media ca fiind foarte bogate în substanțe și nutrienți care au capacitatea de a PREVENI anumite boli, inclusiv unele forme de cancer.
De exemplu, toate legumele frunzoase de culoare verde conțin clorofilă, care a fost demonstrat științific că are efecte de blocare a substanțelor carcinogene (care pot genera cancer) formate în procesul de prăjire sau pregătire la grătar a diferitelor produse, mai ales cele din carne.
Observați diferența? Aceste produse pot avea efect în prevenirea cancerului, adică, dacă preferați grătarul și cartofii prăjiți, pârjoalele, etc., străduiți-vă să le consumați împreună cu frunze și legume de culoare verde, de dorit în stare crudă.
La fel și multe alte fructe și legume crude. Cruditățile conțin seleniu, magneziu, fier și o mulțime de alte elemente și vitamine, care sporesc imunitatea și ajută organismul să se lupte cu riscurile din exterior. Dar și atacă substanțele nocive din organism, iar fibrele vegetale susțin digestia, eliminând toxinele din organism cât mai rapid.
Un alt mit de care se leagă fiecare suferind și pe care îl exploatează „experții” oportuniști este că unele produse sunt absolut obligatorii în cazuri de cancer. De obicei – produse scumpe și exotice, de care nu am mai auzit.
Nu există produse-minune absolute în natură! Pe de altă parte – fiecare produs vegetal, în stare minim prelucrată, oferă o gamă largă de beneficii, adică este o minune în sine. Toate sunt benefice, dar niciunul nu este exclusiv miraculos.
Deci, ce vă poate spune un nutriționist onest și care e sarcina de bază a noastră? Este de a convinge lumea să mănânce aceste produse vegetale, fructe și legume, semințe, nuci, să urmăm un mod de alimentație sănătos, cu multă apă, sport și puțin alcool. Și nu să așteptăm să ne îmbolnăvim, după care să căutăm rețete fermecătoare.
Și cei suferinzi ce să facă?, mă va întreba cineva în disperare. Bineînțeles că un regim vegan/de post, cu multe crudități, nu are cum să facă vreun rău. De asta veganismul este recomandat cu toată încrederea.
Dar! Acest regim trebuie să conțină toți nutrienții de bază - proteine, carbohidrați, grăsimi, vitamine, apă – și să fie delicios, ca să aducă plăcere, bună dispoziție și energie deplină. Nu chin și necaz.
Bucatele trebuie să fie atrăgătoare, delicioase și aromate și să nu arate ca niște paste sau amestecuri fără culoare și fără textură.
Iar persoana în cauză trebuie să creadă în beneficiile alimentației sănătoase, oricare ar fi problema sa de sănătate.
Președintele Parlamentului, Igor Grosu: „Gazprom” furnizează minciuni în loc de gaz
Moldovenii care muncesc în Franța ar putea beneficia de pensii și alte prestații sociale: Negocieri între autoritățile de la Chișinău și Paris
Polița „Cartea Verde” se ieftinește, dar prețurile vor fi diferite la companiile de asigurări